Rösta blankt

av | 6 januari, 2022 | Filosofi | 8 Kommentarer

Blanka valsedlar

I valen under de senaste fyrtio åren har jag röstat blankt. Jag har alltså tagit mig till vallokalen i Näsvikens skola, plockat åt mig blanka valsedlar, lagt dem i valkuverten och lämnat till röstmottagaren. På så sätt har jag utnyttjat min medborgerliga rättighet att rösta. Därefter har jag gått ut på skolgården och haft en stunds trevlig samvaro med vänner och bekanta som också har röstat.

I Sverige brukar valdeltagandet ligga på ca 85 %. Det brukar vara ungefär 1,5 % av de avgivna rösterna som är blanka.

Frivilligt

Valdeltagandet är frivillig i Sverige. Det finns länder med röstplikt, exempelvis Australien, Italien, Luxemburg, Belgien, Peru och Uruguay. Bara i ett fåtal av dessa länder straffas röstskolkarna, och straffen brukar vara milda, och ibland bara när det är fråga om upprepad ”brottslighet”. Ett exempel: I Bolivia får den som röstar ett särskilt kort, och utan att kunna visa detta kan personen inte få ut sin lön på banken. I och med systemet med valhemlighet kan man förstås sabotera röstplikten genom att rösta blankt.

Så här ser en blank valsedel ut. Du måste ta en riktig valsedel. Det går inte att själv göra en och ta med sig till vallokalen.
Blanka valsedlar kan också användas för att rösta på små partier som inte har upptryckta valsedlar.

Ingen soffliggare

Jag är noga med att påpeka att jag inte är någon soffliggare. Det är en person som, fastän den har rösträtt, låter bli att rösta helt och hållet. Dessa personer kallas också röstskolkare eller valskolkare. Jag tycker att det är snäppet bättre att vara blankröstare; det är liksom en aktiv handling. Å andra sidan kan kanske icke-handlingen, dvs att inte rösta alls, ses som en kraftigare missnöjesyttring.

Politiskt intresse

Man utgår ofta från att de som inte röstar gör så på grund av att de är politiskt ointresserade. Detta antagande stämmer ofta när det gäller soffliggarna, men när det gäller blankröstarna är det enligt min mening tvärtom. Det finns många, däribland jag, som är politiskt (men inte alltid partipolitiskt) eller samhälleligt intresserade, och ändå röstar blankt, vilket är en medveten och aktiv handling.

Orsaker till att rösta blankt

Det finns två motiv till att rösta blankt:

  • Politikerna, deras beteende och möjligheten att identifiera sig med dessa.
  • Det politiska systemet med dess struktur, framför allt partipolitiken.

För min egen del handlar det snarare om det andra alternativet. Med det partipolitiska system vi har måste man rösta på ett visst parti, dvs köpa hela paketet. För länge sedan var jag till och med partipolitiskt engagerad och representerade Miljöpartiet i styrelsen för dåvarande Hudiksvalls energiverk, som 1997 såldes till en internationell aktör. Men nu har samtliga partier något betydande inslag i sitt partiprogram som jag inte sympatiserar med. Och varför då rösta på det? Visserligen kan man personrösta, men alla de personer som står på valsedeln hör till något parti.

Ett undantag

Jag ska också nämna att jag faktiskt röstade på Socialdemokraterna i riksdagsvalet en gång för några år sedan, för min brors skull. Han är engagerad i det partiet, och jag ville göra honom glad.

Mitt personliga beslut

Jag vill avsluta med att säga att mitt beslut att rösta blankt är personligt Jag vill absolut inte propagera för att någon annan ska göra det.

Kommentar: I svenska riksdagsval började blanka röster särredovisas först 2006. Dessförinnan ingick de i samlingskategorin blanka och ogiltiga röster.

 

När jag arbetade på Björn Lundén AB tog jag ofta en tupplur mitt på dagen i för ändamålet anskaffad soffa på arbetsplatsen.
Men när det kommer till valet är jag ingen soffliggare.

8 Kommentarer

  1. Ulrik Mangold

    På f finns en sida Rösta blankt men verkar inte vara någon aktivitet där. Är det inte dags att organisera blankröstandet? Sätta upp blankt papper med rösta blankt bland alla andra partier som vill locka väljare. Nästa gång jag är i stan ska jag in till polisen och höra om man behöver tillstånd för att sätta upp sin skylt. Ser fram emot detta besök.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Ulrik! Jag antar att med f menar du Facebook. Jag håller med dig om att det bara är ett fåtal människor som känner till möjligheten att rösta blankt i stället för att helt enkelt stanna hemma i soffan. Så en skylt skulle påverka dem som har tagit sig till vallokalen för att rösta på något parti, men vid åsynen av skylten bestämmer sig för att i stället rösta blankt. Men man bör akta sig så att inte blankröstningen uppfattas som ett politiskt parti. Ett alternativ är att du ställer dig utanför vallokalen och delar ut blanka valsedlar. Mvh Björn

      Svara
      • Ulrik Mangold

        Tack för ditt svar Björn.
        Tänker att skylt är där de andra partierna presenterar sina representanter före själva valdagen. Tänker text typ: visa ditt missnöje, Rösta blankt, din röst blir registrerad men ogiltig. Detta på ett stort vitt ark med liten text.
        Vet du om där finns någon förening / sammanslutning som förespråkar detta alternativ?
        Upplever att om där ska bli något genomslag så skulle sådana skyltar inte bara finnas i Laholm utan på många fler ställen i landet. Om det är ok av polismyndigheten att göra så vore det ju enkelt.
        Om det inte skulle kunna gå så skulle jag vilja stämpla texten på vita klisterremsor (vattenlösligt klister) och klistra på partiernas plakat och runt om i byn på skultfönster och annat. Många.
        Förmodligen räknas det då som vandalisering eller liknande men skdan är lätt att ta bort och väcker förhoppningsvis mediers rapoterande.
        Det MÅSTE dock ske på fler ställen än här i Laholm
        Jag återkommer när jag fått besked av polisen. Käns bra att gå dit för då vet de ju vem det är som klistrat. Det står jag för. En våt varm svamp och underlaget återställt.
        Ha de gott
        Ulrik

        Svara
        • Björn Lundén

          Hej Ulrik! Jag misstänker att polisen kommer att betrakta dig som en kuf om du kommer i ett sådant här ärende. Mvh! Björn

          Svara
  2. Bitten

    Jag har allltid röstat och lite olika under åren men senaste åren bara på samma. Gillar inte heller att man får ta det dåliga med det som är bra. Håller mig till att följa de grundläggande värderingar jag har.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Bitten! Bra att du följer dina grundläggande värderingar, men problemet är att det är svårt att hitta något parti som stämmer överens, eftersom allt som partierna gör går ut på att bli valda. Mvh Björn

      Svara
  3. Sverker Thorslund

    Din intressanta betraktelse satte tankar igång..,

    I de val, EU valet undantaget, där jag har rösträtt röstar jag. Alltid i lokal; det är en speciell känsla! Det händer att olika partier får min röst i de olika valen. Naturligt, i mina ögon. Jag tror valdagarna borde vara olika till Riksdagen och kommunalt.

    Fram till rätt nyligen höll jag strikt på att valen är hemliga, som icke lönearbetade känns den saken mindre viktig.

    Blankröstat har jag aldrig, men valen har inte blivit lättare att göra…

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Sverker, kan hålla med om att valen inte är lätta att göra, rösta blankt är lättare, men det är inte därför som jag gör det. Det är inte bara svårt att hitta ett alternativ att rösta på, det är rent av omöjligt, tycker jag. Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.