Mat och Dryck

Öl har blivit min passion på senare tid. Inte vilken öl som helst, utan det handlar om öl dels av typ IPA, dels om typ stout (som ibland kallas porter). Däremot gillar jag inte sour ale och lager dricker jag bara om jag blir tvungen. Livet är alldeles för kort för att dricka dålig öl.

Några resor med öltema har det blivit, bland annat med brorsan runt hela Belgien. Och i Colombia hittar jag god öl. Till och med i Irak gick det efter lite sökande att hitta öl. Och i Ho Chi Minh-staden hittade brorsan och jag en alldeles utmärkt belgo-bar.

 

Inlägg om Mat och Dryck

Ölprovningsbrickor

Ölprovningsbrickor

Ett perfekt sätt att prova öl är att beställa in en provbricka. Då kan du smutta på varje öl och jämföra dem med varandra. Jag har provat många ölbrickor över hela världen.

läs mer
Ölskämt

Ölskämt

I vår studiecirkel i filosofi har vi funnit att man kan skämta om allting. även om sådant som alkohol. Jag har hittat ölskämt i hela världen.

läs mer
Mat jag minns

Mat jag minns

Jag är ingen matfantast och jag gillar inte jättemycket att laga mat, men det finns ändå måltider från hela världen som jag minns. Här är några stycken. Jag gillar öl, men har svårt för det snobbiga med vad man ska dricka till vad. En god öl passar till allt och en dålig till inget.

läs mer
Ölburksdesign

Ölburksdesign

Under en ölprovning betygsätter vi förstås ölen, men ibland också designen på ölburkarna. Bryggeriernas fantasi flödar. Det gäller både svenska och utländska bryggerier. Här har du ett litet personligt urval, av mig. Jag har nöjt mig med öl som finns på Systemet.

läs mer
India Pale Ale – varför heter det så?

India Pale Ale – varför heter det så?

Varför heter ölet India Pale Ale. Ölbröderna Magnus och Björn Lundén ger sin förklaring, drickandes Brutal Bulldog på restaurang Blå dörren. Vi får också en förklaring till varför Gotlands Bryggeri har bytt det brutala namnet mot det mjäkigare Double Bulldog DIPA.

läs mer
Lagring av öl

Lagring av öl

En del, men inte alla, ölsorter vinner på att lagras en tid. För den som har tålamod och ekonomiska resurser handlar det om åratals lagring. Jag har intervjuat Fredrik Jakobsson som är den som har inspirerat mig i ämnet. Mexikos bryggeriförening har också många goda råd.

läs mer