Mat och Dryck

Öl har blivit min passion på senare tid. Inte vilken öl som helst, utan det handlar om öl dels av typ IPA, dels om typ stout (som ibland kallas porter). Däremot gillar jag inte sour ale och lager dricker jag bara om jag blir tvungen. Livet är alldeles för kort för att dricka dålig öl.

Några resor med öltema har det blivit, bland annat med brorsan runt hela Belgien. Och i Colombia hittar jag god öl. Till och med i Irak gick det efter lite sökande att hitta öl. Och i Ho Chi Minh-staden hittade brorsan och jag en alldeles utmärkt belgo-bar.

 

Inlägg om Mat och Dryck

Mera ölskämt

Mera ölskämt

Det skämtas ofta om sånt som man kanske skäms lite för. Som alkohol. Förra veckan lade jag ut ett antal kul bilder på öltemat, och här är flera.

läs mer
Ölskämt

Ölskämt

I vår studiecirkel i filosofi har vi funnit att man kan skämta om allting. även om sådant som alkohol. Jag har hittat ölskämt i hela världen.

läs mer
Mat jag minns

Mat jag minns

Jag är ingen matfantast och jag gillar inte jättemycket att laga mat, men det finns ändå måltider från hela världen som jag minns. Här är några stycken. Jag gillar öl, men har svårt för det snobbiga med vad man ska dricka till vad. En god öl passar till allt och en dålig till inget.

läs mer
Ölburksdesign

Ölburksdesign

Under en ölprovning betygsätter vi förstås ölen, men ibland också designen på ölburkarna. Bryggeriernas fantasi flödar. Det gäller både svenska och utländska bryggerier. Här har du ett litet personligt urval, av mig. Jag har nöjt mig med öl som finns på Systemet.

läs mer
Tågresa till Belgien för att prova öl

Tågresa till Belgien för att prova öl

Belgien och öl hör ihop. Dit åkte brorsan och jag 2019 för att prova 100 olika öl. Tåg med Interrail Pass var det självklara sättet att resa, både dit och för att ta oss runt i landet. Vi besökte bland annat ölstäderna Brügge, Antwerpen, Dinant och Blankenberge.

läs mer

India Pale Ale – varför heter det så?

Varför heter ölet India Pale Ale. Ölbröderna Magnus och Björn Lundén ger sin förklaring, drickandes Brutal Bulldog på restaurang Blå dörren. Vi får också en förklaring till varför Gotlands Bryggeri har bytt det brutala namnet mot det mjäkigare Double Bulldog DIPA.

läs mer

Lagring av öl

En del, men inte alla, ölsorter vinner på att lagras en tid. För den som har tålamod och ekonomiska resurser handlar det om åratals lagring. Jag har intervjuat Fredrik Jakobsson som är den som har inspirerat mig i ämnet. Mexikos bryggeriförening har också många goda råd.

läs mer
En dag i Medellín

En dag i Medellín

En heldag i Medellín tillsammans med min kompis Henrik. Först cyklade vi ciclovia 48 km och på kvällen blev det ale i La Magnolia, dock inte 48 stycken. Samt en redogörelse för ett lyckat resultat i mitt medicinska experiment med cykelbyxorna.

läs mer

Nästan maraton i Irak

Det här var när jag tänkte mig att springa olika maratonlopp i hela världen. Så när jag var i Kurdistan med brorsan 2013 var det naturligt att jag tänkte passa på att springa Erbil Marathon. Jag missade dock starten och det var ingen liten miss: En dag för sent kom jag tillbaka till Erbil från en utflykt till Sulemania. Men det visade sig att den missen var väldigt tursam.

läs mer