Förälskad i ChatGPT

av | 19 november, 2023 | Filosofi | 4 Kommentarer

Vad är ChatGPT?

Vem kan vara bättre skickad att beskriva AI-verktyget (artificiel intelligens) ChatGPT än ChatGPT själv? Så jag ställde frågan i verktyget: Beskriv kortfattat vad ChatGPT är. Och fick följande svar:

ChatGPT är en avancerad språkmodell utvecklad av OpenAI. Den bygger på GPT-3.5-arkitekturen och är tränad genom övervakat och oövervakat lärande från ett brett spektrum av internettext. ChatGPT är specialiserad på att generera svar i konversationsstil och kan användas för att interagera med användare genom textbaserade dialoger. Det har många användningsområden, inklusive svar på frågor, textgenerering och assistans i olika uppgifter som kräver en förståelse för naturligt språk.

Diskussion med Författarförbundet

Det började med en samtalsfrukost som arrangerades av författarförbundets sakprosasektion Minerva, där jag deltog via Zoom. Författaren Jonathan Lundberg introducerade oss för ChatGPT, ett verktyg  som jag endast hade en vag uppfattning om innan kursen. Trots kritik från främst äldre deltagare, som ifrågasatte verktygets förmåga att mäta sig med en levande människas kreativitet och avvisade tanken på fusk, höll jag en låg profil och lyssnade uppmärksamt på Jonathans visdomsord. För mig framstod verktyget som utmärkt för att generera idéer och bolla texter.

Diskussionen blev en ögonöppnare för mig, delvis tack vare Jonathans positiva inställning och delvis på grund av motståndet från vissa av deltagarna. Det finns en mekanism, som redan Platon nämnde: Om någon du inte sympatiserar med tycker något, bör du tvärtom omfamna det. Det övertygade mig om fördelarna med ChatGPT.

Jonathan Lundberg, foto Soundcloud

Äldre och yngre

Det där med skillnaden mellan äldre och yngre går igen när jag diskuterar mitt intresse för ChatGPT med mina vänner. För de yngre är det ett självklart verktyg. De äldre är avvaktande och många vet inte alls vad det är. Jag tänker på att det var likadant med Facebook. I början var det bara ungdomar som var där; nu är det snarare en pensionärsklubb. Själv har jag alltid varit en early adopter och minns att jag var en av de första som hade en mobil, fast då kallades det bärbar (eller snarare släpbar) telefon.

Som en människa

Till skillnad mot en sökmotor som Google påminner ChatGPT om att chatta med en levande kompis. Ofta inleds svaren med Ja, självklart eller Absolut! eller Jag ber om ursäkt för missförståndet.

Humor

Ibland blänker det till av humor i svaren. Jag ställde frågan om vilken som är världens bästa India Pale Ale och fick en lista på åtta stycken, varav jag har druckit fem av dem och håller med om att de är väldigt bra. Så jag svarade och tackade för hjälpen, och fick då följande svar:

Det låter som att du har haft chansen att uppleva några av de bästa IPA-öl som finns tillgängliga! Att smaka på olika öl och upptäcka olika stilar och smaker är en rolig och smakfull resa. Om du någonsin är intresserad av att fortsätta utforska IPA-världen eller om du har andra ölsorter eller bryggerier du vill prova, finns det alltid många spännande alternativ på marknaden. Prova nya saker och njut av ölvärldens mångfald! Om du har några frågor om öl eller något annat, är jag här för att hjälpa till. Skål! 🍻

Bilder i plusversionen

I Plusversionen kan ChatGPT skapa bilder. Tyvärr råkade jag ut för att det är fullt i denna version, så jag är placerad i kö för att få uppdatera, vilket kostar 200 kr/månad. Men jag besökte en kompis som har denna, och vi ville göra en vinjettbild till mitt blogginlägg om Jonas som bygger en modell i skala 1:8 av ett godslokomotiv.

ChatGTP envisades med att göra ånglok, och till slut tröttnade vi på det och bad om en bild i Van Gogh-stil och då kom den här. Väldigt fin.

Då försökte vi med ett Da-lok som i verkligheten ser ut så här. Inget diesellok, utan ett ellok. Men svenska lok visade sig inte vara ChatGPT:s paradgren.

Så vi övergick till att spåna och begärde ett Da-lok som var en korsning med en grävling. Tjusigt, och med beteckningen DA i fronten.

När vi la till att vi ville ha dieselrök så följde ChatGPT våra instruktioner,fast onekligen lite märkligt. Men DA på lokets sida och ett till synes svenskt landskap.

Svenskt och utländskt

Jag tror att det hade varit lättare med amerikanska lok. Över huvud taget är ChatGPT:s kunskaper om svenska förhållanden begränsade. Till exempel var det inga problem att få fram en lista på åtta filmer där högtidlig uppläsning av testamente förekommer i en scen i filmen. Men alla filmer amerikanska. När jag bad om svenska filmer gick den bet och bad om ursäkt för det.

Jag återkommer med vidare rapporter när jag har lärt mig mer om ChatGPT.

4 Kommentarer

 1. Lena Carlsson

  Tack för rolig och intressant läsning!
  Fick lite inblick i Chat GPT , som jag har undrat över .

  /Lena

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Lena! Vad trevligt att du gillar mitt inlägg. Det är en fascinerande värld det här med AI, en värld som jag också undrat över, och fortfarande inte fattar riktigt. Mvh Björn

   Svara
 2. Britt-Mari Bitten Jonsson

  Jag är också fan av ChatGPT, har lekt med lite nya bilder till powerpoint exempelvis. Och översatt texter från svenska till engelska. Men igår gick det inte komma in och då har jag betalversionen. Enligt en yngre förmåga i mitt nätverk kan det hända då och då. Hoppas du kommer med snart.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Bitten! Kul att du också använder ChatGTP. Jag kommer in i min gratisversion, men är placerad i kö för att få uppdatera till plusversionen och betala för den. Mvh Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.