Alkoholfri öl – värt att prova

av | 5 december, 2023 | Mat och Dryck | 2 Kommentarer

Appen Untappd

Jag är förtjust i öl, främst ale och stout. I appen Untappd har jag provat 2.413 olika öl av olika styrkor sedan i februari 2020. Betygen sätts i en skala från 0,25 till 5,00 med intervall på 0,25. När jag nyligen bestämde mig för att ha en vit månad, vilken nyligen är avslutad, tänkte jag att varför inte fortsätta med att prova öl, men nu alkoholfri öl.

Systembolaget i Hudiksvall

Systembolaget i Hudiksvall berättade ölchefen att för deras del är den maximalt tillåtna alkoholhalten 0,50 %, och det görs regelbundna kontroller. Om något öl överskrider gränsen får ölet inte säljas på Systemet som alkoholfritt öl. Och bryggeriet vill knappast sälja det alls i så fall, för vem skulle vilja köpa ett öl på Systemet som har 0,6 % alkoholhalt?

I Systembolagets sortiment finns 55 alkoholfria öl, varav 20 ale och 20 lager. Resten är andra typer. På hyllorna i Hudiksvall finns 29 sorter. Bra service. Den dyraste är en Mikkeller från Danmark som kostar 24:60 kr för en 330 ml burk och den billigaste är en Estrella från Spanien som kostar 11:90 kr.

Flera olika länder

Jag provade 42 olika ölsorter från nio länder, de flesta var från Sverige. Det högsta genomsnittsbetyget hade ölen från Belgien. Näst bäst var de danska alkoholfria ölen. De öl som i genomsnitt fick lägst betyg hade högst alkoholstyrka, 0,5 %. Priset låg från 30 kr/lit till 75 kr/lit och helt klart var de dyraste ölen godare. Systembolagets alkoholfria öl hade klart högst snittbetyg, men det genomsnittliga priset där var också högst. Lägst snittpris hade Lidl, som satsar stort på svenska alkoholfria hantverksöl av hög kvalitet.

Vinnaren från Belgien

Vinnare den här gången blev 7 hop 7 grain DDH IPA från Brulo i Belgien, som kostar 19:80 kr för en 330 ml burk på Systemet. En smakrik IPA som har fått 3,45 i betyg på Untappd, vilket är hyfsat även för alkoholstarkare öl. En annan god var en torrhumlad lager från Brutal Brewing, ett Spendrups-bryggeri. Den heter Pistonhead Flat Tire. Den är rätt billig, bara 11:90 kr för en 330 ml burk.  Betyget är bara 2,64 på Untappd, men jag gillade den.

Den här bilden är skapad av ChatGPT. Jag bad den ställa upp mängder av glas med olika alkoholfria öl och så här blev resultatet på första försöket. Jag gillar speciellt variationen på skumkronor. Om man ska hitta något att anmärka på kan man möjligen påpeka att det verkar finnas en liten lampa bakom varje glas, och det förefaller otroligt.

2 Kommentarer

 1. Jerker

  Hej Björn, mycket intressant. Då vi också haft en vit novembermånad känner vi igen flera av de ölsorter nu nämner här. Också det faktum att tyska Lidl satsar på svenskt lokalproducerat öl är något vi uppskattat. Faktum är att Lidl’s dealkoholiserade vanliga Perlenbacher nog vann i vårt mini-test. Tack för att du delar med dig av gjorda rön!

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Jerker, ja vita månader är inte att förakta. Även jag har provat Perlenbacher och håller med om ditt omdöme, trots att jag inte är så förtjust i lageröl. Men jag undrar om Perlenbacher inte undandrar sig klassificering … Mvh Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.