Tankar om medborgarlön – är det en bra idé?

av | 12 november, 2024 | Filosofi, Skatt, Ekonomi och Juridik | 16 Kommentarer

Är en medborgarlön på ca 20.000 kr/mån som alla får, samtidigt som vi skrotar sjuk- och föräldrapenning och andra statliga bidrag en bra idé? Man skulle dessutom kunna arbeta om man vill. Det här skulle vara en basinkomst som alla skulle få.

Detta är en av de funderingar jag filosoferade över i ett tidigare blogginlägg.

I den här videon intervjuar jag tio personer som ger sina personliga svar på frågan om medborgarlön.

Andra intervjuer handlar om

Pelle och nio andra personer ger här sin syn på om medborgarlön är bra eller dåligt.

16 Kommentarer

  1. Jan-Erik Lindblom

    lösning för att minska fattigdom och ge folk mer frihet att göra det de vill. Men det finns ju alltid risken att folk blir lata och slutar jobba, eller hur? Men å andra sidan, kanske det är just det vi behöver, lite mer tid för att göra roliga saker och vara kreativa!

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Jan-Erik! Just så är det nog meningen att en medborgarlön skulle fungera. Och det finns många andra anledningar än lättja bakom beslutet att sluta jobba i traditionell bemärkelse. Mvh Björn

      Svara
  2. Anders Jansson

    Tycker inget särskilt i frågan. Men – tycker väldigt mycket om din blogg Björn! Hittade den i somras och har läst långt tillbaka nu.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Anders! Det gläder mig förstås oerhört att du gillar min blogg om allt mellan himmel och jord om sådant som roar och engagerar mig. Ha det bra! Björn

      Svara
  3. Lotta Hedström

    Det riktigt intressanta, enligt mig, är vilken MÄNNISKOSYN som avtecknas när denna fråga kommer på tal!
    Det speglas väl i de korta intervjuer Björn gjort…

    MIN tro är inte alls att människor varken är lata eller några smitare. Jag tror däremot att alldeles för många har en överlevnadsångest som förlamar dem och förhindrar dem att utveckla sin potential, både som människa och produktiv samhällsmedborgare!

    Med en garanterad, överskådlig, rättvis och lättbegriplig! bottenplatta i sin ekonomi att stå på, vet att man inte kommer att svälta eller hamna utan boende – och kan istället ägna sig åt att verkligen utveckla sig själv, sitt företag, sina idéer, sitt kunnande, sitt skapande.
    Det gör en till en klokare, mer bidragande, mer produktiv och fr a lugnare och psykiskt tryggare person. Som kan, vill och vågar satsa både på sina barn och sin karriär. Som vågar pröva sina vingar och ta risker.
    Med andra ord: Frihet och ansvar i skön förening.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Lotta!

      Dina synpunkter är intressanta, och jag håller med dig. Mvh Björn

      Svara
  4. wq9

    mm, men med tanke på inflationen blir det mindre för varje år. Kanske 10k, med möjlighet att t.ex kunna begränsa för kriminella. Visst förstår jag tveksamheten kring det, men argumenten “vissa kommer leva på det” förlorar poäng när folk redan lever på socialbidrag m.m.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej! Ja, hur stort beloppet ska vara är ett ständigt återkommande problem. Jag håller med om den bristande logiken som du pekar på. Diskussionen fortsätter i väntan på att den kosmiska AI kommer till undsättning. Mvh Björn

      Svara
  5. Aifa

    Vilken härlig utopi. Jag har inte jobbat på snart 8 år och lever på pengarna som blev över efter att jag hoppade av bostadskarusellen. Gud vet hur länge det varar och jag hade personligen tagit emot medborgarlön men eftersom jag inser att verkligheten är större än mig så ser jag det orealistiska i det hela. Vi kan inte ens få ihop ett system med skäliga pensioner, hur skall det då gå att få till en medborgarlön?

    Svara
    • Björn Lundén

      Jo, det är nog en utopi, som i Thomas Mores bok Utopia från år 1516, där det också förekommer ett slags medborgarlön. Men grattis till bostadskarriären, ett intressant fenomen, som kanske är värt ett blogginlägg. Mvh Björn

      Svara
  6. Michel

    Ja, till medborgarlön under förustättning att sjukvården och resten av välfärden privatiseras och att folket istället får köpa sjukförsäkringar och dylika rättigheter för sin medborgarlön. Däremot nej till medborgarlön om välfärden ska stå orörd.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Michel! Intressant synpunkt. Utgångspunkten i min fråga är att medborgarlönen till stor del ska ersätta välfärden, men man kan förstås tänka sig att människor då köper privat välfärd. Då blir frågan inte lika enkel längre. Mvh Björn

      Svara
  7. AlexanderR

    Tveksam generellt, och 20k låter på tok för högt.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Alexander, om man ska införa medborgarlön uppstår ett problem: hur mycket pengar ska det vara. Om medborgarlönen ska ersätta exempelvis sjukpenning kan den inte vara alltför låg. Men frågan är hur låg den kan vara för att vara verkningsfull. Mvh Björn

      Svara
  8. Tobias

    Det låter bra, jag röstar FÖR! Men i detta högerliberala samhälle kommer det aldrig hända tyvärr

    Svara
  9. Fredrik

    Ja till basinkomst

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.