Industriområde på Märklinbanan

av | 9 april, 2024 | Modelljärnväg | 4 Kommentarer

Industriområdet på Märklinbanan görs i ordning för bryggeribyggnaden med sin lastbrygga och med stickspåret där godsvagnarna kommer med malt och humle till bryggningen.

Ölet fraktas med lastbilar

Industriområdet på min Märklinanläggning ligger bakom järnvägsstationen Norgens. Det går ett stickspår dit, som avslutas med en stoppbock. Det är plan mark och tillräckligt stort för att fantombryggeriet ska få plats. Det behövs också utrymme för lossning av råvaror som malt och humle som kommer dit i godsvagnar på tågbanan. Det färdiga ölet fraktas till kunderna med lastbilar och skåpbilar.

Bekvämt gångavstånd

De flesta av bryggeriarbetarna bor i den närbelägna staden dit de tar tåget.

Tågstationen ligger på gångavstånd, höll jag på att säga. Men det är ett dumt uttryck. Allt som man kan ta sig till landvägen ligger på gångavstånd. Jag menar, Stockholm ligger på gångavstånd från Näsviken, fast enligt min fina tjeckiska kart-app Mapy.cz tar det 157 timmar att gå till fots. Bättra att använda uttrycket ”bekvämt gångavstånd”.  Så på min modelljärnväg ligger järnvägsstationen på bekvämt gångavstånd från bryggeriet.

Asfaltering

Marken ska asfalteras. Det gör jag med svart våtslippapper från Biltema i grovlek 600 eller 1200. Enklast är att göra mallar av vanligt kopiatorpapper, som jag lägger ut och klipper till. Det är viktigt att vända pappersmallen när den läggs på baksidan av våtslippapperet för att ritas av och sedan klipper jag våtslippapperet med en vanlig sax som jag inte är så rätt om.

Jag har provat att limma fast slippapperet både med vanligt trälim och med Karlssons Klister, och det sistnämnda är bäst, tycker jag.

Växtlighet vid kanterna

I skarvarna mot rälsen och perrongen sätter jag gröna plantor så att inte mellanrummen ska synas. Jag använder gräsmatta som köps på rulle.

 

Video om konstruktionen, namnändrad så att den passerar YouTubes censur.

Foliage blir buskar. Ibland buskarna planerar jag gula blommor. Längst bort mot berget blir det betongplattor på marken.

Bryggeriet byggs upp

Bryggeriet limmas fast vid några punkter, så att det ska kunna tas bort utan svårighet. Skorstenen är mäktig och ligger en bit från byggnaderna. På lastbryggan finns lastpallar och tunnor med öl. Lite gräs och blommor längs husgrunden lyser upp marken. Nu återstår bara fordon och människor, men det fixar jag i ett kommande inlägg i bloggen.

Åldersbegränsning i YouTube

Jag fick ett varningsmeddelande från YouTube att jag hade brutit mot bestämmelserna om videor för barn och unga. Min förvåning var stor, men tydligen får man inte göra propaganda för alkohol, och det tyckte YouTube att den här videon är. Och då kan jag inte länka till videon i min blogg. Kanske skulle det ha varit en åldersgräns i modelljärnvägsbutiken för sådana här byggsatser också.

Men jag kom på en lösning. Jag bytte namn på videon från Industriområdet med bryggeriet på Märklinbanan till Industriområdet på Märklinbanan. Om det inte hade fungerat hade jag gjort om bryggeriet till ett bageri.

4 Kommentarer

 1. Lena Carlsson

  Fantastiskt vad fint det blir!
  Det är så roligt att följa din blogg.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Lena! Jag blir så glad att du följer min blogg och jag blir alltid nyfiken på om din mejladress betyder att du är målare, typ plankstrykare eller målare, typ bildkonstnär. Mvh Björn

   Svara
   • Lena

    Hej Björn,
    Målare, typ plankstrykare 🙂

    Svara
    • Björn Lundén

     Hej Lena! Vad kul! Mvh Björn

     Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.