Min kortfilm handlar om ett oväntat möte. Regi, foto, ljud: Björn Lundén, som också spelar de båda huvudrollerna i filmen. Ett kul projekt.
Filosofi
Jag är med i en studiecirkel i filosofi. Där läser vi filosofer från alla hörn av världen, från Kina till Mexiko. Och från alla epoker, från antiken till idag. I min ungdom läste jag teoretisk filosofi vid Uppsala universitet och nu återkommer känslorna från den tiden. Jag är väldigt förtjust i logik och filosofiska paradoxer. Samt levnadsvisdom som gäller än i dag.
Inlägg om Filosofi
Förälskad i ChatGPT
Det började med en digital samtalsfrukost om AI som Författarförbundet ordnade och slutade några dagar senare med ett abonnemang på gratisversionen och omedelbar förälskelse i ChatGPT
Om självinsikt
Att sakna självinsikt är när man inte begriper hur ens beteende eller vad man säger påverkar omgivningen, oftast negativt . Det innebär också en logisk paradox.
Aztekisk filosofi
Aztekerna hade en underbar tankebyggnad med Teotl som ”det högsta”, alltså ingen gud som i andra religioner
Om livets korthet av Seneca
Seneca var en filosof som levde i Rom vid tiden kring Kristi födelse. Hans bok Om livets korthet innehåller levnadsvisdom i form av fiktiva brev.
Hur man ska dra ett skämt enligt Descartes
Filosofen René Descartes gav på 1600-talet ut en skrift om passioner. Där avhandlade han kärlek, hat och begär, men även om skämtets bruk.
Skepticismen
Skepticismen tog vi upp I vår studiecirkel. Med Pyrrus, Augustinus, Descartes och Wittggenstein. Och vi frågar oss om Gud är en bedragare.
Myten om Sisyfos av Albert Camus
Sisofys dömdes för sin hybris att baxa upp en stor sten till krönet av ett högt berg. När han kom upp rullade stenen ner och han fick börja om från början
Epiktetos Handbok i livets konst
Den filosof som har påverkat mig mest är Epiktetos. Stoicismen tilltalar mig mycket. I vår studiecirkel i filosofi har vi läst hans Handbok i livets konst
Marcus Aurelius Självbetraktelser
Marcus Aurelius var Romarrikets kejsare. Ändå hade han tid att skriva sin fantastiska bok Självbetraktelser, inspirerad av Epiktetos.
Det andra könet av Simone de Beauvoir
Simone de Beauvoir är en banbrytande fransk feminist. Jag har läst hennes bok Det andra könet, utgiven av Norstedts
Den verkliga livstiden
Det här är en historia om hur man i en by i västra Polen räknar ut den verkliga livstiden. Dit kom jag cyklande en dag fån östra Tyskland. Samtidigt är det en påminnelse om att sanningen är en skabbig get medan lögnen är en vacker kvinna.
Studier i filosofi 3
Vår studiecirkel i filosofi går vidare. Här tar jag upp Marcus Aurelius (Självbetraktelser) och Epiktetos (Handbok i livets konst), avrättningar (vilket gift använde man?), hur man reste?, gossekärlek (var det ren pedofili?) och getter (varför var dessa djur så föraktade?)
Klyschor om vädret
Det finns tillfällen när det är befogat att skriva om vädret och årstiderna. Exempelvis i samband med skördeutsikter. Men definitivt inte i en roman eller en informativ text. Varifrån kommer denna klyscha?
Intresse och åstundan
Skilj mellan att vara intresserad av ett fenomen, och att åstunda det. Med åstundan menar jag att ha begärelse till det, att önska det, att vilja vara med om det,. Detta gäller exempelvis homosexuella handlingar, prostitution, pedofili, nekrofili och incest.