Tågluffens bästa ölställen

av | 23 juli, 2024 | Mat och Dryck | 2 Kommentarer

Semestertid

Min kompis Patrik och jag tågluffade under en tid när många har semester, så det var ganska fullt på både ölställen, tåg och hotell.

Men vi lyckades alltid komma in på de ölställen vi önskade. Hotell max 500 meter från tågstationen och för max 1500 kr per rum och natt hittade vi också. Bara en enda gång, på tåget mellan Warszawa och Gdansk blev vi tvungna att stå, eftersom vi inte hade bokade sittplatser.

Många tåg och lång resa

Vi åkte med 36 olika tåg under den mer än 500 mil långa resan. Avståndet är lika långt som  en bilresa från Hudiksvall till Beirut. I ett kommande inlägg ska jag skriva om tågen.

Lätt packade

Vi hade lätt packning, 5–6 kg i var sin behändig ryggsäck. Inga rullväskor alltså, vilket gjorde det enkelt vid tågbyten med båda händerna fria.

Hotell

Vi valde att kosta på oss två- eller trestjärniga hotell för att bo bekvämt och få en stadig frukost innan nästa dags avfärd.  Två gånger stannade vi två nätter, i Brno i Tjeckien och i Gdansk i Polen. Annars blev det bara en natt. På rullande sten växer ingen mossa.

In och ut ur Sverige

Vi lämnade Sverige över Öresundsbron och kom tillbaka med färja Gdansk–Nynäshamn.

Klicka på bilderna för att förstora dem.

The Store i Luxemburg

Vi lyckades inte kora någon vinnare, men här är de sex bästa. Något otippat ligger en av dem i Luxemburg. The store heter den. Ett mysigt ställe med bara fyra fatöl, men desto fler goda burkar och flaskor från hela världen.

LaBeerynth i Gdansk

Mitt i turistsmeten i Gdansk hittade vi hit. Vi satt i källaren som var som en labyrint och lyssnade till metal music och mumsade på en hämtpizza till den goda ölen. Stället har många brädspel att låna ut till gästerna.

Pułapka i Gdansk

Ännu ett ställe i Gdansk, alldeles i närheten av labyrinten. Mycket folk och här gjorde vi bekantskap med resans favoritbryggeri, Browar Pinta, med många fantastiska stout. Här blev det resans senaste uppesittarkväll.

 

Beertje i Brygge

En gammal bekant i Brygge, Belgien är Beertje med den mest omfångsrika ölmenyn, hundratals olika traditionella belgiska öl. Deras ostbricka var en besvikelse, men verkligen inte ölen. Många inhemska stamgäster gav färg.

Axiom i Brno

Puben Axiom är en höjdare. Alla ölen är från samma bryggeri, men variationen är verkligen tillräcklig. Stouten förvaras i högre temperatur än ipa och liknande, vilket är en finess. Här kan man få insekter av olika slag som snacks.

Maltworm i Brno

Även Brno kan ståta med två bra ölbarer. Maltworm har mysiga stenvalv, som syns på vinjettbilden till blogginlägget. Snyggt med elektronisk öltavla, som uppdateras blixtsnabbt vid  varje fatbyte.

2 Kommentarer

  1. Håkan Carlberg

    Vilken härlig tågluff, ni fick se mycket och uppleva mänger av ölbarer och “öl-design”. Du skriver också att ni var “lätt packade” ha ha . Din artikel väcker minnen från 1970-talet då tågluffandet startade.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Håkan! Kul att du uppmärksammade och uppskattade skämtet om att resa lätt packad. Jag undviker så långt det går att ha citationstecken i mina texter, och här blev skämtet uppenbart ändå, åtminstone för dig. Ja i tågluffandets barndom var det en revolution, och då gällde det enbart för ungdomar. Nu får även gamlingar köpa interrailkort. Och får dessutom rabatt. Mvh! Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.