Många människor undviker att köpa saker från Kina, eftersom de tycker att Kina är en skurkstat. Men vad tror du att det beror på att så många gifter sig i kyrkan, låter döpa sina barn och anordnar kyrkliga begravningar, trots att kristendomen genom åren har gjort så mycket ont, med korstågen, häxbränningar och pedofilbrott?
Detta är en av det funderingar jag filosoferade över i ett tidigare blogginlägg.
I den här videon intervjuar jag tio personer som ger sina svar på den här frågan.
I kommande inlägg visar jag svaren på de andra frågorna.
Är kina en skurkstat?
Kina har i marxistisk mening en imperialistisk ekonomi, de köper råvaror, producerar o säljer tillbaka färdiga produkter men de har gjort det på ett win-win sätt o tagit 200 miljoner Afrikaner ur fattigdom genom sitt BRI project o får därfrör allt större inflytande i tex Afrika till västs ursinne, dvs vill ha monopol över världshandeln. Exempel, jordbrukare i Kenya förbjuds sälja utsäde mellan varandra utan måste köpa Monsantos, sådan är lagen i Kenya påtryckt av världsbanken för att få lån. Nu kommer då plötsligt Kina o undergräver vår negativa neo-imperialism.
De ISIS krigare som kommer hem sätts i utbildningsläger för att lära ett yrke o bli goda Kinesiska medborgare o det tycks för svenskar vara mer förtryck än att torteras på Guantanamo.
Vem som helst kan resa till Xinjiang och det finns inga restriktionen på hur telefonen får användas. Du kan ta bilder av allt utom militära installationer. De fleasta EU reser visumfritt dit o just nu cyklar 400 Europeer i Xinjiang som förra året hade 140 miljoner turister. Man cyklar in från Kyrgistan eller Tajikistan problemfritt o cyklar i Kina problemfritt förutom språket.
För Sverige är den kineskritiske journalisten Gui den mest intressante. Kilometervis av artiklar har skrivits om hur han av politiska orsaker arresterats i Kina (Thailand) men ingen har nämnt hans ursprungliga brott, körde i fyllan ihjäl en 18 årig tös O smet. Men övervakningskamerorna fann honom men polisien frikände honom som “flickan var oförsiktig” trots hans kina kritiska inriktning. Men, modern stod på sig o lyckades föra fallet till rättegång där han fälldes o fick två års villkorlig dom, en rättegång som följdes av hela kinesiska folket då det var en moders åtal mot polisens felaktighet.
Han måste då stanna två år i Kina o lämna ifrån sitt pass o det är nu Sverige kommer in i bilden. Svenska ambassaden gav honom ett falskt pass, alltså i ett annat namn o han lyckades fly Kina. Detta är för kineserna ett större brott än det ursprungliga och under en semester i Thailand greps Gui, fördes till Kina där han dömdes till fängelse för det nya brottet vilket beskrivs i hela Bonnierprtessen som politisk rättegång.
I 400 år har väst terroriserat världen, erövrade territorier, stal resurser, förslavade människor, verkligen “framsteg”. Vita människor som förtärs av en törst som aldrig släcks. De vill ha allt de ser. De vill ha floderna, men det räcker inte, de bygger myrar som gör floder till sjöar.
Hej Tommy! Intressanta synpunkter du för fram. Alla andra kommentarer handlar om att Kristendomen inte längre är ondskefull, men du riktar in dig på den andra delen av frågan, dvs du diskuterar om vi skulle ha rätt att påstå att Kina är en skurkstat. Som innehavare av den här bloggen har jag inga färdiga svar, min roll är att ställa frågorna. Mvh Björn
När det gäller Kina… Det är klart att vi, som västerlänningar, verkar vara snabba att rikta all vår kritik mot en regim som vi ser som både repressiv och oetisk, utan att blicka inåt på våra egna moraliska inkonsekvenser. För visst, vi undviker kinesiska produkter för att Kina anses vara en “skurkstat”, men vi blundar för att vi dagligen investerar i och stöder system som baseras på exploatering och ojämlikhet i andra delar av världen. Det handlar om att erkänna vår dubbelmoral. Så länge vi lever i en global ekonomi, där vi alla är beroende av billig arbetskraft från länder som Kina, kommer vi inte att kunna kritisera andra utan att rannsaka oss själva först. Och kanske är det just därför vi fortsätter att gå i kyrkan och fira våra traditioner, för de erbjuder oss en plats att tänka på vad vi egentligen tycker är rätt och fel – även om vi inte alltid lever upp till de ideal vi säger oss värna om.
Hej Jan-Erik! Du har så rätt. Människor dagtingar ofta med sitt samvete när det gäller något som gynnar dem personligen. Mvh Björn
Ja man ser ju inte ut på film som man trodde – annars var det ok
Hej Peter! Så är det många som tycker, men scenvana personer brukar inte bli förvånade. Mvh! Björn
Blir intressant i detta format, en fråga 10 svar
Hej Bitten! Kul att du gillar formatet. När allt är klart blir det tio frågor och tio svar på varje fråga, dvs hundra svar totalt, fördelat i tio blogginlägg. Och sedan kanske jag gör ett elfte inlägg där jag själv svarar på alla frågorna. Mvh Björn