Björn Lundéns privata blogg
En blogg om lite av varje
Senaste blogginläggen
Björn Lundén i Svenska Dagbladet
Som prenumerant på Svenska Dagbladet har jag tillgång till tidningens historiska arkiv sedan 1884. Jag roade mig med att söka på "Björn Lundén" och hittade ett trettiotal artiklar om allt mellan himmel och jord, den första från 1960.
Prissättning
Björn Lundén presenterar sina tankar om prissättning, riktade till småföretagare. Olika sätt att sätta pris, vilket är bäst? Priselasticitet, snikversioner, mentala aspekter, komplementprissättning. Visa alltid priset i marknadsföringen. Myter om prissättning.
India Pale Ale – varför heter det så?
Varför heter ölet India Pale Ale. Ölbröderna Magnus och Björn Lundén ger sin förklaring, drickandes Brutal Bulldog på restaurang Blå dörren. Vi får också en förklaring till varför Gotlands Bryggeri har bytt det brutala namnet mot det mjäkigare Double Bulldog DIPA.
Pension
Björn Lundén ger i det här inlägget goda råd angående den allmänna pensionen (den som du får från Pensionsmyndigheten). Vad menas med att "gå i pension"? Ska jag ta ut pensionen tidigt? Premiepensionen. Sjukpenning som pensionär.
Lagring av öl
En del, men inte alla, ölsorter vinner på att lagras en tid. För den som har tålamod och ekonomiska resurser handlar det om åratals lagring. Jag har intervjuat Fredrik Jakobsson som är den som har inspirerat mig i ämnet. Mexikos bryggeriförening har också många goda råd.
Projekt Rosa Bussarna
Är det möjligt för Rosa Bussarna att köra ombord på färjan över Zambesifloden? Det blev min uppgift att med hjälp av måttband och vinkelhake undersöka detta. Uppdraget förde mig till världens kortaste gräns, den mellan Botswana och Zambia.
Presidenter jag mött
Jag har mött fyra presidenter i mitt liv, varav tre av dessa har fått Nobels fredspris. Här kan du läsa om märkliga sammanträffanden. Tre av dem har jag haft kroppskontakt med. Det fyra presidenterna är från Polen, Colombia, Liberia och Zambia.
Bensonhurst Blues
Det här är världens bästa låt för mig just nu. Bensonhurst Blues med den holländska sångaren Oscar Benton och hans band. Som gammal jazzbassist kan jag inte släppa blicken från bandets bassist. Och vilken röst han har, Oscar Benton ...
SIM-metoden
SIM-metoden är att bedriva företag med anställda utan den mer eller mindre automatiska motsättningen mellan anställda och arbetsgivare. Att ha en platt organisation utan chefer. Metoden kom jag på när jag startade Björn Lundén Information AB 1987.
En dag i Medellín
En heldag i Medellín tillsammans med min kompis Henrik. Först cyklade vi ciclovia 48 km och på kvällen blev det ale i La Magnolia, dock inte 48 stycken. Samt en redogörelse för ett lyckat resultat i mitt medicinska experiment med cykelbyxorna.
Gubbsjuka
Jag har en idé om att skriva en populärvetenskaplig bok om sjukdomen gubbsjuka. Om äldre mäns intresse för unga tjejer. Om smittvägar och botemedel. Om geografisk spridning och vid vilken ålder sjukdomen debuterar.
Att överleva sig själv
Det finns nackdelar med att ha samma namn som företaget. Ibland kan det leda till skruvade förväxlingar. Men jag får väl skylla mig själv när jag envisas med att fortsätta arbeta trots att jag med god marginal har passerat åldern då man förväntas pensionera sig.
Trabant, den östtyska folkbilen
En veteranbil som jag gärna skulle vilja ha tillsammans med min Citroën 2 CV är en Trabant från DDR. Den är en ikon från det gamla Östtyskland där råvarubristen tvingade fram udda lösningar. Det går många roliga historier om den bilen och här är några. Den om den saudiska prinsen är roligast, tycker jag.
Cykla långt på Brompton hopfällbar cykel
Tidigare har miss Brompton och jag tagit oss runt två öar 2016. Runt nästan hela Kuba och en träningstur runt Mallorca dessförinnan. Men nu blev det från Fredrikshavn och nästan till Hamburg, 44 mil på 10 dagar på fina cykelvägar längs Heervej och Ochsenweg (se bilden på statyn). Covidpasset var oumbärligt.
Ansvarsfrihet i ideella föreningar
Björn Lundén berättar om ansvarsfrihet i ideella föreningar, där det inte finns någon civilrättslig lagstiftning. Om ansvarsfriheten ska bli meningsfull måste stadgarna beskriva hur det fungerar. Här får du veta hur stadgarna kan formuleras.
Nästan maraton i Irak
Det här var när jag tänkte mig att springa olika maratonlopp i hela världen. Så när jag var i Kurdistan med brorsan 2013 var det naturligt att jag tänkte passa på att springa Erbil Marathon. Jag missade dock starten och det var ingen liten miss: En dag för sent kom jag tillbaka till Erbil från en utflykt till Sulemania. Men det visade sig att den missen var väldigt tursam.
Om pengars värde
I Medellín i Colombia köper brorsan och jag venezuelanska bolivares-sedlar av en flykting till överpris, mest för att Simon Bolivar är så snygg. Jag har den fantastiska författaren Gabriel García Márques, med smeknamnet Gabo, både på och i min plånbok. Slutligen en betraktelse om hittelön med en annan fantastisk författare, Astrid Lindgren.
ABBA i Barcelona, Brasilien
En gammal man med korsbett på ett rangligt bord på torget i den lilla staden Barcelona – i Brasilien. Det är en oförglömlig upplevelse att höra Felipe sjunga hela sin repertoar av ABBA-låtar – på portugisiska. Till Barcelona tog jag en lokalbuss från Natal, där vi hade en utlandskurs 2003. Förmodligen var Felipe inspirerad av sångerskan Perla.
Beneficium i konkurs
Beneficium är de nödvändiga tillgångar som konkursgäldenären får behålla i en konkurs för sin egen och familjens del. Främst är det personliga tillgångar, som exempelvis hobbysaker. Beneficium gäller bara i personlig konkurs och när en enskild näringsidkare försätts i konkurs, inte i aktiebolag och andra juridiska personer.
I Paris kloaker
Att rymma från min hemliga militärtjänstgöring 1965 var vansinnigt, särskilt till Paris, mitt i vintern och utan pengar. Abdelmalek från Algeriet blev min välgörare och bjöd ner mig till den underjordiska världen i kloakerna. Där gav han mig ett oanständigt förslag, som jag genomförde med hjälp av fransk pilsner.
Pojkdrömmen Amazonas
Bli kramad av en slingrande anaconda, överfallas av gulliga mico-apor, serveras grillade feta palmträdslarver, besöka tre länder inom loppet av en timme, var kan det vara? Jo, det var min pojkdröm som gick i uppfyllelse. Att besöka Amazonas.
Jag kämpar med spanskan
Det är inte så lätt att lära sig ett helt nytt språk, i mitt fall spanska. Men 2014 satte jag igång med mycket möda och stort besvär. I videon berättar jag om mina vedermödor och om hur kul det är.
Bakarv ger oönskade effekter
Genom bakarv kan oväntade och oönskade effekter visa sig. Att någon får ärva dig som du verkligen inte vill ska ärva dig, som ett ex. Problemet är att detta är svårt att undvika. Men det är sällan detta inträffar. I min video berättar jag vad som gäller.
På cykel till Villeta
Blåmärket är ett resultat av att jag halkade i ett 11 meter högt vattenfall utanför Villeta, dit Alejita och jag cyklade från Bogotá. Ännu en underbar cykeltur med min bästa cykelkompis. Vackert landskap, äventyr bakom varje vägkrök och öl på kvällarna på torget utanför hotellet.
Humleplanta i ölleverans
Som present fick jag en franska humleplanta när jag beställde öl från Hopt.se. Presenten föll i god jord (!) och plantan växer och frodas. Här har du också lite skötselråd för humle.
Obefogad konkursansökan
Vid ansökan om konkurs måste borgenären bevisa att gäldenären är på obestånd. Annars blir det en obefogad konkursansökan som kan medföra skadestånd, dels för kostnader i samband med domstolsförhandlingarna, dels för så kallat nedsvärtat rykte.
Cykling Medellín – Puerto Triunfo
En underbar cykeltur i Colombia, från Medellín till Puerto Triunfo vid Rio Magdalena. Fyra övernattningar blev det på små hotell i byarna jag passerade. På vägen cyklade jag in i Hacienda Napoles, Pablo Escobars galna djurpark, som colombianska staten har tagit över.
Resor med brorsan
Med brorsan har jag gjort äventyrliga resor till Vietnam, Kurdistan, Costa Rica, Nicaragua, Kuba, Amazonas och Belgien. Resor utan planering, med spännande upplevelser där vi minst anade. Resor som jag inte vill ha ogjorda.
Citroën 2 CV
Mitt livs favoritbil är Citroën 2 CV. Jag har haft många lillcittror och här beskriver jag min första och min senaste (sista?). Det är en underbar bil.
Negativa servitut
De flesta servitut är positiva. De ger den härskande fastigheten rätt att göra vissa saker på den tjänande fastigheten, till exempel att ta vatten ur en brunn. Men det finns också negativa servitut, vilket är mindre känt. Negativa servitut reglerar vad den tjänande fastigheten INTE får göra. Det handlar min film om