Ölprovning

av | 9 maj, 2021 | Mat och Dryck | 2 Kommentarer

Mohawk DIPA provas vid köksbordet i Näsviken

Min favoritöl är IPA (India Pale Ale) som ursprungligen bryggdes i England för den långa sjötransporten till Indien. För att den skulle hålla sig bättre i värmen hade man överdrivet mycket humle i ölen.

Men den här gången är det en DIPA  som jag provar. Det är en akronym för Double India Pale Ale. Den kallas också Imperial India Pale Ale (då och då ser man akronymen IIPA).

En dubbel-IPA är alltså lite alkoholstarkare än en vanlig IPA. Det finns ingen exakt procenthalt för gränsen. Systembolaget brukar klassificera IPA som är 7,5 % eller starkare som en DIPA.

Idag är det en burk Nifty DIPA som står på köksbordet. Den kommer från Mohawk Brewing Company i Täby. Håll tillgodo!

Det är viktigt att välja rätt glas till ölprovningen

Min bestämda åsikt är att öl ska avnjutas ur glas med tunn kant. Gärna med fot av typ vinglas. Och gärna med kupad form så att aromen hålls kvar i glaset.

Många dricker öl i sejdlar av tjockt glas eller keramik. Det tycker jag är en styggelse.

Den här typen av ölglas är inte alls bra (och kanske inte byxorna heller …)
Bilden tog jag i Antwerpen på en bar där man kunde beställa öl per meter.

2 Kommentarer

 1. Joacim Nieminen

  Delar ditt ölintresse och har själv haft ett antal provningar på området men jag njuter uteslutande Belgisk öl, den största och mest varierade floran av ölbryggningar i världen. Det är landet med hundratals microbryggerier som producerar fantastiska brygder oftast med klosterölen som grund men även andra spännande tappningar med fruktinslag, champagneliknande mousserande öl m.m.

  Skål

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Joacim, härligt med ditt ölintresse, och håller med om att Belgien ligger i topp för min del, tillsammans med Mexiko och Sverige. Brorsan och jag åkte tåg runt i Belgien 2019 och målet var att prova 100 olika öl där, men när jag kom hem och skulle föra över anteckningarna i mitt gigantiska Excelark så upptäckte jag att vi hade provat två av ölsorterna två gånger, så det blev bara 98 öl. Jag ska snart snickra ihop ett blogginlägg om resan, som för övrigt företogs med tåg från Sverige. Bra att du med din kommentar angående belgisk öl.
   Mvh Björn Lundén

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.