Backyard Ultra Marathon

av | 27 februari, 2022 | Filosofi, Löpning, Mitt liv | 6 Kommentarer

Fascinerande löpargren

Backyard Ultra Marathon är en fascinerande löpargren. Det koras endast en vinnare, alla andra diskvalificeras. Rundbanan är 6,7 km och starten går varje hel timme. Frank Johan Ahlberg berättar om hur det är att springa 26 varv = 26 timmar = 174 km. Och ändå få DNF (Did Not Finish) i resultatlistan.

Jämfört med maraton 42,2 km 

Som gammal maratonlöpare (10 maraton med det första vid 59 års ålder) kan jag leva mig in i hur det känns att springa så långt. Världsrekordet är över 80 varv, dvs lika många timmar! Mer än tre dygn. Själv skulle jag nog klara bara ett enda varv.

Big Shadow Backyard går på en kuperad bana i Stora Skuggan i Stockholm.
(Foto: Team Nordic Trail)

Frank Johans taktik vid senaste loppet hösten 2021

Försökte springa ganska jämt med mitt normala löpsteg och lägga varven runt 45 minuter. Varv fem sprang jag dock supersnabbt för att sätta snabbaste varvet av alla, så det gick på 29 minuter. Så där fick jag över halvtimmen i vila. Har en fällbar vilstol med mig och lägger mig oftast ner i horisontonalläge i depån. Fick ändå betala för det snabba varvet och hade ett par tunga varv efteråt. Sen blev det ok igen och jag försökte ha varven där kring 45 minuter. Även på 26 varvet hade jag nog nästan 10 minuter tillgodo i depån och jag la av på grund av tristess, samt för de tuffa motståndarna och framförallt för att jag hade slagit flera av mina mål, distansrekord, tidsrekord samt över 4 maratondistanser vid 26 varv. Hade svårt att motivera mig mer, jag var helt enkelt för nöjd där. Det är den farligaste motståndaren.

Frank Johan ångar fram i lummig grönska i shorts som han bar hela loppet.
(Foto: Team Nordic Trail)

 Stora Skuggan Ultra Marathon

Här intervjuar jag Frank Johan Ahlberg om hur det känns att springa så länge. Han funderar på hur det kan vara för dem som springer ännu längre. När man går in i den andra natten. Eller den tredje.

Banan är ganska tuff. Istället för att äta godis och chips drack han en liter mjölk inför varje varv i början av loppet.

 

Kungen var med vid intervjun

Kungen heter Frank Johans hund, en Jack Russellterrier, som var med under intervjun. Efteråt gick vi ut och tog några öl på kvarterspuben där Frank Johan är stamgäst. Och även Kungen, som var hjärtligt välkommen.

I den här videon förklarar Frank Johan hur reglerna för Backyard Ultra fungerar. Och vad man kan hitta på att göra i depån.

 

Last man standing

I andra lopp får alla ett resultat, men inte här.

När man har hållit på riktigt länge börjar det bli svårt att hållat tiden på en timme. Är man inte i på plats när nästa varv startar är man diskvalificerad. Hårda bud.

 

Kung i baren på Socialen Bar.

Jag njöt av en god öl efter intervjujobbet, trots att jag blev detroniserad av Kungen.

Under nattvarven är det marschaller längs banan och löparna har pannlampa.
(Foto Team Nordic Trail)

6 Kommentarer

 1. Frank Johan Ahlberg

  Hej Björn!
  Det blev ett riktigt bra blogginlägg om den här lite udda sporten. Hoppas att en och annan av dina läsare blir lite sugna på att pröva var de egna distansbegränsningarna finns. På köpet träffar man alltid trevliga människor runt banan och det hinns med ett och annat samtal. Just nu laddar jag för Premiärmilen i slutet på månaden, men i mitten av maj springer jag Winter Bay Backyard i Vinterviken här i Stockholm. Vi får se hur det går då, men målet är satt högt! 🙂

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Frank JOhan, ja sporten är lite udda, men jag tycker att den är fascinerande! Din rekommendation är utmärkt, både för att springa och även för att arrangera. Fördelen är ju att man inte behöver stänga av trafik på långa sträckor. En 6,7 kilometers bana går ju att skaka fram lite varsomhelst, även i Näsviken där jag bor. Winter Bay gissar jag betyder Vinterviken; det ser ut att vara en kraftig backe, men det hindrar väl inte en hårding som du. Mvh Björn

   Svara
 2. Tord Rosberg

  Åh herregud, vad har han dragit med mig på för nåt?
  //Tord (Franks bror)

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Tord, ja kanske är du en blivande Backyard Ultra-löpare, vem vet? Mvh Björn

   Svara
   • Tord

    Hahaha, nja det vet jag inte men det ska bli spännande att testa, kör en egen utmaning just nu med att gå 12 miljoner steg på ett år och efter 7 månader så ligger jag på 32900 steg/dag.
    För att klara det ska jag snitta 32876 per dag så än så länge är jag i fas 😜

    Svara
    • Björn Lundén

     Hej Tord! Oj, vilket oerhört projekt! Du kvalar lätt in i räknenissarnas högsta division. Och inte bara det. Med just talet 12 miljoner steg på precis ett år hör du också till dem som gillar jämna/heliga/symboliska tal, där 12 (dussinet fullt) och 365 (årets dagar) intar särställningar. Att du sedan får fram 32.876 per dag är bara en logisk deduktion. Lycka till att nå ditt mål! Mvh Björn

     Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.