Cykeltur i Östeuropa – 1. Färja till Polen

av | 27 juni, 2022 | Cykling | 14 Kommentarer

Färja till Gdansk

900 km härlig cykling med våra vikbara cyklar i Östeuropa i maj-juni 2022. Bästa sättet att ta sig till startpunkten i norra Polen är att ta färjan Nynäshamn – Gdansk. Till Nynäshamn tog vi tåg och pendeltåg från Hudiksvall. Cykelturen tog en månad.

Färjan heter Nova Star och tar många stora lastbilar. Att ta med en cykel kostar ingenting, och då härbärgeras den på bildäck. Vi föredrar dock att ha våra vikbara cyklar nerpackade i sina väskor och ha dem i våra hytter under överfarten. Som vilket bagage som helst.

Nynäshamns skärgård passerar förbi när vi lägger ut. Färjan går långsamt, förmodligen för att spara bränsle. Avgångstiden både från Nynäshamn och Gdansk är kl 18.00 och ankomsten är kl 12.00 påföljande dag efter en natts skön sömn i bekväma hytter.

Färjans paradrätt heter Golonka. På tyska heter det Schweinhaxe och på svenska fläsklägg som är rimmat, ugnsbakat och griljerat. Till detta serveras rikligt med riven pepparrot, som är så stark att man får tårar i ögonen om man råkar ta alltför mycket på gaffeln.

Efter ankomsten till Gdansk packar vi upp våra cyklar utanför färjeterminalen. Kurt har en ny Helix från Kanada med 24 tums hjul. Jag har min gamla Brompton med 16 tums hjul. Här sätter Kurt på pakethållaren, där han fäster bagaget under cyklingen.

Hjälmar på och nu är vi redo att trampa söderut längs EuroVelo 9 – Baltic – Adriatic. Vi använder kartappen AllTrails för att hitta vägen. Första sträckan är från färjeterminalen vid Westerplatte i Gdansk, in till stan och därefter österut till floden Wisla som vi följer söderut. Härligt!

Precis en månad senare tar vi samma färja tillbaka. Helnöjda med att det blev 900 km cykling med dagsetapper på typ 50 – 60 km med som längst 72 km (på grund av att vi kör fel). Jag har gått ner 3,5 kg i vikt och blivit rejält solbränd på händerna och sandalsolbränna på fötterna.

14 Kommentarer

 1. Bitten Jonsson

  Spännande att följa er och mycket bra gjort, imponerande

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Bitten, ja jag är lite imponerad själv faktiskt, mest av det jag alltid återkommer till: inte att jag kan, utan att jag vill. Mvh Björn

   Svara
 2. christoffer lundén

  Hej Björn!
  Imponerande. Jag är nöjd om jag klarar Rådasjön runt. Sitter på Bäverudden i osannolikt vackeert väder, 30 grader som mest, sol sol och åter sol. Hoppas vi kan ses vid tillfälle, klanske en cykeltur till Råda, varför inte. Vi far hem på söndag då Åke och Alexander kommer hit, vi är tillbaka 15 augusti och blir här i 10 dagar.
  hälningar från kusin Christoffer

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Christoffer! Kan du cykla Rådasjön runt en dag kan du upprepa vår bravad. Vi höll ju på en hel månad, och hade vilodagar både på hotell och på tågresor. Och det var stimulerande att stifta bekantskap med olika kulturer under resan. Vi kan nog ses i sommar. Mvh Björn

   Svara
 3. rolf engström

  Hej Björn.
  Kul att läsa om dina bravader. Jag är imponerad och en aning avis (mest på din kondis). Själv har jag tagit en tur med båten, den första på ett par år faktiskt. Nu är jag i Grisslehamn och startar min nygamla affärsidé, ett litet sommarkrukmakeri. Det ger lite tillskott i kassan och kul är det med alla kunder. Ha det bra och yhar du vägarna förbi så slå en signal så vi kan ses.
  Roffen

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Roffen! Det handlar inte så mycket om kondition, snarare inspiration, att man vill! Kul idé med krukmakeri ombord, jag antar att du har en bra kajplats i Grisslehamn. Ränderna går aldrig ur en gammal kulturarbetare (fast numera ska man nog säga konstnär, kulturarbetare är typ bibliotekarie eller kommunal kulturchef). Hoppas affärerna går bra. Kollade att det tar fyra dagar att cykla från Näsviken till Grisslehamn, så jag är tveksam. Mvh Björn

   Svara
 4. Marita Lång

  Tack för att Du delar med Dig.
  Kul och intressant läsning.
  Du/Ni gör det jättebra.
  Fortsatt fin sommar!
  Mvh
  Marita

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Marita! Tack för uppskattningen, den värmer. Snart kommer flera inlägg om cykelturen. Mvh Björn

   Svara
 5. Frank Johan Ahlberg

  Vilken härlig tur att läsa om Björn. Själv förbereder jag mig nu mentalt för Fotrally med start i Mariefred på fredagkväll. Blir intressant och se om det blir någon viktminskning på det eller om man sätter i sig för mycket.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Frank Johan, ja det är en balans mellan intag och uttag. Mycket beror säkert på värmen. Jag önskar dig all lycka i marathonmarschen!! Ser fram emot en rapport så småningom. Kanske ett blogginlägg, så som jag gjorde om Backyard Ultra Marathon. Mvh Björn

   Svara
 6. Håkan Carlberg

  Låter som en vacker och upplevelserik cykeltur!

  Salute Håkan Carlberg

  Svara
  • Björn Lundén

   Ja, verkligen. Trots att vi inte kom till ditt älskade Italien, utan det längsta söderut var till Ljubljana i Slovenien. Sex länder blev det. Trevlig sommar ska du ha! Mvh Björn

   Svara
   • Erik A

    Kul att läsa om era äventyr och jag ser fram fler inlägg. Trodde dock inte att ni skulle minska i vikt med tanke på alla era “vattenhål” med goda brygger och smakrika tilltugg

    Svara
    • Björn Lundén

     Hej Erik! Min viktminskning hade säkert varit större utan alla vattenhålen. Och utan cyklingen hade säkert en större viktökning varit ett faktum. Mvh Björn

     Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.