Märklin och Fleischmann – två livsverk

av | 28 september, 2023 | Modelljärnväg | 4 Kommentarer

Märklin i Nansta

Min första utflykt gick till Nansta. Där har Bo Holmberg under många år samlat Märklin, främst lok och vagnar, för att bygga en planerad stor anläggning. Nu blev det tyvärr inget bygge, eftersom Bo Holmberg tyvärr avled innan han hann sätta planerna i verket.

Här visar hans son Erik Holmberg ett fint hälsingeskåp fullproppat med lok och vagnar, de flesta i sina originalkartonger. Och fanns inga sådana hade hans pappa gjort nya kartonger i rätt storlek.

Fleischmann i Holmen

Nästa utflykt gick till Holmen. Där har Håkan Lindén byggt en imponerande anläggning, som han nu måste göra sig av med av åldersskäl. Den är av märket Fleischmann, ett märke som jämte Märklin är det dominerande. Håkan visade och förklarade för mig när jag videofilmade. Inom parentes kan nämnas att vi av misstag kallade de orangefärgade loken för Da-lok; rätt ska vara att de är Rc-lok.

Det här ångloket fotograferade jag på tågmuseet i Santiago de Chile. I Sydamerika fanns många lok byggda i USA och England. Det här är i skala 1:1, medan de båda anläggningarna är i H0, dvs 1:87.

4 Kommentarer

 1. Lars Sundin

  Jag hade(har kvar allt nerpackat) Fleischmann. Gillade inte mittpiggarna på Märklinrälsen. Modelljärnväg var det häftigaste man kunde ha som barn.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Lars! Nu är det väl dags att packa upp, eller hur? Jag håller med dig om att mittpiggarna på Märklinrälsen inte är snygga, även om de sticker ut (!) mindre på den nya C-rälsen. På M-rälsen är det fulare, för att inte tala om hur det var när jag var liten, med en hel skena i mitten. Det var nog mest en slump att det blev Märklin för mig. Mvh Björn

   Svara
 2. Jonas Söderström

  Vad roligt att höra att det runt om i Näsviken och Forsa finns fler som har intresse av modelljärnvägar! Man känner sig ofta rätt ensam om denna hobby här i hälsingland.
  Väldigt roligt att se att du bjuder in barn att uppleva din bana, en värld i miniatyr är väl som allra bäst när man är barn!
  Med vänliga hälsningar
  Jonas

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Jonas! Vad roligt att du också är modellrallare. Det vore intressant att träffas, kanske har du något jag kan göra ett blogginlägg om. Mvh Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.