Kurt Berg – En riktig skomakare

av | 27 april, 2024 | Övrigt, Skatt, Ekonomi och Juridik | 6 Kommentarer

 

 

KB Skomakeri i Hudiksvall är en skomakare av den gamla stammen. Utlästning, lagning av skor, väskor, hästtäcken, MC-boots, allt utförs här.

Utlästning

När jag var liten pojke och mina fötter växte lämnade mamma in skorna till skomakaren för att han skulle lästa ut dem. Då blev de större och jag kunde ha dem ett år till. Sen blev det till att köpa nya och min lillebror fick ärva de gamla.

Med detta i minnet tog jag med mig mina kängor till stan och sökte upp Kurt Berg, som tidigare med gott resultat hade lagat cykelväskan till min hopfällbara Brompton-cykel.

Först var det blankt nej

När jag frågade om jag kunde få göra ett blogginlägg om honom, svarade han först absolut nej. Vid 85 års ålder ville han inte ha flera kunder, så marknadsföringskontot var noll kronor.

Jag förklarade att det här inte skulle bli en reklamfilm, och då mjuknade han och vi satte igång att filma i källarlokalen på Kålhagsgatan i Hudiksvall.

Mina skor är för trånga

Mina vandrarkängor fick bli huvudobjekt i den första scenen. De har nämligen plötsligt blivit alltför trånga. Om det beror på att mina fötter har svällt eller om skorna har krympt vet jag inte, men obehagligt är det.

I två i raden av de gamla utlästningsmaskinerna placerades mina kängor, och Kurt skruvade på rattar så att skon på en vecka ska bli bredare och även en aning längre. Upp till ett skonummer kan man öka.

Det här kan också göras som ett led i medicinsk fotvård.

Stora maskiner

Efter att en annan kund betjänats visar Kurt mig runt i den lilla lokalen. Ett stort putsbord demonstreras, med slipband, putstrissor och allt. För att kuna driva den och de andra maskinerna har hyresvärden ställt upp med att dra in trefasström.

Förutom de båda putsborden finns här två Adler symaskiner, en med lång arm och en med kort arm. Fördelen med att ha två symaskiner är också att han kan ha svart tråd i den ena och någon annan färg i den andra och inte behöva byta trådrulle hela tiden.

Ridstövlar

Många ridtjejer kommer och vill ha hästtäcken till en älskad häst lagat. Eller så har ridstövlarna blivit för trånga och då hamnar dessa i en utlästningsmaskin modell större för att vidgas på valfritt ställe.

Hells Angels

Just den här dagen har någon lämnat in två par riktiga amerikanska Cowboyboots. De har dock inte använts för ridning, utan för åkning med tung motorcykel. Då slits skodonen, och kan också brännas sönder när de kommer åt avgasrör eller motorblock.

Men de här bootsen var inte inlämnade av Hells Angels, även om det också förekommer.

 

6 Kommentarer

 1. Kathy

  Men va fint gjort, att kunna se hans jobb. Detta var en fantastisk reportage.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Kathy, ja, Kurt Berg var väldigt bra på att förklara hur skomakaryrket fungerar. Mvh Björn

   Svara
 2. Gerd Östberg

  Bra att du gör ett litet minnesrepotage om Kurt, Dessa kunniga hantverkare, har varit dit med flera skor, även har han hjälpt mej med lås, kan ju det oxå.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Gerd! Ja, kunniga hantverkare bygger upp vårt samhälle, men har ändå mindre betalt än de administratörer som bestämmer hur de ska arbeta. Men detta gäller förstås inte Kurt, eftersom han har sitt eget företag. Jag blir glad när du gillar mitt blogginlägg. Mvh Björn

   Svara
  • Erik Andersson

   Mycket intressant reportage och jag är nyfiken på att se hans maskiner. F ö undrar jag om han har plats för ytterligare en kund?

   Svara
   • Björn Lundén

    Hej Erik, Jo nog kan Kurt ta emot ytterligare en kund om du ber snällt. Men han har bara öppet i skomakarverkstan på måndagar och tisdagar, det kallar jag kortvecka. Mvh Björn

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.