Filosofi

Jag är med i en studiecirkel i filosofi. Där läser vi filosofer från alla hörn av världen, från Kina till Mexiko. Och från alla epoker, från antiken till idag. I min ungdom läste jag teoretisk filosofi vid Uppsala universitet och nu återkommer känslorna från den tiden. Jag är väldigt förtjust i logik och filosofiska paradoxer. Samt levnadsvisdom som gäller än i dag.

 

Inlägg om Filosofi

Förälskad i ChatGPT

Förälskad i ChatGPT

Det började med en digital samtalsfrukost om AI som Författarförbundet ordnade och slutade några dagar senare med ett abonnemang på gratisversionen och omedelbar förälskelse i ChatGPT

läs mer
Om självinsikt

Om självinsikt

Att sakna självinsikt är när man inte begriper hur ens beteende eller vad man säger påverkar omgivningen, oftast negativt . Det innebär också en logisk paradox.

läs mer
Skepticismen

Skepticismen

Skepticismen tog vi upp I vår studiecirkel. Med Pyrrus, Augustinus, Descartes och Wittggenstein. Och vi frågar oss om Gud är en bedragare.

läs mer
Den verkliga livstiden

Den verkliga livstiden

Det här är en historia om hur man i en by i västra Polen räknar ut den verkliga livstiden. Dit kom jag cyklande en dag fån östra Tyskland. Samtidigt är det en påminnelse om att sanningen är en skabbig get medan lögnen är en vacker kvinna.

läs mer
Studier i filosofi 3

Studier i filosofi 3

Vår studiecirkel i filosofi går vidare. Här tar jag upp Marcus Aurelius (Självbetraktelser) och Epiktetos (Handbok i livets konst), avrättningar (vilket gift använde man?), hur man reste?, gossekärlek (var det ren pedofili?) och getter (varför var dessa djur så föraktade?)

läs mer

Klyschor om vädret

Det finns tillfällen när det är befogat att skriva om vädret och årstiderna. Exempelvis i samband med skördeutsikter. Men definitivt inte i en roman eller en informativ text. Varifrån kommer denna klyscha?

läs mer
Intresse och åstundan

Intresse och åstundan

Skilj mellan att vara intresserad av ett fenomen, och att åstunda det. Med åstundan menar jag att ha begärelse till det, att önska det, att vilja vara med om det,. Detta gäller exempelvis homosexuella handlingar, prostitution, pedofili, nekrofili och incest.

läs mer