Material till Märklinbanan 2

av | 27 mars, 2023 | Modelljärnväg | 6 Kommentarer

Det går åt en del material till Märklinbanans landskap. En del kan du köpa i modelljärnvägsbutiken, medan du kan hitta andra saker på de mest oväntade ställen. Exempelvis i bokhandeln i Hudiksvall eller i min brors gömmor. Välkommen att hämta inspiration till din tågbana.

Det är en konstform att bygga en modelljärnväg. Du ska vara finsnickare, skulptör, keramiker, målare. Och kunna berätta historier om människor och djur som lever sina miniatyrliv på banan. Och vara elektriker, spårläggare, snickare och ljudtekniker. Banan blir aldrig färdig; det finns alltid något att förbättra.

Blompinnar och pianotråd

Bara fantasin sätter gränser för vad du kan använda vanliga blompinnar till. Och likaså metalltråd i olika dimensioner. Men tänk på skalan, som bara är 1:87

Foliage, staket och färgblandning

Foliage är specialmaterial för modellbygg och köps i påsar. Staket i plast köps också färdiga om du inte vill göra dem själv av trästavar. Aladdinasken är bra för färgblanding.

Kullersten och lera

Kullersten köps på metervara hos modelljärnvägsbutiken och ser verklighetstrogen ut. Leran köpte jag i bokhandeln i Guldsmeden i Hudiksvall och den knådar jag en järnvägsövergång av. Ljudet av ångloket i slutet av videon kommer från epidemicsound.com.

Hålen i bergen

Landskapet av det tyska märket Noch har berg och tunnlar. Om ett tåg spårar ur i en tunnel är det så fiffigt att det är hål i bergen för att man ska kunna fixa till urspårningen. Men hålen ser inte verklighetstrogna ut, så jag har gjort lock för att täcka över dem.

6 Kommentarer

 1. Erik Andersson

  Du är beundransvärd för
  ditt engagemang och din noggrannhet ned i minsta detalj. Jag är nyfiken på att se skapelsen på plats

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Erik! Så himla noggrann är jag inte. Min devis har alltid varit “Hellre fort än bra”. En annan favorit är denna: Det bästa är det godas fiende. Du är mer än välkommen att hälsa på och köra med mina tåg i Näsviken! Mvh Björn

   Svara
 2. Olle Olsson

  När jag var ung och byggde landskap till min bilbana använde jag mig av tändstickor och glasspinnar.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Olle! Ja, det var andra tider då, då fann vi på råd med enkla medel. Kossor skapades av kottar som fick ben av tändstickor instuckna mellan kottfjällen. Berg byggdes av papier-maché av gamla dagstidningar. Detta duger inte dagens elektroniska tidningar till. Mvh Björn

   Svara
  • Erik Andersson

   “Hellre fort än bra”, köper jag med ett leende på läpparna
   Hänger dock inte med på “det bästa är det godas fiende”

   Svara
   • Björn Lundén

    Hej Erik, båda talesätten har varit bland mina ledstjärnor, alltså om man inte är nöjd med att göra något godtagbart utan hela tiden strävar mot perfektion blir det sämre. Mvh! Björn

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.