Cykling

På äldre dar har jag börjat cykla. Jag gillar hopfällbara cyklar som man enkelt kan ha med sig på tåg, bussar och flyg. Jag tycker om att cykla i utvecklingsländer, där allt inte är så tillrättalagt som i Västeuropa. Det är något underbart meditativt med att benen rör sig cirkulärt runt kedjekransen och att kilometer efter kilometer tillryggaläggs. Helt magiskt. Har också haft en trehjulig cykel, vilket var en udda upplevelse.

 

Inlägg om Cykling


Höstcykling i gamla DDR

Höstcykling i gamla DDR

En lång cykeltur på småvägar i det gamla DDR var en härlig upplevelse, med övernattningar på något trevligt Gasthof till rimligt pris och ibland lyxigare hotell. Mecklenburg-Vorpommern heter delstaten, som har gamla svenska anor sedan westfaliska freden.

läs mer
Sinka eller bli sinkad under cykelturen

Sinka eller bli sinkad under cykelturen

Vad tycker du är värst när du är ute och cyklar med en kompis? Att bli sinkad av kompisen? Eller att kompisen sinkar dig? Här skiljer sig människors kynne åt. För min personliga del tycker jag att det är värre att känna att jag sinkar kompisen. Det omvända är snarare behagligt.

läs mer
Cykeltur i Östeuropa – 5. Övernattningar på hotell

Cykeltur i Östeuropa – 5. Övernattningar på hotell

En månads cykling i Östeuropa med kreditkort istället för tält. Det blev trettio hotellnätter i allt från slott till koja. Ibland bokade vi i förväg, ibland chansade vi på att hitta något när vi nådde dagsetappens mål. Aldrig blev det så att vi behövde sova under bar himmel. Alltid skön dusch och god frukost.

läs mer
Cykeltur i Östeuropa – 3. Etapper med tåg

Cykeltur i Östeuropa – 3. Etapper med tåg

900 km cykling och 3300 km tåg. Vi och våra cyklar åkte tåg ibland, främst när det var brant uppför och när det var prognos för ihållande regn. I Polen, Tjeckien, Österrike, Slovenien, Ungern och Slovaken kan man till skillnad från i Sverige ta med cyklar även på fjärrtågen.

läs mer
Cykeltur i Östeuropa – 2. Våra vikbara cyklar

Cykeltur i Östeuropa – 2. Våra vikbara cyklar

900 km härlig cykling i Östeuropa i maj-juni 2022. Våra vikbara cyklar, en Helix och en Brompton var utmärkta både att cykla på och att ta med sig på tåg och hotell. Sex länder blev det: Polen, Tjeckien, Österrike, Slovenien, Ungern och Slovakien (och sedan tillbaka genom Polen igen).

läs mer
Cykeltur i Östeuropa – 1. Färja till Polen

Cykeltur i Östeuropa – 1. Färja till Polen

900 km härlig cykling med våra vikbara cyklar i Östeuropa i maj-juni 2022. Bästa sättet att ta sig till startpunkten i norra Polen är att ta färjan Nynäshamn – Gdansk. Till Nynäshamn tog vi tåg och pendeltåg från Hudiksvall. Cykelturen tog en månad.

läs mer
På gubbcyklar i Tanzania

På gubbcyklar i Tanzania

Tre gubbar på cykel genom Tanzania. Från Arusha vid Kilimanjaro till Tanga vid Indiska Oceanen. Phoenix heter de kinesiska cykelmärket. Det är en bragd att kunna tillverka en cykel av så låg kvalitet. Det blev en äventyrlig färd för Kent, Kurt och jag längs Usambara Mountains.

läs mer
En dag i Medellín

En dag i Medellín

En heldag i Medellín tillsammans med min kompis Henrik. Först cyklade vi ciclovia 48 km och på kvällen blev det ale i La Magnolia, dock inte 48 stycken. Samt en redogörelse för ett lyckat resultat i mitt medicinska experiment med cykelbyxorna.

läs mer

Cykla långt på Brompton hopfällbar cykel

Tidigare har miss Brompton och jag tagit oss runt två öar 2016. Runt nästan hela Kuba och en träningstur runt Mallorca dessförinnan. Men nu blev det från Fredrikshavn och nästan till Hamburg, 44 mil på 10 dagar på fina cykelvägar längs Heervej och Ochsenweg (se bilden på statyn). Covidpasset var oumbärligt.

läs mer

På cykel till Villeta

Blåmärket är ett resultat av att jag halkade i ett 11 meter högt vattenfall utanför Villeta, dit Alejita och jag cyklade från Bogotá. Ännu en underbar cykeltur med min bästa cykelkompis. Vackert landskap, äventyr bakom varje vägkrök och öl på kvällarna på torget utanför hotellet.

läs mer
Cykling Medellín – Puerto Triunfo

Cykling Medellín – Puerto Triunfo

En underbar cykeltur i Colombia, från Medellín till Puerto Triunfo vid Rio Magdalena. Fyra övernattningar blev det på små hotell i byarna jag passerade. På vägen cyklade jag in i Hacienda Napoles, Pablo Escobars galna djurpark, som colombianska staten har tagit över.

läs mer

Cykeltur San Pedro – Belmira – Santa Fe

Min ponny (min lilla hopfällbara cykel) har varit ute på äventyr med mig igen. Tre dagar med två hotellövernattningar blev det, och den här gången ingick en, som det i efterhand visade sig, beryktad cykelsträcka mellan Belmira och Sopetrán, nordväst om Medellín.

läs mer