Ölprovningsbrickor

av | 4 mars, 2024 | Mat och Dryck | 6 Kommentarer

Ett perfekt sätt att prova öl är att beställa in en provbricka. Då kan du smutta på varje öl och jämföra dem med varandra. Jag har provat många brickor.

Det vanligaste är att varje glas innehåller 5-8 cl öl.  Det är viktigt att det finns en lapp aller etikett vid varje ölsort, så att du vet vad du testar. Man brukar ställa de små glasen i ordning, så att de minst smakrika kommer först och de mörka och starka kommer sist, men du kan förstås prova dem i vilken ordning du vill. Har du en provningskamrat är det en fördel om ni har era öl i samma ordning.

Det är klart att det bara öl på fat som fungerar för brickservering. Öl i flaska innehåller så mycket att det blir ett oacceptabelt svinn.

 

I Flåm, i grannlandet Norge finns ett bryggeri som heter Ægir. Dit kom Alejandra och jag med tåg (Flåmsbana) fra Myrdal. På brickan stod enbart öl från det egna bryggeriet. Mums!

Vilken form på brickan passar bäst i Panama? Jo en båt såklart. Här i gamla stan i Ciudad de Panama var Henrik och jag och provade öl. La Rana Dorada betyder Den Gyllene Grodan.

Polska är konsonanternas språk, och Kurt och jag kom cyklande till Bygdgoszcz. Fyra konsonanter i följd och fyra öl på brickan. Fin design, som Oktoberfestsejdlar i miniatyr.

Det här är ingen ölbricka, men världens märkligaste ölprovning. Inträdet kostar 200 $. Du släpps in kl 12:00. Klockan 16:00 stänger det och till dess får du dricka obegränsat.

Till den här baren på en bakgata i Buenos Aires, Argentina, kom Daniela och jag med bussar över Pampas. Vilken trevlig överraskning. Hålet i mitten av brickan har jag glömt vad det är för.

Här på krogen Brofaktura i Siedice, Polen var det framför allt maten som var fantastisk. Kurt och jag frossade i helstekt fläskkotlett minns jag. Och sex specialöl förstås.

6 Kommentarer

 1. Aini Skirgard

  Jag instämmer. Den enda gång jag tog en bricka med provsmakning var i niemegen.
  Tyvärr minns jag inte vilken som blev favorit.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Aini, ja Holland är ett stort ölland, och man kan omöjligt komma ihåg alla favoriter. Mvh Björn

   Svara
 2. Henrik Flodhammar

  Ahhh, jag minns ett trevligt besök med dig på Gyllene Grodan i Panamá!

  Svara
 3. Lennart Rolf Junermark

  Det verkar att ha varit väldigt trevligt (och smakrikt)!!

  Mvh
  Lennart J

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Lennart! Jaaa, både trevligt, oftast i gott sällskap, och smakrikt. Efter en provbricka vet man vad som är lämpligt att beställa i en större kvantitet. Mvh Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.