Om livets korthet av Seneca

av | 8 oktober, 2023 | Filosofi | 0 Kommentarer

Brevet till mamman är bäst

Seneca var en intressant gubbe, som skrev så fina brev, som har blivit bevarade åt eftervärlden. Vi tyckte att hans tröstande brev till mamma Helvia var bäst. Det skrev han under sin landsförvisning till Korsika. Som den stoiker i Epiktetos anda, valde han att inte låta sig nedslås av landsförvisningen, utan tvärtom så skrev han till mamman om hur bra han trivdes på den vackra ön. Han räckte alltså lång näsa åt dem som ville straffa honom genom landsförvisningen. Ungefär som Sisyfos gjorde i Albert Camus roman.

En av mina favoriter

Senecas levnadsregler fungerar än i dag, och tillsammans med Epiktetos är han en av mina favoriter.

Bokförlaget Daidalos

Boken är utgiven av förlaget Daidalos. Så här presenterar förlaget boken.

Ibland låter han som en kognitiv terapeut, ibland som en amerikansk filmsergeant, den romerske filosofen Seneca (ca 4 f Kr–65). Upptagen av frågan om hur vi ska kunna förbli fria i vårt inre i en nyckfull tillvaro. Sträng i sina moraliska omdömen, men inte nödvändigtvis konsekvent. Retorisk och omständlig. Men också omedelbar och koncis. En självmedveten produkt av sina romerska överklassomständigheter och samtidigt en engagerad medmänniska från vilken tidsålder och vilket sammanhang som helst.

Tyvärr säger jag fel i videon här nedan. Seneca blev landsförvisad till Korsika och inte till Kreta.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.