Trabant, den östtyska folkbilen

av | 2 augusti, 2021 | Övrigt | 10 Kommentarer

Råvarubristens DDR

En bil som jag aldrig har haft, men som jag gärna skulle velat ha, är Trabant, den gamla östtyska folkbilen med tvåtakts­ motor. På grund av råvarubristen i DDR gjordes karossen av ett märkligt pappliknande material som kallades duroplast, som tillverkades genom att fenolharts pressas samman med återvunnen bomull från Sovjetunionen.

Många skämt

Det går massor av historier om den här kommunistbilen, som kallades Trabbi, och här är några:

Trabanthistoria 1

– Vet du hur man fördubblar värdet på en Trabant?
– Nej …
– Man tankar fullt.

 Trabanthistoria 2

– Vet du varför det är defroster på bakrutan på en Trabant?
– Nej …
– För att man inte ska förfrysa händerna när man knuffar igång den.

Trabanthistoria 3

En saudisk prins hade fest för sina prinskompisar och berät­tade ivrigt för dem att han hade hört talas om en europeisk bil som var så eftertraktad att det var en väntetid på flera år innan leverans. Det måste vara en väldigt speciell bil och prinsen hade skrivit ett brev till fabriken och beställt en bil för leverans till hans palats i Saudiarabien.

När beställningen på brevpapper med monogram i guld anlände till Trabantfabriken i Zwickau blev högste chefen så imponerad av avsändarens identitet att han beslutade att ta en leveransklar bil av modell 601 som egentligen skulle till herr Müller i Greifswald, men som nu skickades den långa vägen till Saudi­arabien istället.

När prinsen efter en tid bjöd sina prinskompisar på en ny fest frågade en av gästerna hur det hade gått med beställ­ningen av den fantastiska bilen från Östtyskland med den långa leveranstiden.

– Jo, svarade prinsen. Vilken imponerande biltillverkare! Vilken service! I väntan på leveransen av den riktiga bilen har de redan skickat en pappmodell.

Ddr-flagga
Trabant 2

10 Kommentarer

 1. Kjell Strand

  Trabant?! Från gashydralisk fjädring (Citroën/Rolls Royce-komfort) till DDR-bilen Trabant (öststats-komfort) är steget förvisso långt men kanske utmaningen med ytterligheter lockar? För att i viss mån ge en försmak på vad som väntar tipsar jag om “Travelman” i SVT som körde runt i Berlin i just en Trabant (turistjippo för DDR-romantiker). Färgen på din tillkommande bör naturligtvis vara DDR-beige…
  https://www.svtplay.se/video/28149688/travel-man/travel-man-sasong-2-48-timmar-i-berlin?id=jmLxLv4
  Apropå udda bilar vill jag minnas att jag i min ungdom åkte runt med min morbror i en “Moskovitch” med originalradio – omöjligt att få in något annat än Sovjet-underhållning….

  Svara
  • Kjell Strand

   P:S. Duroplast – var inte det “bakelit”?

   Svara
   • Björn Lundén

    Hej Kjell, jag googlade på bakelit och det är en form av fenolplast, den ena komponenten i duroplasten, tydligen.

    Svara
  • Björn Lundén

   Hej Kjell, ja dessa gamla öststatsbilar. Moskovitch … Väldigt kul det där med Sovjetunderhållningen. Påminner om dessa dagars styrning av internet. Själv beundrade jag den tjeckoslovakiska Tatraplan med en luftkyld V8 där bak, vill jag minnas. Och Lada förstås.

   Svara
 2. Stefan Engström

  Herrn Schröder i Leipzig gick till bilhandlaren och beställde en Trabant. Bilhandlaren upplyste om att den kommer att levereas på dagen om tio år. “Kan vi bestämma redan nu att jag hämtar den på eftermiddagen?”, frågade Herrn Schröder. “Varför bestämma redan nu? Det är ju om tio år…” svarade bilhandlaren. Herrn Schröder. “Jo, på förmiddagen kommer rörmokaren”.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Stefan, hahahaha. Ja den här gillar jag, underfundig på något vis.

   Svara
 3. Britt-Mari Bitten Jonsson

  Håller med att historien om saudisk prins är så rolig. Den ska jag berätta för några utvalda vänner 🙂

  Svara
  • Björn Lundén

   Javisst, det är den bästa. Här är en annan kul:
   Två Trabanter krockade mitt i staden. Två döda och 53 allvarligt skadade. De döda var förarna. De skadade var de som slogs om reservdelarna.

   Svara
  • Björn Lundén

   Ja visst är det, Håkan. Och det här är bara ett axplock av alla Trabant-skämten, det finn hur många som helst.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.