India Pale Ale – varför heter det så?

av | 29 oktober, 2021 | Mat och Dryck | 0 Kommentarer

En spännande skröna

En kväll på Restaurang blå dörren i Stockholm i maj 2019 kom brorsan Magnus och jag på idén att göra en vlogg om öl. Med oss var vännen Ken Bertling som tog på sig uppgiften att vara regissör och filmfotograf.

Videon handlar om hur India Pale Ale (IPA) har fått sitt namn. Det finns många versioner av den historien, men brorsan Magnus och min är definitivt den mest fantasieggande. Kolla själv i videon till höger!

Pinball Brothers

Under brorsans och min resa i Costa Rica träffade vi ett par som tyckte att vi skulle heta “The Pinball Brothers”, närmast motsvarande “flipperkulebröderna”. Epitet passar bra i den här videon.

Brutal Bulldog

Under vår berättelse i videon dricker vi en god och stark IPA, en dubbel-IPA som heter Brutal Bulldog, som inte längre finns i sortimentet. Tobias Leander från Gotlands Bryggeri förklarar varför:

Alla varumärken justerar och korrigerar sin design, logga och kommunikation över tid. Anledningen är enkel – konsumenter, trender och branscher förändras likväl deras preferenser, intressen och köpbeteenden. Varumärken utvecklas över tid.

När vi bestämde oss för att se över vår varumärkesidentitet och design var det första gången på över 10 år. På den tiden ansågs vi vara experimentella och nyskapande när vi lanserade Sleepy Bulldog (en ale med hund på etiketten!) då det främst bara fanns lager och ev stout i Sverige.

Idag känner vi oss mer mogna och har jobbat med öl i drygt 25 år och är ett av Sveriges enda bryggeri med tre utbildade bryggmästare. Vi vill att vår design och våra produktnamn ska reflektera det. För att göra en lång historia kort så valde vi en inriktning där vi såg över namnen på en del produkter och valde att byta Brutal mot Double då det är ett mer beskrivande namn.

(För brorsans och min del hade de gärna fått behålla det mer brutala namnet istället för det nya och mer mjäkiga.)

Regi och foto: Ken Bertling

Från vänster:
Regissören Ken Bertling och skådespelarna Björn Lundén och Magnus Lundén.

Nu har vi förflyttat oss till en annan favoritbar på Söder, Oliver Twist. Kvällen till ära är jag iklädd en T-tröja från min favoritbar i Medellín, som heter Punta Arena. Den ligger på Avenida Bolivariana och har många goda lokala aler och stouter.

Punta Arena figurerar i en episod av filmen om mitt liv.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.