Hopfällbar Brompton cykel på tåget

av | 16 oktober, 2023 | Cykling | 4 Kommentarer

Oklara regler

Vilka regler gäller för att ta med sig en vikbar cykel, som min Brompton, på fjärrtåg, lokaltåg och tunnelbana i Sverige? Det är inte alldeles enkelt att få reda på, och inte ens ombordpersonalen har alltid riktig koll på vad som gäller.

Tidigare i väska

Tidigare har jag fått höra att det är nödvändigt att ha den hopfällbara cykeln i en väska på de svenska fjärrtågen. Så på snabbtåget på väg ut i Europa blev det till att packa ner min Brompon i en väska som jag köpt för 300 kr på Amazon.com. 

Rädd för nedsmutsning

Man vill inte riskera att en oljig kedja ska smutsa ner andra resenärers bagage. Det har inte hjälpt att jag har påpekat att just Brompton i hopfällt läge har kedjan emellan de båda hjulen och dessutom att jag smörjer kedjan med vax och inte med olja.

Tungt att bära

Här står jag och väntar med den aningen otympliga väskan i Hudiksvall, därifrån jag ska ta tåget till Stockholm och byta där till tåget till Göteborg och sedan färjan till Fredrikshavn i Danmark för att därifrån trampa söderut mot Hamburg.

I resten av Europa går det bra

I övriga Europa går det bra att ha med cykeln, även om den inte ens är hopfälld. Såsom här i Danmark. likadant är det i Tyskland och Östeuropa. Bara supersnabbtågen är undantag, men de vill man ju ändå inte åka med när man är på semester.

Bara delvis hopfälld

I Tyskland måste man på vissa tåg betala biljett för cykeln. Detta gäller dock inte om den är hopfälld. Det står dock inget om hur mycket hopfälld den ska vara, så jag har klarat mig med att fälla ihop den så här lite, väldigt behändigt. Dessutom står den stadigt på pakethållaren.

SJ:s hemsida

Du kan ta med din cykel på resan om du monterar ner eller fäller ihop cykeln och förvarar den i lämplig cykelväska.
Men också:
El-sparkcykel eller mindre resecykel ska fällas ihop och förvaras i bagageställ eller på golvet vid ditt säte. (Ingenting om någon väska alltså).

Om man googlar på mindre resecykel, vad får man då upp? Jo det första sökresultatet är en bild på en Brompton! Vilken tur!

På de flesta regionaltåg får du ta med cykeln oihopfälld. Max 2 cyklar per tåg. Ibland måste du köpa en cykelbiljett.

Alla Flixtrain-tåg har cykelställ och du bokar biljett för cykeln i förväg.

Min nya el-Brompton

När jag tog tåget hem från Stockholm med min nya elektriska Bromton fällde jag ihop den på Centralen (inför en hänförd publik) och rullade den sedan på transporthjulen till perrongen där tåget gick. Ingen väska alltså, det var bara att hoppas på det bästa.

Det gick bra!

Tåget till Hudiksvall visade sig vara ett loktåg, draget av ett SJ Rc6-lok, vilket gladde modellrallaren i mig. Det var inga problem att svinga upp cykeln från perrongen och sedan ställa den i bagageutrymmet, med främre packväskan fortfarande monterad.

4 Kommentarer

 1. Sverker Thorslund

  Det där med att hudiksvallståget ”visade sig vara ett loktåg, draget av ett SJ Rc6-lok” ger insikten att Du till allt annat är nörd på (även) stora tåg. Sådana känner jag fler, en är Dan Korn. En fascinerande värld öppnade sig då han tipsade om den västgötska Kindsbanan, med stationer som Kråkered. Du kan få länken, om Du vill😊.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Sverker, ja jag gillar både små och stora tåg, de förra är ju miniatyrer av de stora, en lite Platonsk tanke faktiskt. Tack för blogglänken, jag har läst med stort intresse. Dessutom har jag cyklat längs banvallar i Colombia, Sverige, Polen och Danmark. Suveränt! Mvh Björn

   Svara
 2. Håkan Carlberg

  En så bra kombination att cykla och att resa med tåg Björn. Ja, och bra ur ett klimatperspektiv.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Håkan, ja det är de två bästa sätten att resa, och en kombination är suverän. Men det mest klimatsmarta är nog ändå att vandra … till vägs ände, gärna i Ligurien, eller hur? Mvh Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.