Material till Märklinbanan 1

av | 20 februari, 2023 | Modelljärnväg | 11 Kommentarer

Köpa eller hitta gratis

Det går åt en del material till Märklinbanans landskap. En del kan du köpa köpa i modelljärnvägsbutiken, medan du kan hitta andra saker på de mest oväntade ställen. Exempelvis i SJ:s bistro eller på Biltema. Välkommen att hämta inspiration till din tågbana.

På bilden här intill ser du kullerstensbeläggning på parkeringsplatsen, en ligusterhäck som avgränsar stationsområdet, ballast längs spåren samt staket så att folk inte ska ramla ner från perrongen. Och plankor för att korsa rälsen.

Gräsmattor och häckar

Jag tänkte ett tag att jag skulle plantera levande gräs och häckar av typ bonzai på min bana, men gav upp och köpte i stället det gröna på metervara.

SJ bidrar med plankor

Lite oväntat att hitta grov plank, fast i skala 1:87 i bistron på SJ-tåget. Fint virke som jag tog hem till modelljärnvägen i stället för att röra om i temuggen med.

Ballast

Längs rälsen på alla järnvägar har man ballast. Det är ganska grov singel, som sprids under syllarna och en bit ut på sidorna för att spåret ska ligga stadigt.

Träd

Vad vore ett landskap utan träd. Både barrträd och lövträd finns att köpa. Min bror är händig och han byggde väldigt fina tallar, som jag ska plantera uppe i bergen.

11 Kommentarer

 1. Sverker Thorslund

  På kompisar som hade Märklin var jag lite avundsjuk. Med åldern går så’nt över. Roligt att bli lite invigd i Din hobby😊.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Sverker! Ja, jag minns också den där avundsjukan, fast åt andra hållet. Det var grannpojkarna på Gärdet som var avundsjuka på min bror och mig och min brorsom hade Märklin tåg och Dinky Toys bilar. Mvh Björn

   Svara
 2. Carin Sjölin

  Roligt att följa ditt byggande och skapande! Du har ju ständigt nya idéer. Hälsningar
  Lillebet

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Lillebet, Vad roligt att du följer mina hela tiden nya idéer. Ja, jag har aldrig tråkigt, utan det är ständigt nya planer, och det ger mig energi. Mvh Björn

   Svara
 3. Håkan Carlberg

  Så kreativt du jobbar med din järnväg Björn, ja du är så entreprenöriell ! ! Mvh Håkan

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Håkan! Ja, efter ett yrkesliv som entreprenör i full skala går jag nu ner till att bli entreprenör i en mindre skala (1:87) i mitt kök i min lilla lägenhet. Mvh Björn

   Svara
  • Björn Lundén

   Hej Kjell! Tack för tipset om Tekniska muséet. Själv har jag med avsikt begränsat utrymmet till 1×2 meter och i stället fördjupat mig i detaljerna, bland annat målat en 2 CV i exakt den färg, bleu cerise, som min egen lillcittra har. Mvh! Björn

   Svara
  • Björn Lundén

   Hej Kjell! Vilka fina tallar på bilden! Nästa gång jag är i Stockholm ska jag titta på anläggningen. Jag ser också att Järnvägsmuseet i Gävle har en vänförening som även bygger modelljärnväg. Det var observant av dig att upptäcka att en av bilarna på parkeringen utanför stationen mycket riktigt är en Trabant. Jag har också gjort ett inlägg här i bloggen som heter Trabant, den östtyska folkbilen. Mvh Björn

   Svara
 4. Mika Suorsa

  Det blir väldigt fint med alla detaljerna.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Mika! Ja, det är detaljerna som gör helheten. En verkligt trevlig hobby. Mvh Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.