Ryska som modersmål i Lettland
Är man ryss bara för att man talar ryska i Lettland. Nej, så är det inte, lika lite som de som talar tornedalsfinska i Sverige är finnar.
Öl har blivit min passion på senare tid. Inte vilken öl som helst, utan det handlar om öl dels av typ IPA, dels om typ stout (som ibland kallas porter). Däremot gillar jag inte sour ale och lager dricker jag bara om jag blir tvungen. Livet är alldeles för kort för att dricka dålig öl.
Några resor med öltema har det blivit, bland annat med brorsan runt hela Belgien. Och i Colombia hittar jag god öl. Till och med i Irak gick det efter lite sökande att hitta öl. Och i Ho Chi Minh-staden hittade brorsan och jag en alldeles utmärkt belgo-bar.
Är man ryss bara för att man talar ryska i Lettland. Nej, så är det inte, lika lite som de som talar tornedalsfinska i Sverige är finnar.
Under cykelturen till Luxemburg passerade jag Heldenbar, Bremens bästa ölbar. Där träffade jag två professionella konstruktörer av brädspel.
Vi åkte med interrail i 15 dagar i juli för att hitta Europas bästa ölbarer. Vi lyckades hitta sex pärlor i fyra städer. Här är rapporten.
Ett perfekt sätt att prova öl är att beställa in en provbricka. Då kan du smutta på varje öl och jämföra dem med varandra. Jag har provat många ölbrickor över hela världen.
Det skämtas ofta om sånt som man kanske skäms lite för. Som alkohol. Förra veckan lade jag ut ett antal kul bilder på öltemat, och här är flera.
I vår studiecirkel i filosofi har vi funnit att man kan skämta om allting. även om sådant som alkohol. Jag har hittat ölskämt i hela världen.
På Restaurang Tierras Amazonicas i staden Leticia i Colombia åt jag mojojoy Det är friterade palmträdslarver med chilisås. Rätt gott faktiskt
Del 2 av serien där Kepsgubben och Flintisen åter träffas på krogen och Flintisen provar en dyr Lambic-öl inför den förvånade Kepsgubben.
Jag gillar öl, främste ale och stout. Under min nyss avslutade vita månad gjorde jag en liten test av alkoholfri öl. Det var stundtals gott, alltid intressant
Min favoritrestaurang i Hudiksvall. Eller kanske pub eller ölhak. Många fina IPA i kylen och på fat. Och supergoda hamburgare.
Forsså Herrgård är min favorit. Här finns restaurang, spa med bastu på en flotte, dressiner och två lejon vid entrén. Och ett samarbete med Hälsinglands sportklubb.
Under tågluffen i Europa sommaren 2023 blev det en och annan hantverksöl. Och höjdpunkterna var bryggeripubarna. Alltså pubar där man enbart serverar öl från det egna bryggeriet. Den bästa var BRLO I Berlin.
Jag är ingen matfantast och jag gillar inte jättemycket att laga mat, men det finns ändå måltider från hela världen som jag minns. Här är några stycken. Jag gillar öl, men har svårt för det snobbiga med vad man ska dricka till vad. En god öl passar till allt och en dålig till inget.
90 mil cykling i Östeuropa. Helt klart dricker vi en hel del öl och det är den glosa som först fastnar. Överraskande att det heter sör på ungerska. Polen, Tjeckien, Österrike, Slovenien, Ungern och Slovakien är mest kända för blek lager, men vi hittar annat också.
Under en ölprovning betygsätter vi förstås ölen, men ibland också designen på ölburkarna. Bryggeriernas fantasi flödar. Det gäller både svenska och utländska bryggerier. Här har du ett litet personligt urval, av mig. Jag har nöjt mig med öl som finns på Systemet.