Postcrossing

av | 27 februari, 2024 | Mitt liv, Övrigt | 2 Kommentarer

Postcrossing är en internettjänst för att få vykort från hela världen. Varje tur till brevlådan blir ett äventyr. Upplägget är genialiskt. Jag är alldeles ny och har hittills skickat 23 st vykort och fått 25 st, inte från dem jag skickat till, utan från helt andra, och från andra delar av världen. Jag vet ännu inte vad jag ska göra med alla vykort. Kanske sätta in dem i ett album.

Just nu har jag sju vykort som är på väg till sina mottagare, två till Tyskland, fyra till Ryssland och ett till USA. Helt slumpmässigt. Och idag fick jag ett kort från Taiwan.

När ett av mina skickade vykort kommer fram får jag en ny adress att skicka ett vykort till.

I min profil har jag skrivit att jag gillar att cykla, så jag får en del cykelmotiv. Det här kortet är från Yulia i St. Petersburg, Ryssland, som skriver att hon lärde sig cykla först vid 30 års ålder. Vackra frimärken!

Jag har också skrivit att jag gillar öl. Det här kortet är från Bayern: Hos oss i Niederbayern lär det finnas byar dit ölutköraren kommer oftare än lokalbussen. Vykortsportot från Tyskland är bara 11 kronor.

Ibland blir det en historielektion, som här  från London om när en brand i ett bageri spred sig till St Pauls Cathedral. Fran vill gärna hälsa på där. England är det enda land i världen där landet inte står på frimärkena.

Paulo från Portugal startade Postcrossing ideellt 2005 och det är fortfarande gratis. Hjälpsamma Ana är ansvarig för kundsupporten. Hon skickade mig det här kortet för att visa hur mysigt det är.

På varje vykort du skickar, ska du skriva en kod, tydligt så att mottagaren kan registrera ditt kort i systemet, för att få en ny adress att skriva till. Jag brukar dessutom klistra på en etikett med min fysiska adress och min mejladress, men det är egentligen onödigt.

Sverige ligger långt ner i statistiken över skickade vykort, och det beror nog på att portot är så högt. Det kostar 2 st brevmärken, dv 36 kr. I Finland, Tyskland och USA är det mycket billigare. Men jag köper Postens Årsbok billigt på antikvariat. Sen pillar jag ut frimärkena …

Postcrossing i siffror:

 • Landet med flest deltagare är Ryssland (ingen bojkott alltså), därefter Taiwan, USA och Kina
 • Just nu är 390 000 vykort på väg
 • Ett vykort tar i snitt 21 dagar på sig
 • Totalt har mer än 75 miljoner vykort skickats
 • Alla åldrar, men de flesta är 10-29 år gamla

I videon här intill visar jag hur jag skaffar frimärken och vykort. Jag skriver de flesta vykort på engelska, men ibland på spanska och ibland på tyska, som jag lärde mig 1952.

Gå in på www.postcrossing.com om du vill gå med. Det är gratis, men du kan ge ett frivilligt bidrag om du vill.

2 Kommentarer

 1. Bertil

  är inte den här Postcrossingen bara ännu ett exempel på någon som söker hitta en verksamhet på nätet, där väldigt många registrerar sig, varefter man kan sälja våra personuppgifter för feta pengar till företag för direktreklam ?

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Bertil! Det är en rätt plausibel konspirationsteori, faktiskt. Men jag har inte märkt av någon anstormning av mejl från någon som vill sälja vykort eller vattenfasta kulspetspennor eller något annat med anknytning till Postcrossing. Dessutom är jag inte så lättoroad. Med vänlig hälsning Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.