Hur man tar ögondroppar

av | 26 mars, 2024 | Övrigt | 4 Kommentarer

När man tar ögondroppar rekommenderas det ofta att man trycker fingret lätt mot tårkanalerna (närmare bestämt vid den inre ögonvrån, nära näsan) efter att droppen har applicerats. Detta kallas nasolakrimal ocklusion (av de latinska orden för näsa, tårar och tilltäppning).

Det finns flera fördelar med detta.

Förhindra att ögondropparna rinner bort: Genom att trycka lätt mot tårkanalerna hjälper du till att förhindra att ögondropparna omedelbart rinner bort från ögat genom tårkanalerna och ner i näsan och halsen. Detta gör att mer av medicinen stannar kvar på ögats yta där den behövs.

Öka effektiviteten: Genom att behålla ögondropparna på ögats yta under längre tid kan medicinen absorberas bättre och därmed öka dess effektivitet.

Minska biverkningar: Vissa ögondroppar kan, när de rinner ner i näsan och halsen (vilket också kan kännas obehagligt), komma ut i blodomloppet och öka risken för biverkningar i andra delar av kroppen. Att trycka på tårkanalerna minskar mängden medicin som kommer ut i kroppen.

Bilderna (vinjettbilden samt ovanstående bild) i det här inlägget är skapade av ChatGPT (artificiell intelligens) genom promptar (instruktioner) skrivna av Björn Lundén.

4 Kommentarer

 1. Erik

  Det där var var att veta! Jag tar droppar fyra ggr om dagen och känner ibland att de rullar ner i halsen. Bra tips!

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Erik! Vad bra att ett blogginlägg kan vara till praktisk nytta, nu när jag fuskar inom det medicinska området. Mvh! Björn

   Svara
 2. Lars Sjölin

  Hej Björn,

  Jag säger som Olof Palme om mjölkpriset: “Det hade jag ingen aaaning om.” Roligt inlägg.

  Konstaterar Lars

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Lars! Haha, ja, det är mycket som man inte har haft en aning om här i livet. För min del gör jag då och då blogginlägg om sådant jag inte visste, och extra glad blir jag förstås när du tycker att inlägget är roligt. Mvh Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.