Motioner i ideella föreningar

av | 12 mars, 2024 | Övrigt, Skatt, Ekonomi och Juridik | 24 Kommentarer

Förslag till ärende

En motion är ett förslag till ett ärende  som en eller flera medlemmar vill att den kommande föreningsstämman ska behandla, det vill säga ta beslut om. Motionen ska vara skriftlig och ärendet ska  finnas med i kallelsen till föreningsstämman så att medlemmarna är informerade och förberedda.

Ibland använder man ordet fråga i stället för ärende, men en fråga är något annat. Man skulle också kunna säga beslutspunkt, men ärende är det korrekta.

Föreningsstämma

Mötet där medlemmarna är med och beslutar kallas föreningsstämma. Man hör även ordet årsmöte, men det är inte bra, eftersom det leder tanken till att det bara hålls en gång om året. Den årliga och viktigaste föreningsstämman kallas ordinarie föreningsstämma. Den hålls en tid efter räkenskapsårets slut. Eftersom räkenskapsåret ofta är lika med kalenderåret, hålls den ordinarie föreningsstämman oftast någon gång under våren. Ett annat begrepp som förekommer är föreningsmöte, men det bör undvikas, eftersom det inte har någon juridisk innebörd. Förutom ordinarie föreningsstämma kan man hålla extra föreningsstämma, i princip hur ofta som helst. Vissa ärenden, exempelvis om ansvarsfrihet, kan bara tas av ordinarie föreningsstämma.

Innehållet i kallelsen är viktigt

På föreningsstämman får man bara ta beslut i ärendet som har funnits med i kallelsen. För att det ska hinnas med att få med ärendet enligt motionen, måste motionen skickas till styrelsen i god tid innan den ordinarie föreningsstämman. För säkerhets skull bör du skicka motionen i anslutning till årsskiftet innan den ordinarie föreningsstämman. Det är bra om det i stadgarna står när motioner senast ska vara inlämnade. Då går man efter det.

Extra föreningsstämma

En extra föreningsstämma vet man ju oftast inte om att den ska hållas förrän man får kallelsen och då är det för sent att skicka in en motion. Därför förekommer knappast motioner vid extra föreningsstämmor.

Skriftlig och undertecknad

Motionen ska vara skriftlig samt undertecknad av den eller de som kommer med förslaget. Den ska vara konkret, så att stämman kan rösta ja eller nej till förslaget. Ofta står det in stadgarna att styrelsen ska ge sin syn på motionen, dvs tillstyrka eller avstyrka, men det är inte helt nödvändigt, huvudsaken är att ärendet som motionärerna vill behandla kommer med i kallelsen samt sedan finns med i dagordningen (ärendelistan) för föreningsstämman.

Ett juridiskt eller ekonomiskt ärende

En motion ska behandla något som rör ekonomi eller juridik på något sätt och som går att rösta ja eller nej till. För allmänna klagomål är motioner inte rätt forum. Det är bäst om motionen innehåller förslag till beslut i ett enda ärende. Har man flera förslag är det bättre att göra flera separata motioner.

Om styrelsen vägrar

Det förekommer att styrelsen vägrar att ta upp motionen till behandling. Då bör du meddela detta till revisorerna, som ska ta hänsyn till detta i sin rekommendation om ansvarsfrihet i revisionsberättelsen.

Det förekommer också motsatsen, dvs att rättshaverister som är medlemmar i en förening bombarderar styrelsen med motioner på ren jävulskap. För att hantera saken korrekt bör styrelsen ändå ta upp dessa ärenden i kallelsen, även om det bär emot.

Omröstning

När ärendet enligt motionen kommer upp till omröstning på föreningsstämman är alla fria att rösta som de vill. Det innebär till och med att den som har motionerat om att stämman ska besluta på ett visst sätt, sedan på stämman kan rösta för motsatsen. Om styrelsen har tillstyrkt motionen kan en eller flera styrelseledamöter ändra sig och rösta mot ett sådant beslut. Och tvärtom. På stämman gäller full frihet utan hänsyn till tidigare ställningstaganden

God föreningssed

Det finns ingen lag om ideella föreningar, så jag, liksom många jurister, utgår från en så kallad god föreningssed, där man främst sneglar på lagen om ekonomiska föreningar.

Om du har frågor om motioner kan du ställa dem i kommentarsfältet nedan..

24 Kommentarer

  1. Micki

    Jag läste följande på en annan sida: “Du kan skriva en motion om det mesta. Men var medveten om att ärenden som rör styrelsens kompetensområde, till exempel nivån på månadsavgiften till föreningen, inte är frågor som stämman beslutar om.”

    Stämmer detta? Jag trodde att stämman var en förenings högsta beslutande organ och att man på stämman till och med kan häva eller ändra styrelsebeslut?

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Micki! Det är både rätt och fel. Det är stämman som tar alla stora beslut, men samtidigt är det styrelsen som har ansvaret för ekonomin och annat som den beslutar om. Styrelsen kan inte slippa undan ansvar bara för att föreningsstämman fattade ett visst beslut. Ändå bör en klok styrelse respektera besluten på föreningsstämman, och följa dem, såvida inte styrelsen anser att de är olämpliga. Och om stämman inte är nöjd med hur styrelsen fattar beslut återstår endast att välja en ny styrelse, så enkelt är det. Mvh Björn

      Svara
  2. Bengt-Ove Lundell

    Hej Björn !
    Kan man under mötet när en motion behandlas ändra i förslaget innan beslut tas om motionären är närvarande och med på det. Eller gäller alltid bifall, avslag eller besvaras när beslut tas på exakt ursprungsmotion ?
    Mvh
    Bengt-Ove Lundell

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Bengt-Ove! Jo, det går alldeles utmärkt att motionären själv ändrar i sitt förslag och att man sedan diskuterar ytterligare innan föreningsstämman fattar sitt beslut. Men med tanke på att ärendet ska vara med i kallelsen, får det ändrade förslaget inte handla om något helt annat. Mvh Björn

      Svara
  3. Lena

    Hej, funderar på hur en motion ska delges övriga medlemmar i en ideell förening, eller rättare sagt hur mycket.
    En medlem har skickat en skrivelse till styrelsen med diverse tyckande, innehållande ett brev och ett antal bilagor, varav en innehåller tre motioner.
    Nu har styrelsen beslutat att det bara är bilagan med motionerna och efterföljande protokoll som har sänts ut till alla medlemmar.
    Nu yrkar medlemmen att hela skrivelsen ska gå ut till medlemmarna.
    Vi har ca 1900 medlemmar, vilket innebär ett ganska stort arbete, men min fråga är.
    Ska verkligen en hel skrivelse som är ställd till styrelsen gå med ut till alla medlemmar?

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej! En motion delges medlemmarna endast genom att den ska finnas med i kallelsen till ordinarie föreningsstämmans tillsammans med styrelsens förslag till hur stämman ska rösta (dock inte hela styrelseprotokollet med eventuella diskussioner). Men det är bara själva motionen som ska vara med, dvs motionärens förslag till beslut, inget allmänt tyckande. Det får medlemmen kommunicera med medlemmarna på något annat sätt, exempelvis genom att yttra sig (inte allt för långdraget) på stämman. Mvh Björn

      Svara
  4. Michael Malm

    Hej

    För en ideell förening….

    Finns det ämnen/frågor som det inte är möjligt att motionera om, och är det i så fall styrelsen eller årsmötet som tar ställning till detta?

    I detta fallet handlar det om en motion som handlar om hur styrelsen har agerat gällande personalfrågor och föreningens organisation.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Michael! I och för sig finns det ingen lagstiftning för ideella föreningar, men enligt god föreningssed kan en motion handla om vad som helst, men den ska utmynna i ett förslag till ett beslut som man vill att föreningsstämman ska fatta, inget allmänt tyckande alltså. I ditt fall kunde det vara ett förslag till beslut om hur föreningen ska organiseras. Mvh Björn

      Svara
  5. Mats

    Kan man besluta att bordlägga inkomna motioner för behandling/beslut till nästa ordinarie årsstämma?

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Mats! Om motioner finns med i stadgarna eller att man har rutiner sedan tidigare när det gäller motioner, ska kallelsen till ordinare föreningsstämman (årsstämman) ha motionernas innehåll i kallelsen. De ska alltså behandlas. Däremot kan styrelsen säga att den inte har någon rekommendation till stämman, och föreslå att beslut i ärendet fattas vid nästa ordinarie föreningsstämma och hoppas att stämman går med på det. Mvh Björn

      Svara
  6. Thomas Magnusson

    Hej, Inom ridsporten går det två år mellan stämmorna. Finns ett sista datum när motioner ska vara förbundsstyrelsen tillhanda, samt att styrelsen ska yttra sig kring motioner. Men nu min fråga: Vid stämman så frågar mötesordförande följande, ” om mötet röstar för styrelsens förslag till beslut så säger man ja” Jag tycker att det inte är korrekt att göra så. Mötesordförande borde ställa frågan, ” om mötet rösta enligt förslaget/motionen säger man ja” För det är ju motionen som ska vara det man ta ställning till! Inte vad styrelsen tycker. Årsmöte , stämma förbundsmöte och allt vad det nu kallas är ju enligt stadgar “högsta beslutande organ”

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Thomas! Det finns ingen civilrättslig lagstiftning för ideella föreningar, så sista datum för motioner måste framgå av stadgarna, och likaså om styrelsen ska yttra sig över motionen. Yttrandet kan vara nollat, dvs styrelsen överlåter helt till stämman att fatta beslut. Din andra fråga är intressant, och egentligen spelar det ingen roll hur man gör. Huvudsaken är att det presenteras korrekt både i kallelsen och på stämman. I och med att det är motionen som styrelsen tycker till om blir det ju den som är den som man röstar om i båda fallen. Och det är stämman som beslutar, styrelsen lämnar bara ett förslag. Mvh Björn

      Svara
      • Thomas Magnusson

        Tack för svar. Jag har också kommit fram till att det är så det ska gå till. Men det blir lite av en pedagogisk fördel för styrelsens förslag om mötesordförande ställer frågan “att mötet ska ta ställning till styrelsen yttrande” rösta då ja om ni tycker så. Många gånger så mötet dåligt pålästa och ta då den enkla vägen att göra som styrelsen tycker. Därför tycker jag att det borde skrivas in i stadgar hur mötesordförande ställer frågan. Skulle man kunna motionera om det tror du?

        Svara
        • Björn Lundén

          Hej Thomas! I kallelsen ska ärendet framgå, så att medlemmarna vet vad de ska ta ställning till på stämman. Där ska alltså innehållet i motionen beskrivas lite kort. Hela motionen kan dessutom finnas med som en bilaga till kallelsen. I kallelsen kan man också ta med styrelsens förslag till hur man vill att stämman ska rösta. Men omröstningen blir inte om styrelsens förslag till röstning, det blir en logisk kullerbytta. Utan man ska rösta om motionärens förslag. Så är det. Mvh Björn

          Svara
        • Errol Stehn

          En idrottsförening äger ett aktiebolag. Kan årsmötet anmoda styrelsen i AB att rösta på ett visst sätt?
          Klubben äger mer än 50% av aktierna.
          Krävs motion eller ta upp som övrig fråga,
          eller under t ex budgetbehandling?

          Svara
          • Björn Lundén

            Hej Errol! Om föreningen äger mer än 50 % av aktierna bör föreningen på en bolagsstämma rösta fram en styrelse där föreningen får styrelsemajoritet i aktiebolaget. Därefter föreningens styrelse instruera “sina” ledamöter i aktiebolagsstyrelsen att rösta på ett visst sätt. Detta kan styrelsen i föreningen besluta om; det behöver inte tas upp på en föreningsstäma. Men det är klart att föreningsstyrelsen kan förankra det hela på en föreningsstämma om man vill, men det är inte nödvändigt. Om idrottsföreningens medlemmar inte är nöjda med hur det har hanterats kan de helt enkelt byta ut styrelsen i föreningen. Mvh Björn

  7. Hans

    Om en motion inte är underskriven och bara skickats via Mail, anses den då ogiltig.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Hans! Det beror på vad som står i stadgarna. Din fråga är så intressant att jag har gjort ett speciellt inlägg i min blogg om detta, som heter “Mejl eller brev i ideella föreningar”. Mvh Björn

      Svara
  8. Sara

    Hej
    Läser din text om motioner i extra årsmöte/ extra föreningsstämma. Om man har lämnat in en motion 30 dagar innan det extra föreningsstämman och styrelsen har mottagit den skrivit ut den satt upp den samt lagt ut den på sociala medier. Samt skrivit med den på dagordningen som en punkt motion.

    Då borde man kunna rösta om den?
    För vad jag förstår på din text så kan man behandla/rösta om motioner även på extra föreningsstämma och inte bara ordinarie?

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Sara!
      Ja, styrelsen har gjort allt enligt regelboken. Bäst är dock att inte bara ha “motion” som punkt, utan själva ärendet som motionen vill att den extra föreningsstämman ska behandla. Ditt förslag kan stämman rösta om.

      Svara
      • Barbara Bland

        Tack för tydlig info!

        Svara
        • Björn Lundén

          Hej BarbaraQ Jag är så glad om informationen på min blogg kan vara till nytta. Mvh Björn

          Svara
  9. Sverker Thorslund

    I t ex bostadsrättsföreningar och samfälligheter är min erfarenhet att kunskapen motioner behöver höjas både bland förtroendevalda och andra. Bra att Du skriver, alltså, och förvånande att Dina prenumeranter inte kommenterar…

    Glad Påsk!

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Sverker! Det här med att mina följare inte kommenterar kan, om man är välvillig, tolkas som att jag skriver så självklart att det inte behöver kommenteras. Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner