Resa till Kina

av | 17 februari, 2024 | Resor | 4 Kommentarer

Hälsinglands Sparbank arrangerade resan som innefattade ett besök hos Monitor AB, där min vän Åke Persson presenterade sin filial i Shanghai.

På den tiden var jag en hängiven maratonlöpare och under vår utflykt till Kinesiska muren tänkte jag mig att en gång springa Great Wall Marathon. Men när jag såg hur muren slingrade sig fram genom landskapet och var full av branta backar, ändrade jag mig. Det blev några Stockholm maraton ytterligare i stället.

Vi fick lära oss att tillaga de olika sorternas teer. Svart, grönt och vitt te. Tehusets värdinnor var kunniga och jag kommer fortfarande ihåg deras tips om hur man brygger ett riktigt gott te. Vattnets temperatur är viktig. Ofta ska men låta vattnet passera tebladen i flera omgångar för att all arom ska hamna i koppen.

I Shanghai tog jag en joggingtur längs Yangtzeflodens strand. Under löpturen mötte jag en äldre man som kunde engelska. Det märkliga med honom var att han sprang baklänges. Han förklarade för mig att det är nyttigt för balansen. Han hade en backspegel i kepsskärmen för att inte springa på folk.

I Pekings köpcentrum fanns allt som kunde köpas för pengar. För den som hade pengar alltså. Här blev jag erbjuden att följa med på en speciell tebjudning, men guiden hade varnat oss för detta …

På en tvärgata låg en annan värld.

Vår guide hade ett högt paraply för att vi skulle se henne ordentligt när vi besökte Den förbjudna staden i Peking. Kinesisk historia är imponerande. Pu Yi, den sista i en flertusenårig rad av kejsare störtades 1911.

4 Kommentarer

 1. Thomas Alvner

  Jag och hustrun reste till Kina 2009 för att hälsa på dottern som studerade där ett halvår. Var bl a i Peking. Vilka kontraster mellan flotta kvarteren och bakgatorna där man levde betydligt mer påvert. En elektriker hade fått hjärtinfarkt av att ha sett ledningsdragningar för elektricitet.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Thomas! Ja, så är det på många ställen i världen, både med kontrasterna mellan fattigt/rikt och med elledningarna. I Colombia hade jag ett riktigt skatbo utanför fönstret till min lägenhet. Mvh Björn

   Svara
 2. Ann-Sofie

  Springa baklänges….kanske är något
  Jag gillar ju inte att springa framåt🙃

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Ann-Sofie! Du kan ju alltid prova när det inte längre är isigt på vägarna. Rapportera gärna till mig om hur det gick. Mvh Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.