ABBA i Barcelona, Brasilien

av | 15 juni, 2021 | Resor | 4 Kommentarer

Barcelona – i Brasilien

Det finns en liten stad i Brasilien, i delstaten Rio Grande do Norte. Ryktet förtäljer att staden bytte namn till Barcelona på sextiotalet, efter att byns lokala fotbollslag lyckades besegra ett gästspelande lag från det riktiga Barcelona. Fotboll är viktigt i Brasilien, och därav namnbytet. Vad den lilla staden hette tidigare vet jag inte.

Till Barcelona tar jag bussen den lediga dagen under vår utlandskurs i Natal år 2003. Jag har varit dålig i magen sedan tidig morgon och det är en lättnad att få lämna bussen vid torget i Barcelona, där det borde vara lätt att hitta en toalett. Och lätt att hitta är den, det är bara att gå efter stanken.

Benstärkande toalettbesök

Jag är inte särskilt äckelmagad, men den här är fruktans­värd. Det är så fullt i toalettstolen att man får klättra upp på porslinet (någon sits finns inte, och det gör det sällan i Syd­amerika) och balansera hukande på kanten för att få distans till innehållet. Men när nöden är som störst får man inte vara så nogräknad.

Francisco med korsbett

På torget stöter jag ihop med Francisco, en vänlig äldre herre som saknar tänderna i överkäken på ena sidan och tänderna i underkäken på den andra, vilket ger honom ett säreget utseende. Korsbett skulle man kunna säga. Den dåliga tandstatusen får honom att prata sluddrande, men det spelar ingen roll för min del eftersom jag ändå inte förstår portugisiska.

De andra människorna på torget visar honom en viss aktning; kanske har han haft någon befattning i staden, jag gissar på borgmästare. Eller varit lagkapten när man knäckte spanjorerna för trettio år sen.

Jag är svensk, då blir det ABBA

Efter mycket om och men lyckas jag förklara för honom att jag kommer från Sverige. Den skevtandade mannens reaktion blir omtumlande för mig. Han kliver upp på ett rangligt bord vid serveringen, harklar sig för att göra strupgången fri och börjar sjunga! Med hög och klar röst och på portugisiska. Det samlas en liten publik runt omkring honom; tydligen har de varit med om liknande föreställningar förr.

Och vad sjunger han då? Jo, ABBA. Inte bara en låt, inte bara två, det vill aldrig ta aldrig slut. Jag lovar att han sjunger minst trettio ABBA­låtar innan han tar första pausen. Han sjunger bra, och har hela tiden blicken fäst vid mig och jag försöker nynna med, ordlöst, så gott jag kan. Det är surrealistiskt. Jag har ingen aning om att ABBA har spelat in så många låtar på portugisiska. Eller har han översatt texterna själv?

Brevväxling

Min mage återhämtar sig, bussen tillbaka till Natal anländer och jag lämnar min ABBA-­sjungande vän och den stinkande torgtoaletten. Jag har fått adressen till hans dotter­dotter och när jag kommer hem till Sverige skickar jag henne två CD­-skivor med ABBA-­låtar på svenska. Jag får ett vackert präntat tackbrev på portugisiska.

Perla är gåtans lösning

Jag har funderat mycket på hur det kunde komma sig att Francisco Felipe, som sångaren hette, kunde sjunga ABBA. På youtube finns inga låtar på portugisiska framförda av den svenska kvartetten. Men av en händelse så visste min vän Kjell Strand, som har bott i Brasilien, på råd. Han frågade runt bland sina vänner och svaret på frågan är – Perla! I videon förklarar han.

Brev 1 Felipe

4 Kommentarer

 1. Håkan Carlberg

  Ett spännande och dramatiskt äventyr Björn. När det gäller ABBAsångaren, världen är liten!

  Svara
  • Björn Lundén

   Ja du Håkan, världen är verkligen liten, och ännu mindre är den nu när internet har gjort sitt inträde i allas liv. Min korrespondens med ABBAsångaren skedde på den tiden per brev via det som fortfarande kallades Postverket och var kungligt.

   Svara
 2. Bitten Jonsson

  Vilken underbar historia ( inte toaletten ????) men i övrigt och videon med Perla är så varm och berörande. Heja ABBA, deras musik är unik och en skatt.

  Svara
  • Björn Lundén

   Ja, ABBA, ja. Jag har ju en spanskspråkig version av min blogg, avsedd för Colombia. Och det förvånar mig att jag har fått så många uppskattande kommentarer därifrån. När jag frågade en tjej varifrån hon hade kommit att tycka om ABBA svarade hon att det var ifrån sin mamma. Kul!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.