Cykeltur i Östeuropa – 2. Våra vikbara cyklar

av | 30 juni, 2022 | Cykling | 2 Kommentarer

90 mil på cykel

900 km härlig cykling i Östeuropa i maj-juni 2022. Våra vikbara cyklar, en Helix och en Brompton var utmärkta både att cykla på och att ta med sig på tåg och hotell. Sex länder blev det: Polen, Tjeckien, Österrike, Slovenien, Ungern och Slovakien (och sedan tillbaka genom Polen igen).

Till höger står Kurts vikbara Helix från Kanada. Den är tioväxlad och har 24 tums hjul. Till vänster är min sexväxlade Brompton från England som har sex växlar och bara 16 tums hjul. Kurt har packningen bak på pakethållaren och jag har min i en ryggsäck i framväskan.

Vi övernattar på bra hotell, här Hotell Vela i norra Polen. Efter en stadig frukost ger vi oss iväg vid tiotiden. Dagsetapperna blir 40 – 70 km. Cyklarna fungerar bra och vi hittar bra vägar.

Ofta finns en cykelbana bredvid den trafikerade landsvägen. På min pakethållare syns den väska som den ihopvikta cykeln förvaras i under transport.

En del med “riktiga”cyklar retas med oss för våra vikbara och utgår, med hänsyn till vår ålder, från att cyklarna är elektriska. Vi svarar nekande och säger att elcyklar, det är för gamla människor. Det här vältränade tyska paret har korsat Brennerpasset och ska nu ta en Flixbuss tillbaka från Ljubljana i Slovenien.

På alla tåg kan man ta med sig cyklar, även på fjärrtåg som det här ungerska tåget från Ljubljana till Budapest. Våra lätta cyklar är enkla att hänga upp i framhjulen på krokarna. Här syns tydligt våra speciella prostatasadlar. De är väldigt bekväma och det är enkelt att byta ställning under cyklingen.

Våra cyklar gillade att följa floder, särskilt medströms. Här är det floden Poprad i Slovakien som vi hade sällskap av i två dagar. På bilden syns min fina backspegel som jag köpt hos en hjälpsam cykelhandlare utanför Leibnitz i Österrike. Ett nödvändigt hjälpmedel vid cykling i tät trafik.

2 Kommentarer

    • Björn Lundén

      Hej Bitten! Ja, kanske det är en prognos som stämmer. Då är jag 87 år och kanske i behov av elektricitet för att fungera. Den som lever får se. Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.