Här är tio frågor om livet som jag undrar om du kan svara mig på, att du beskriver vad du tycker. Svara gärna i kommentaren eller till min mejl lunden.bjorn at gmail.com.
Du kan svara på bara en av frågorna, eller flera. Eller alla.
I videon kan du se och höra mig ställa frågorna.
- Kristendomen. Många människor undviker att köpa saker från Kina, eftersom de tycker att Kina är en skurkstat. Men vad tror du att det beror på att så många gifter sig i kyrkan, låter döpa sina barn och anordnar kyrkliga begravningar, trots att kristendomen genom åren har gjort så mycket ont, med korstågen, häxbränningar och pedofilbrott?
- Spara pengar. Vad tror du att det beror på att många människor blir så glada över att spara pengar genom att köpa saker som är billiga, trots att man har det bra ekonomiskt?
- Medborgarlön. Tror du att medborgarlön är en bra idé? Dvs att alla medborgare får typ 20.000 kr i månaden och att man därmed kan skrota pensioner, sjukpenning, föräldrapenning och andra bidrag.
- Homosexualitet. Hur stor del av befolkningen i Sverige tror du är homosexuella eller bisexuella, dvs kan uppskatta att ha sex med någon av samma kön?
- Klimatkrisen. Tror du att klimatkrisen finns på riktigt eller att det är fråga om en naturlig variation som människan inte påverkar?
- Ångest. Många människor säger att de har ångest. Upplever du någon gång att du har ångest?
- Prokrastinering. Vad tror du är orsaken till att man prokrastinerar, dvs skjuter upp saker till i sista stund, så att det leder till negativa konsekvenser? Gör du så ibland?
- Nagelbitning. Varför tror du att en del människor biter på naglarna, trots att naglarna blir fula och det ser äckligt ut när de gör det.
- Fel av idag. I dag tycker vi att det är knäppt att man förr i världen tyckte att slaveri eller barnaga var okej. Vilket beteende tror du att man i framtiden kommer att tycka att vi var knäppa som gjorde?
- Hotellfrukostar. Vad tror du är orsaken till att många människor tar så mycket på tallriken vid hotellfrukosten och därefter lämnar en stor del.
Här är intervjupersonernas svar på frågorna:
- Om kristendomen.
- Om glädjen i att köpa billigt.
- Tankar om medborgarlön
- Om hur många som är bi- eller homosexuella
Hej Björn!
Tack för inbjudan att tycka till i olika frågor. Det får mig att tänka till också och så här tänker jag i några av dina frågor.
1. I alla tider har människor genom riter och ceremonier markerat en övergång i livet från ett tillstånd till ett annat. Kyrkan står för de flesta som dop, konfirmation, giftermål och begravningar men även civila riter är också viktiga t. ex olika examina, högtidsdagar som 50-årskalas. Trots att studentexamen avskaffades 1967 fortsätter traditionen med utsläpp, vita mössor, korteger mm. Kyrkans brott genom historien är nog inget vi tänker på till vardags.
2. Som offer för marknadsekonomin känner vi oss nöjda när vi tror att vi gjort en bra affär.
3. Om vi gör justeringar av tillväxtekonomin tror jag det skulle kunna fungera med medborgarlön men kan inte införas internationellt. Det är så illa ställt att världens samlade skulder överstiger världens samlade tillgångar.
5. Ingen normalt funtad människa tvivlar idag på att människan förorsakar klimatkrisen.
Men det kanske ändå kan vara så att det blivit hål i jordskorpan så att värme från jordens inre strömmar ut i atmosfären!
9. Intressant spörsmål. Förr i tiden
• Trodde man att djur inte känner smärta, ångest etc
• Trodde man på storskalighet, ju större desto bättre
• Körde folk omkring i höga hastigheter med mötande trafik bara några meter emellan.
• Trodde man att rösträtt och fria val är lika med demokrati
• Skolbarnen var till för skolväsendets skull och att de därmed stod i centrum
10. Girighet
Hälsningar Christer
Hej Christer! Tack för dina kommentarer. Intressant jämförelse med studentexamen. Och kanske är det så att marknadsekonomerna har indoktrinerat oss att glädjas åt en bra affär. Så var det knappast på trettiotalet. Det där med jordens inre har jag aldrig hört förut, kul. Det där med det lilla avståndet mellan liv och död när man möter en timmerbil har jag ofta tänkt på. Och jag röstar alltid blankt, vilket jag har skrivit om i en blogg.
https://bjornlundenblogg.se/sv/filosofi/2022/01/rosta-blankt/
mvh Björn
Hallå Björn!
Dessa livets funderingar du bjuder på om stort och smått förtjänar väl ett svar ändå – kan jag tänka, så jag bjuder till och svarar som du tydligen vill ha det i dina kommentarsfält – kort och sammanfattat. (Men nu kunde jag inte hålla mig från att sväva ut lite på så svåra frågor…)
1. Man knallar på i fädrens spår. (Jag uppfattar frågan som om du funderar på varför den större allmänheten håller fast vid kyrkan trots dess motsägelser och brister – jag svarar tradition och trygghet.)
2. Ekorr-mentalitet. (Man samlar i ladorna och känner sig rik – kvalitéten spelar allmänt mindre roll än mängden.)
3. Ja. (Men frågan är felställd – du svarar själv på den genom att använda ordet “medborgarlön” och det säger sig självt att man ej kan få lön för att inget göra. Om du använt ordet “basinkomst” har vi ett helt annat läge. Jag skulle själv påstå att den är helt nödvändig och den är till stor del redan införd genom alla former av bidrag som du mycket riktigt belyser i frågan. Hur vi ska hantera ett par tusen stat/kommun/region-anställda som blir utan jobb är ju en annan fråga förstås.)
4. 1-2%. (Synnerligen svårt att svara på, hur många anställda hade du som var homo/trans/lesbiska på ditt företag? Om det var 12% skulle de varit 7-8-9 personer? Sannolikt?)
5. Människan påverkar – ja. (Kommentarer överflödiga.)
6. Ångest – det skulle jag nog inte påstå. (Men har stor respekt för frågan och få med den empatiska själen kvar går nog helt fria från risken att drabbas.)
7. Prokrastinering håller jag på med just nu. (För att slippa ta itu med berget av “måste göras”.)
8. Vad är det? (Ingen aning – nervositet?)
9. Du – den listan blir lång. (Bara för att ta ett exempel ur dårskapens enfald – jag undviker här alltför känsliga ämnen som upprör om de tas upp till debatt – så har vi ju atombomben, Vad skulle vi med den till annat än att utplåna oss själva? En av upphovsmännen bakom den sade sig på ålderns höst bara ångra en sak i sitt liv, hjälpen med att ta den. Han hette Albert Einstein.)
10. Ha-ha, vem f*n har råd med en sådan? Senast betalade jag 220 kronor och då vill det till att man äter… är det svaret på frågan?
Ha det det gott Björn, och tack för att du underhåller oss med intressanta ämnesområden.
Hej Kjell! Intressant och koncist tycker jag. Mvh Björn
Ett ord hoppade ur.. 9. ….hjälpen med att ta FRAM den. …skulle det vara. Men vad skulle du svara själv på dina frågor då? För oss som är nyfikna?
Hej Kjell! Jag har väntat på att någon skulle ställa motfrågan om vad jag själv skulle svara. Och det kommer så småningom i ett eget blogginlägg. Jag kan redan nu avslöja, att de blir snarlika mina. Mvh Björn
Hej Björn! Intressanta frågeställningar.
När vi ses nästa gång får vi ta upp dessa ämnen till diskussion.
Hej Per! Det ska vi absolut göra, och då tar jag med mig videokameran. Mvh! Björn
Svar 1.vi har fler troende än vi tror.
2. Mycket vill ha mer. Att göra en god affär stärker självkänslan.
3. Jag tror inte meddborgarlon är möjligt ur ett globalt perspektiv.
4. När jag läste sexologi var ca 7-12 procent Homo eller bi.
Jag tror att det inte förändrats märkbart.
5. Jag tror att klimatförändringarna är allvarliga.
6. Jag har sällan erfarit ångest, tack och lov. Peppar ta i trä.
7. Jag prokrastinerar tyvärr, undviker obehaglighet.
8. Vi människor gör en hel del dumheter. En del kan nog diagnostiseras OCD.
9. Kanske något som har med social individualisering. Familje omsorg.
10. Man uppfattar det som gratis och gratis är gott.
Kramar från Aini
Hej Aini! Jag gillar dina svar, genomtänkta och kortfattade, och dessutom ligger en bit utanför mittfåran. Mvh! Björn
Om Kristendomen
Kyrkan är i grunden byggd på människans törstande efter beskydd, hjälp och förlåtelse. Och för att tillfredsställa det är den utsmyckad med vackra symboler och ord om botgörelse. Det skall kännas lyxigt, överdådigt, tryggt och mäktigt att stiga in i kyrkan. En plats där man i förtroende får känslan av att en högre makt ger beskydd. Att det förekommit oegentligheter ligger så långt bort ifrån själva upplevelsen i att befinna sig i kyrkorummet, varför dom tankarna inte når fram när man vill ha en ceremoni i kyrkan. Kyrkan skall vara en fristad för alla. Kyrkan och tron på en högre makt har blivit något av människors fundament. Så tror jag…
Hej Tommy! Du har rätt i att hemskheterna ligger så långt bak i tiden att de inte är närvarande i dagens kyrkoceremonier och därmed inte stör friden. Mvh Björn
Min pappa sa när jag frågade vad har doktorn skrivit ut medicinen mot Men han skriver val ut något som är bra??? Tyvärr är det inte säkert att det var rätt Man måste våga ifråga vad det är bra för Vi måste våga säga ifrån inte bara svälja vad överheten stoppar i oss 👍🌺 Jan Hamren
Hej Jan, ja, att ifrågasätta över huvud taget är bra. Mvh Björn
1. Kristendomen har ett gott budskap, partitoppen i Kina är elak mot stora grupper i befolkningen.
2.Jag hör dit. Medfödd snålhet som också gagnat mig.
3. Ja
4. Eftersom det för mig framstår som oförklarligt att åtrå samma kön tror jag att det inte finns någon, men vet ju att de är ganska många, kanske 5%.
5. Ingen tvekan att människan ansvarar för en stor del av klimatförändringarna under antropocen.
6. Den s.k. vargtimmen kan jag ibland uppleva med ångestkänsla.
7. Det händer mig, en “läggningssak” som är svår att ändra trots förnuftsresonemang.
8. Samma som tics
9. Man kommer att förfäras av hur vi behandlade djur och kanske t.o.m. växter, annan insikt om vad liv är.
10. Samma som 2, snålhet kanske. Eller snarare girighet. För egen del slänger jag inget även om jag äter bjudmat.
Tänkte väl först gå förbi dina funderingar men tänkte varför inte.
Mycket snabbt och förenklat hoptotade svar där en del av frågorna kändes som att här vet jag verkligen vad jag tycker.
/ Kjell
Hej Kjell! Föredömligt korta svar. Och inte så självklara. Tack för nya insikter och åsikter. Mvh Björn
1. Sverige är ju väldens minst religiösa land. Nästan ingen tror på gud och än mindre på kristendomes trossatset. Den som gifter sig, döper och begravs kyrkligt, gör det av gammal vana. Har inget med religion att göra.
2. Många är offer för en mördande reklam, som påstår att du tjänar si och så mycket om du köper varan. Så handlar det om grannen och grannens ungar har den eller den lyxprylen, så är det lätt att falla för frestelsen att köpa på rea
3. Medborgarlön ingen bra idé. Människor behöver incitament för att vilja jobba och förbättra sina resultat. Däremot en garanterad ganska låg minimiinkoms för alla vore ok.
4. Om kring 10 procent av ett lands befolkning beräknas ha en homosexuell läggning.
5. Vem som helst kan ju fatta att klimatförändringen och massutrotningen av djur och växter är förorsakad av männingan. Den som tror nåt annat är en fullständig idiot.
6. Jag plågades av ångest i många år efter att ha orsakat en lumparkompis död. Nu är jag fr från detta, ångest är inget att bagatellisera.
7. Svåra beslut kan det lätt hända man skjuter upp i det längsta. När jag inte kan bestämma mig singlar jag slant.
8. Nagelbitning är ett ticks, bland många andra. Kan behandlas med beteendeterapi.
9. Framförallt att de två senaste generationerna ödelagt vår planet. Den enda vi har.
10. Som man säger, ögonen vill sluka med än vad minnen orkar med.
Hej Ulf! Oj, vilka härliga och genomtänkta svar från dig. Jag har ägnat tid åt att överväga dina svar. Tack. Mvh Björn