Cruising i Hudiksvall med Citroën 2 CV

av | 4 augusti, 2023 | Mitt liv, Övrigt | 6 Kommentarer

Sista veckan i juli är Hamngatan och kringliggande gator i Hudiksvall packade med gamla amerikanska bilar som visar upp sig för den tusenhövdade publiken. Någon amerikanare har jag inte, men däremot en Citroën 2CV från 1987 som fick beblanda sig med raggarbilarna. Och apropå ragga, så hade jag fina passagerare i min lillcittra. Alejandra från Colombia och Adriana från Venezuela vinkade glatt genom det öppna taket.

Om du klickar på en bild så visas den i större storlek.

Många frågor

Många hade frågor om bilen. Vilken årsmodell den är ifrån (1987, men egentligen byggd 2014 av nya reservdelar, endast chassinummerplåten är original). Vad den vackra färgen heter (Bleu celeste). Hur länge jag har haft bilen (sedan augusti 2020, alltså i tre år). Hur många hästkrafter den lilla tvåcylindriga motorn har (28, att jämföra med många av amerikanarna som har tjugo gånger mer). Om den är till salu (nej).

Fotograf Bonny Sjöblom

Bonny Sjöblom från Näsviken, var förstås på plats med sin proffskamera och tog fina bilder. Han  är upphovsman till dessa tre.

Ingen elektronik

En fördel med 2CV är avsaknaden av elektronik. Den har till och med en startvev, och tack vare motorns låga kompression är det relativt lätt att veva igång den. Tygtaket rullas av med handkraft och fästs med några knappar därbak. Min bil har dock en bränslemätare på instrumentbrädan. I mina gamla lillcittror satt det en mätsticka av materialet klingersil. I det här blogginlägget ser du när vi åkte rally på en åker 1968.

Strålkastarna går att höja och sänka med en kuggstång som styrs med en ratt från förarplatsen. Det är alltid kul att vrida upp strålkastarna så att halvljuset pekar upp i skyn när jag ska besiktiga bilen. När bilbesiktigaren påpekar att ljuset står fel går jag lugnt fram, vrider på ratten och ber om ett okej när det är rätt. Inte alla bilbesiktigare är roade av skämtet.

Och sent framåt natten bär det iväg tillbaka till Näsviken längs riksväg 84 efter en kul kväll.

6 Kommentarer

 1. Peter Strandell

  Härlig läsning Björn!
  Skönt att ha en fransyska i familjen!

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Kjell! Jaa, en sån charmerande liten fransyska, om man nu får uttrycka sig så efter metoo. Mvh Björn

   Svara
 2. Aini Skirgard

  Tjusig bil och tjusig chaufför. Det är bara geten därbak som fattas. Det låter så kul att paradera på raggar stråket.
  Du har det verkligen kul.
  Önskar dig allt gott!

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Aini! Ja, jag lyckas verkligen med konststycket att ha det verkligen kul i livet. Och det har runnit mycket vatten i Svågan sen jag fraktade getter i baksätet i min Citroën 2 CV 1972. Mvh Björn

   Svara
 3. Mika Suorsa

  Fin bil Björn och trevlig läsning från solstolen i Portman, Spanien. ☀️😁

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Mika! Kul att du gillade läsningen. Jag frågar mig om det finns många gamla Citroën 2CV i Spanien, för den sista bilen tillverkades i grannlandet Portugal. Mvh Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.