Skatt, Ekonomi och Juridik

Här i min blogg tar jag upp lite mer udda frågor angående skatt, ekonomi och juridik, såsom varför det ligger så nära till hands att bli osams i en bostadsrättsförening eller i en samfällighetsförening. Jag är också väldigt intresserad av fenomenet pengar, vad pengar innebär. Och så undrar jag hur cheferna i ideella föreningar kan tituleras vd. Jag känner också ett folkbildningsbehov angående begreppet ansvarsfrihet.

 

Inlägg om Skatt, Ekonomi och Juridik

Privatekonomi 2

I det här inlägget hittar du videoinslag angående följande privatekonomiska frågor: Hur man gör sitt testamente ●Elsbilsladdning i samfällighet ● Budgivning på fastighet ● Bevittning av dokument. Du kan också själv ställa frågor.

läs mer

Privatekonomi 1

I det här inlägget hittar du videoinslag angående följande privatekonomiska frågor: Varning för pensionsuttag för placering i värdepapper ● Personligt ansvar när du sitter i styrelsen ● Vad det innebär att gå i borgen ● Du får bra ränta på skattekontot

läs mer
Ta ut pensionen tidigt

Ta ut pensionen tidigt

Jag har fått protester mot mitt råd om att ta ut den allmänna pensionen tidigt. Här bemöter jag de invändningar som jag har fått efter mitt tidigare inlägg i bloggen om pensionen. Observera att detta handlar om den allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten.

läs mer
God kundservice

God kundservice

På en och samma dag fick jag bra kundservice från två olika håll. Från skoföretaget Icebug och från myndigheten Skatteverket. Verkliga föredömen och här har du båda solskenshistorierna. Skor och inkomstdeklaration.

läs mer
Upphovsmannakonto

Upphovsmannakonto

Upphovsmannakontot är ett verktyg som gör att en konstnär med ojämna upphovsmannainkomster kan minska den totala inkomstskatten. Bestämmelserna är komplicerade och för de flesta är faktiskt periodiseringsfonden ett bättre verktyg.

läs mer
Prissättning

Prissättning

Björn Lundén presenterar sina tankar om prissättning, riktade till småföretagare. Olika sätt att sätta pris, vilket är bäst? Priselasticitet, snikversioner, mentala aspekter, komplementprissättning. Visa alltid priset i marknadsföringen. Myter om prissättning.

läs mer
Pension

Pension

Björn Lundén ger i det här inlägget goda råd angående den allmänna pensionen (den som du får från Pensionsmyndigheten). Vad menas med att “gå i pension”? Ska jag ta ut pensionen tidigt? Premiepensionen. Sjukpenning som pensionär.

läs mer
Om pengars värde

Om pengars värde

I Medellín i Colombia köper brorsan och jag venezuelanska bolivares-sedlar av en flykting till överpris, mest för att Simon Bolivar är så snygg. Jag har den fantastiska författaren Gabriel García Márques, med smeknamnet Gabo, både på och i min plånbok. Slutligen en betraktelse om hittelön med en annan fantastisk författare, Astrid Lindgren.

läs mer
Beneficium i konkurs

Beneficium i konkurs

Beneficium är de nödvändiga tillgångar som konkursgäldenären får behålla i en konkurs för sin egen och familjens del. Främst är det personliga tillgångar, som exempelvis hobbysaker. Beneficium gäller bara i personlig konkurs och när en enskild näringsidkare försätts i konkurs, inte i aktiebolag och andra juridiska personer.

läs mer