Studier i filosofi

av | 27 februari, 2023 | Filosofi | 2 Kommentarer

Studiecirkel i filosofi

I min ungdom studerade jag filosofi vid universitetet i Uppsala, både praktisk filosofi under professor Ingemar Hedenius och teoretisk filosofi under professor Konrad Marc-Wogau. Någon examen blev det dock inte, för jag hade inte viljestyrka på den tiden.

Men nu har tiden kommit i kapp och jag är med i en studiecirkel i filosofi. Vi väljer ut en bok, som deltagarna läser och därefter träffas vi och diskuterar boken. Sedan tar vi en annan bok. Väldigt intressant.

Bertrand Russel

Den första boken var Västerlandets filosofi av Bertrand Russel (som vi gemenligen kallade “Berra”). En tegelsten som tog oss några månader att komma igenom, men jättebra och faktiskt lite kul. Henry Mores bok Utopia kan du läsa om här.

Seneca

Seneca var en intressant gubbe, som skrev så fina brev, som har blivit bevarade åt eftervärlden. Vi tyckte att hans tröstande brev till mamma Helvia var bäst. Det skrev han på Korsika, dit han blev landsförvisad.

Videon om Seneca har jag flyttat till inlägget som heter Om livets korthet av Seneca.

Skepticismen

En intressant filosofisk lära som utvecklats under århundraden. I samband med att vi läste den här boken funderade vi över vad som är bäst, att använda uttrycket “före kristus” eller “före vår tideräkning”.

Videon om skepticismen är flyttad till inlägget Skepticismen.

Vad är frihet?

Det var titeln på min uppsats i teoretisk filosofi vid Uppsala universitet 1970. Det var faktiskt fullt i samlingssalen när jag lade fram uppsatsen. Oppenheims bok var underlag för min uppsats, så det är klart att vi skulle läsa den i studiecirkeln.

2 Kommentarer

  1. Kjell Strand

    Jaha, du planerar att riva väggen och bygga ut järnvägen in i vardagsrummet? Nå, då är det ju skönt att ha Oppenheim i ryggen om bostadsrättsföreningen mot förmodan skulle ha åsikter….. (ahhahha)

    Men filosofi är ju intressant!
    Bertrand Russel (eller “Berra”) har myntat ett av mina absoluta favoritcitat – “The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubts”. Man kan inte annat än att hålla med till 100%.

    “If you do not know to which port you are sailing, no wind is a good one.” Detta citat av Seneca är också med på min lista. Appropå Seneca och förvisningen – jag har en egen teori här; dessa senatorer var ju ganska uppfyllda av sig själva och skulle näppeligen ha nedlåtit sig till att fly förklädda, utan sina togor och äresymboler. Och var det inte Seneca som stoiskt tog livet av sig på order av kejsar Nero?
    Annars visade väl senator Cicero exempel på problematiken. Efter att ha gjort sig ovän med självaste “diktatorerna” kring Ceasar (Cicero försvarade republiken – hopplös uppgift) fann han det lämpligt att snarast lämna Rom, men fly om natten förklädd till tiggare kom inte på fråga. “Flykten” skedde givetvis i bärstol iklädd romersk toga vilket inte gav förföljarna något större problem med att finna honom och avsluta hans karriär på ett abrupt sätt – men det var förvisso en flykt med stil (noblesse oblige).

    Och på temat frihet läser jag på nätet att biskop Thomas skaldade anno 1439;
    Frihet är det ädlaste ting
    Som sökas må all världen kring
    …….
    Var hellre fri än en annans träl,
    Så länge du dig kan röra!

    Ja, det är väl svårt och inte hålla med….

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Kjell, filosofen! Frihetsrelationen om väggrivningen var bara ett påhittat exempel. Jag bor i en simpel hyresrätt (reser lätt packad i livets slutskede utan vare sig fastighet eller bostadsrätt), så någon väggrivning kan det inte bli fråga om för min del. Och det är bra för mig att jag inte kan bygga ut modelljärnvägen, bara förbättra på detaljnivå.
      Jag gillar citatet av Berra, som du delger mig. Så sant, så sant. Det ligger så att säga i vishetens natur att vara ödmjuk. Och Senecas om vinden också, men där skulle jag, med min egen personlighet i åtanke, vilja skruva till det så att det blir så här: “Om du inte vet till vilken hamn du ska segla, är alla vindar goda”. Sug på den du. Och din reflexion över de landsförvisades fåfänga är lysande. Högmod går före fall, kan man skämta till det med. Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.