Björn Lundéns privata blogg

En blogg om lite av varje

Senaste blogginläggen

God kundservice

God kundservice

På en och samma dag fick jag bra kundservice från två olika håll. Från skoföretaget Icebug och från myndigheten Skatteverket. Verkliga föredömen och här har du båda solskenshistorierna. Skor och inkomstdeklaration.

läs mer
Tågresa till Belgien för att prova öl

Tågresa till Belgien för att prova öl

Belgien och öl hör ihop. Dit åkte brorsan och jag 2019 för att prova 100 olika öl. Tåg med Interrail Pass var det självklara sättet att resa, både dit och för att ta oss runt i landet. Vi besökte bland annat ölstäderna Brügge, Antwerpen, Dinant och Blankenberge.

läs mer
Venezuela i kaos påverkar Colombia

Venezuela i kaos påverkar Colombia

Det är kaos i Venezuela, både ekonomiskt och säkerhetsmässigt. Därför är miljontals människor på flykt därifrån. De flesta tar sig till grannlandet Colombia. Men många beger sig till fots så långt som till Ecuador eller till och med till Chile. En nätt promenad på 7 månader.

läs mer
Virtuell prostitution

Virtuell prostitution

I Colombia är det inte ovanligt att tjejer (och killar) prostituerar sig virtuellt, genom att uppträda sexigt i en studio framför en webbkamera. Kunder betalar dem genom att skicka virtuella pengar. I den här miljön utspelar sig min roman Dot.com.

läs mer
Tidningen Getögat

Tidningen Getögat

GETÖGAT var en facktidning för getfarmare som jag gav ut 1973–1979. Om getost, getavel, foderhäckar, skinnberedning, mesost, stängsel mm. Jag skrev själv nästan allt och stencilerade tidningen på skolan. Några hundra prenumeranter var det.

läs mer
Rösta blankt

Rösta blankt

Jag är ingen soffliggare, utan jag tar mig alltid till vallokalen, men röstar blankt. Det beror inte på att jag misstror politikerna, utan på att jag misstror systemet med partipolitiken. Att jag som röstare ska köpa ett helt paket med åsikter, allt eller inget.

läs mer

Kuba ¡Cuba!

Kuba är ett favoritresmål, delvis på grund av den beundran jag som ung vänstervriden hyste för Fidel Castro i sin gröna fältuniform utan gradbeteckningar. Här hade BL en utlandskurs 1977. Därefter har jag besökt Havanna och ön i övrigt ytterligare tre gånger.

läs mer
På gubbcyklar i Tanzania

På gubbcyklar i Tanzania

Tre gubbar på cykel genom Tanzania. Från Arusha vid Kilimanjaro till Tanga vid Indiska Oceanen. Phoenix heter de kinesiska cykelmärket. Det är en bragd att kunna tillverka en cykel av så låg kvalitet. Det blev en äventyrlig färd för Kent, Kurt och jag längs Usambara Mountains.

läs mer

Upphovsmannakonto

Upphovsmannakontot är ett verktyg som gör att en konstnär med ojämna upphovsmannainkomster kan minska den totala inkomstskatten. Bestämmelserna är komplicerade och för de flesta är faktiskt periodiseringsfonden ett bättre verktyg.

läs mer

Mina ridhästar

Jag har haft två ridhästar i mitt liv, av rasen svenskt varmblod. Tevje, som hade varit pukhäst i vaktparaden hade jag i många år. Med ridhästarna gjorde jag långa semesterritter på upp till 80 mil genom Mellansverige, mest längs skogsbilvägar.

läs mer

Bland pyramider i Mexiko

Underjordiska cenotes och överjordiska pyramider, det vimlar av sådant på den mexikanska Yukatan-halvön. Och himmelskt god öl från lokala hantverksbryggerier. Mayakulturen återfinns överallt. Chichen Itzá och Uxmal var resans höjdpunkter

läs mer

Björn Lundén i Svenska Dagbladet

Som prenumerant på Svenska Dagbladet har jag tillgång till tidningens historiska arkiv sedan 1884. Jag roade mig med att söka på ”Björn Lundén” och hittade ett trettiotal artiklar om allt mellan himmel och jord, den första från 1960.

läs mer
Prissättning

Prissättning

Björn Lundén presenterar sina tankar om prissättning, riktade till småföretagare. Olika sätt att sätta pris, vilket är bäst? Priselasticitet, snikversioner, mentala aspekter, komplementprissättning. Visa alltid priset i marknadsföringen. Myter om prissättning.

läs mer

India Pale Ale – varför heter det så?

Varför heter ölet India Pale Ale. Ölbröderna Magnus och Björn Lundén ger sin förklaring, drickandes Brutal Bulldog på restaurang Blå dörren. Vi får också en förklaring till varför Gotlands Bryggeri har bytt det brutala namnet mot det mjäkigare Double Bulldog DIPA.

läs mer

Pension

Björn Lundén ger i det här inlägget goda råd angående den allmänna pensionen (den som du får från Pensionsmyndigheten). Vad menas med att ”gå i pension”? Ska jag ta ut pensionen tidigt? Premiepensionen. Sjukpenning som pensionär.

läs mer

Lagring av öl

En del, men inte alla, ölsorter vinner på att lagras en tid. För den som har tålamod och ekonomiska resurser handlar det om åratals lagring. Jag har intervjuat Fredrik Jakobsson som är den som har inspirerat mig i ämnet. Mexikos bryggeriförening har också många goda råd.

läs mer

Projekt Rosa Bussarna

Är det möjligt för Rosa Bussarna att köra ombord på färjan över Zambesifloden? Det blev min uppgift att med hjälp av måttband och vinkelhake undersöka detta. Uppdraget förde mig till världens kortaste gräns, den mellan Botswana och Zambia.

läs mer

Presidenter jag mött

Jag har mött fyra presidenter i mitt liv, varav tre av dessa har fått Nobels fredspris. Här kan du läsa om märkliga sammanträffanden. Tre av dem har jag haft kroppskontakt med. Det fyra presidenterna är från Polen, Colombia, Liberia och Zambia.

läs mer

Bensonhurst Blues

Det här är världens bästa låt för mig just nu. Bensonhurst Blues med den holländska sångaren Oscar Benton och hans band. Som gammal jazzbassist kan jag inte släppa blicken från bandets bassist. Och vilken röst han har, Oscar Benton …

läs mer

SIM-metoden

SIM-metoden är att bedriva företag med anställda utan den mer eller mindre automatiska motsättningen mellan anställda och arbetsgivare. Att ha en platt organisation utan chefer. Metoden kom jag på när jag startade Björn Lundén Information AB 1987.

läs mer
En dag i Medellín

En dag i Medellín

En heldag i Medellín tillsammans med min kompis Henrik. Först cyklade vi ciclovia 48 km och på kvällen blev det ale i La Magnolia, dock inte 48 stycken. Samt en redogörelse för ett lyckat resultat i mitt medicinska experiment med cykelbyxorna.

läs mer

Gubbsjuka

Jag har en idé om att skriva en populärvetenskaplig bok om sjukdomen gubbsjuka. Om äldre mäns intresse för unga tjejer. Om smittvägar och botemedel. Om geografisk spridning och vid vilken ålder sjukdomen debuterar.

läs mer

Att överleva sig själv

Det finns nackdelar med att ha samma namn som företaget. Ibland kan det leda till skruvade förväxlingar. Men jag får väl skylla mig själv när jag envisas med att fortsätta arbeta trots att jag med god marginal har passerat åldern då man förväntas pensionera sig.

läs mer

Trabant, den östtyska folkbilen

En veteranbil som jag gärna skulle vilja ha tillsammans med min Citroën 2 CV är en Trabant från DDR. Den är en ikon från det gamla Östtyskland där råvarubristen tvingade fram udda lösningar. Det går många roliga historier om den bilen och här är några. Den om den saudiska prinsen är roligast, tycker jag.

läs mer

Cykla långt på Brompton hopfällbar cykel

Tidigare har miss Brompton och jag tagit oss runt två öar 2016. Runt nästan hela Kuba och en träningstur runt Mallorca dessförinnan. Men nu blev det från Fredrikshavn och nästan till Hamburg, 44 mil på 10 dagar på fina cykelvägar längs Heervej och Ochsenweg (se bilden på statyn). Covidpasset var oumbärligt.

läs mer

Nästan maraton i Irak

Det här var när jag tänkte mig att springa olika maratonlopp i hela världen. Så när jag var i Kurdistan med brorsan 2013 var det naturligt att jag tänkte passa på att springa Erbil Marathon. Jag missade dock starten och det var ingen liten miss: En dag för sent kom jag tillbaka till Erbil från en utflykt till Sulemania. Men det visade sig att den missen var väldigt tursam.

läs mer

Om pengars värde

I Medellín i Colombia köper brorsan och jag venezuelanska bolivares-sedlar av en flykting till överpris, mest för att Simon Bolivar är så snygg. Jag har den fantastiska författaren Gabriel García Márques, med smeknamnet Gabo, både på och i min plånbok. Slutligen en betraktelse om hittelön med en annan fantastisk författare, Astrid Lindgren.

läs mer

ABBA i Barcelona, Brasilien

En gammal man med korsbett på ett rangligt bord på torget i den lilla staden Barcelona – i Brasilien. Det är en oförglömlig upplevelse att höra Felipe sjunga hela sin repertoar av ABBA-låtar – på portugisiska. Till Barcelona tog jag en lokalbuss från Natal, där vi hade en utlandskurs 2003. Förmodligen var Felipe inspirerad av sångerskan Perla.

läs mer

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.