Björn Lundéns privata blogg

En blogg om lite av varje

Senaste blogginläggen

Den rasande Roland

Den rasande Roland

Rasender Roland heter en smalspårig ångtågslinje på den tyska ön Rügen. Tåget stötte jag på när jag var där och cyklade i höstas. Det går året runt och är inte enbart för turister. Som den modelljärnvägsrallare jag är kunde jag njuta av en fin tågresa Mellan Binz och Putbus.

läs mer
Att välja sida

Att välja sida

Grupptillhörighet är ett uråldrigt fenomen. För min del var det tydligt i min ungdom. Elvis eller Tommy, knutte eller dixie, Fleischmann eller Märklin. Ibland valde jag inte utifrån egna preferenser utan på grund av att någon jag gillade tyckte på ett visst sätt … eller tvärtom.

läs mer

Intelligens enligt David Hume

Vad som menas med att vara intelligent är inte enkelt att definiera. Kanske är det bara en känsla inför en annan människa – den personen är intelligent. I David Humes bok Undersökning av mänsklig förståelse finns en bra definition.

läs mer
Höstcykling i gamla DDR

Höstcykling i gamla DDR

En lång cykeltur på småvägar i det gamla DDR var en härlig upplevelse, med övernattningar på något trevligt Gasthof till rimligt pris och ibland lyxigare hotell. Mecklenburg-Vorpommern heter delstaten, som har gamla svenska anor sedan westfaliska freden.

läs mer
Mat jag minns

Mat jag minns

Jag är ingen matfantast och jag gillar inte jättemycket att laga mat, men det finns ändå måltider från hela världen som jag minns. Här är några stycken. Jag gillar öl, men har svårt för det snobbiga med vad man ska dricka till vad. En god öl passar till allt och en dålig till inget.

läs mer
En grav i Havanna

En grav i Havanna

Under tre av mina besök på Kuba har jag besökt den här graven på den gigantiska Cristobal Colón-kyrkogården. Miraklet fascinerar mig. Där ligger Amelia och hennes baby. Närhelst jag är där är det kö till gravmonumentet och det lilla barnet är alldeles brunt i baken.

läs mer
Sinka eller bli sinkad under cykelturen

Sinka eller bli sinkad under cykelturen

Vad tycker du är värst när du är ute och cyklar med en kompis? Att bli sinkad av kompisen? Eller att kompisen sinkar dig? Här skiljer sig människors kynne åt. För min personliga del tycker jag att det är värre att känna att jag sinkar kompisen. Det omvända är snarare behagligt.

läs mer
Utopia, landet som inte finns – av Thomas More

Utopia, landet som inte finns – av Thomas More

I Filosofiska Köket, vår studiecirkel i filosofi, läser vi nu boken Utopia, skriven 1516 av den engelske filosofen Thomas More. Boken har gett namn åt uttrycket utopi och är en fantastisk berättelse som sätter ljuset på de orättvisor vi har i samhället ännu idag.

läs mer
Cykeltur i Östeuropa – 5. Övernattningar på hotell

Cykeltur i Östeuropa – 5. Övernattningar på hotell

En månads cykling i Östeuropa med kreditkort istället för tält. Det blev trettio hotellnätter i allt från slott till koja. Ibland bokade vi i förväg, ibland chansade vi på att hitta något när vi nådde dagsetappens mål. Aldrig blev det så att vi behövde sova under bar himmel. Alltid skön dusch och god frukost.

läs mer
Cykeltur i Östeuropa – 3. Etapper med tåg

Cykeltur i Östeuropa – 3. Etapper med tåg

900 km cykling och 3300 km tåg. Vi och våra cyklar åkte tåg ibland, främst när det var brant uppför och när det var prognos för ihållande regn. I Polen, Tjeckien, Österrike, Slovenien, Ungern och Slovaken kan man till skillnad från i Sverige ta med cyklar även på fjärrtågen.

läs mer
Cykeltur i Östeuropa – 2. Våra vikbara cyklar

Cykeltur i Östeuropa – 2. Våra vikbara cyklar

900 km härlig cykling i Östeuropa i maj-juni 2022. Våra vikbara cyklar, en Helix och en Brompton var utmärkta både att cykla på och att ta med sig på tåg och hotell. Sex länder blev det: Polen, Tjeckien, Österrike, Slovenien, Ungern och Slovakien (och sedan tillbaka genom Polen igen).

läs mer
Cykeltur i Östeuropa – 1. Färja till Polen

Cykeltur i Östeuropa – 1. Färja till Polen

900 km härlig cykling med våra vikbara cyklar i Östeuropa i maj-juni 2022. Bästa sättet att ta sig till startpunkten i norra Polen är att ta färjan Nynäshamn – Gdansk. Till Nynäshamn tog vi tåg och pendeltåg från Hudiksvall. Cykelturen tog en månad.

läs mer
Har vi kunnat kissa?

Har vi kunnat kissa?

Jag fick en stroke 2019 och transporterades i ambulans till Hudiksvalls Sjukhus. Det var ett äventyr både för dottern Stina och för mig. Speciellt lustigt att personalen sa “vi” när man menar “du”. Typ “Nu ska vi ta av oss tröjan” och “Har vi kunnat kissa i natt?”

läs mer
Bedrägeri mot Björn Lundén

Bedrägeri mot Björn Lundén

E-handeln är ofta utsatt för bedrägerier, dvs någon gör en beställning i ett offers namn och lyckas komma åt varorna medan fakturan går till offret. Men detta förekom redan på den analoga tiden. Här är den rafflande historien om bedrägeriet mot Björn Lundén Information AB 1997.

läs mer
Min karriär inom teatern

Min karriär inom teatern

Höjdpunkten i min teaterkarriär var när jag var med som skådespelare, dansare och sångare i musikalen Spelman på taket. Den gick i över hundra föreställningar på Uppsala stadsteater 1969. Och innan dess var det amatörteater på teaterföreningen Arken.

läs mer
Backyard Ultra Marathon

Backyard Ultra Marathon

Backyard Ultra Marathon är en fascinerande löpargren. Det koras endast en vinnare, alla andra diskvalificeras. Rundbanan är 6,7 km och starten går varje hel timme. Frank Johan Ahlberg berättar om hur det är att springa 26 varv = 26 timmar = 174 km.

läs mer
Ölburksdesign

Ölburksdesign

Under en ölprovning betygsätter vi förstås ölen, men ibland också designen på ölburkarna. Bryggeriernas fantasi flödar. Det gäller både svenska och utländska bryggerier. Här har du ett litet personligt urval, av mig. Jag har nöjt mig med öl som finns på Systemet.

läs mer
God kundservice

God kundservice

På en och samma dag fick jag bra kundservice från två olika håll. Från skoföretaget Icebug och från myndigheten Skatteverket. Verkliga föredömen och här har du båda solskenshistorierna. Skor och inkomstdeklaration.

läs mer
Tågresa till Belgien för att prova öl

Tågresa till Belgien för att prova öl

Belgien och öl hör ihop. Dit åkte brorsan och jag 2019 för att prova 100 olika öl. Tåg med Interrail Pass var det självklara sättet att resa, både dit och för att ta oss runt i landet. Vi besökte bland annat ölstäderna Brügge, Antwerpen, Dinant och Blankenberge.

läs mer
Venezuela i kaos påverkar Colombia

Venezuela i kaos påverkar Colombia

Det är kaos i Venezuela, både ekonomiskt och säkerhetsmässigt. Därför är miljontals människor på flykt därifrån. De flesta tar sig till grannlandet Colombia. Men många beger sig till fots så långt som till Ecuador eller till och med till Chile. En nätt promenad på 7 månader.

läs mer
Virtuell prostitution

Virtuell prostitution

I Colombia är det inte ovanligt att tjejer (och killar) prostituerar sig virtuellt, genom att uppträda sexigt i en studio framför en webbkamera. Kunder betalar dem genom att skicka virtuella pengar. I den här miljön utspelar sig min roman Dot.com.

läs mer
Tidningen Getögat

Tidningen Getögat

GETÖGAT var en facktidning för getfarmare som jag gav ut 1973–1979. Om getost, getavel, foderhäckar, skinnberedning, mesost, stängsel mm. Jag skrev själv nästan allt och stencilerade tidningen på skolan. Några hundra prenumeranter var det.

läs mer
Rösta blankt

Rösta blankt

Jag är ingen soffliggare, utan jag tar mig alltid till vallokalen, men röstar blankt. Det beror inte på att jag misstror politikerna, utan på att jag misstror systemet med partipolitiken. Att jag som röstare ska köpa ett helt paket med åsikter, allt eller inget.

läs mer

Kuba ¡Cuba!

Kuba är ett favoritresmål, delvis på grund av den beundran jag som ung vänstervriden hyste för Fidel Castro i sin gröna fältuniform utan gradbeteckningar. Här hade BL en utlandskurs 1977. Därefter har jag besökt Havanna och ön i övrigt ytterligare tre gånger.

läs mer
På gubbcyklar i Tanzania

På gubbcyklar i Tanzania

Tre gubbar på cykel genom Tanzania. Från Arusha vid Kilimanjaro till Tanga vid Indiska Oceanen. Phoenix heter de kinesiska cykelmärket. Det är en bragd att kunna tillverka en cykel av så låg kvalitet. Det blev en äventyrlig färd för Kent, Kurt och jag längs Usambara Mountains.

läs mer

Upphovsmannakonto

Upphovsmannakontot är ett verktyg som gör att en konstnär med ojämna upphovsmannainkomster kan minska den totala inkomstskatten. Bestämmelserna är komplicerade och för de flesta är faktiskt periodiseringsfonden ett bättre verktyg.

läs mer

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.