Studio Petter Olsson retusch

av | 23 november, 2023 | Övrigt | 4 Kommentarer

I en lantlig miljö i Idenor utanför Hudiksvall finns det en verksamhet som specialiserar sig på professionell retusch för fotografer. Petter Olssons fokus ligger numera inte på att ta bort rynkor eller bilringar, utan på att skapa rörelse i bilder, som att ge fart åt en bil eller att vända ett foto från stående till liggande. Eller att värma upp en fotomodells fingrar genom att byta färgton på dem.

Gränsen till konstnärlig verksamhet är hårfin, i vart fall är det ett klart kreativt arbete. Kontoret har Petter i bostaden, vilket såklart är bekvämt. Dock kan han sakna diskussioner med arbetskamrater vid kaffemaskinen.

I videon längre fram berättar Petter Olsson om sitt arbete och betonar att han inte är regissör (många hör fel på retuschör).

Mäklare anlitar ofta Petter för att fixa till bostadsfoton, som här där man ville han en vacker solnedgång utanför fönstret. Och ljuset i spegeln måste stämma.

Petters hobby att brygga öl återspeglas i den här kollektionen för det fiktiva bryggeriet Olssons, med ölnamn hämtade från orter i omgivningen.

Här har en Audi fått väldig fart, fastän fotografen har fotograferat bilen stillastående. Fotografiet ska ge intryck av att ha blivit taget från en annan bil som legat framför.

I den här bilden är ett varmt ljus med känsla av julefrid som är det viktiga, både inne i bostäderna och utanför porten.

Jag bad Petter fixa till mig med hår på huvudet. På bilden till vänster, proffsigt tagen av Proposition Media syns att jag är flintskallig. Till höger ser du två varianter av samma gubbe, en med av ålder vitt hår och en med de grå tinningarnas charm.

4 Kommentarer

 1. Bertil Öström

  Usch ja. Att man måste gå kvar här i verkligheten, utan att kunna bli retuscherad.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Bertil, hahahaha, ja det är vår lott här i den reella världen. Vi får drömma oss tillbaka till tiden med prinsessorna, då vi inte behövde någon retusch. Mvh Björn

   Svara
 2. Aini Skirgard

  Kul. Jag visste inte att det fanns sådant yrke, i allafall inte namnet. Grå tinningarnas charm var ingen höjdare. Du klär bäst i grått hår eller inget hår, om jag får tycka till.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Aini! Tack för din recension av min skalle. För mig är det absolut inget problem att vara flintis, och tydligen inte för dig heller. Kram Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.