Välkommen till Bobygden

av | 8 april, 2024 | Filmer | 0 Kommentarer

En aktiv bygd

Söder om Delsbo ligger Bobygden, dialektalt kallat Bobygda. Det är en aktiv bygd med en egen skola.

Byn Glombo

I byn Glombo hamnade bildkonstnären Eva Ljungdahl och dokumentärfilmaren Erik Strömdahl när de letade efter ett lantligt ställe att bo på. Och så blev det Dellenbygden år 2000 efter en tids spännande husletande.

Många dokumentärfilmer

Erik är filmare med många dokumentärfilmer bakom sig. Den första var Hus i helvete, som han gjorde när han gick på Konstfack. Filmen finansierades av Dramatiska institutet.

Han har också gjort en film om dragspelaren Klint-Olle, naturkraften från Fjärdsätter, Byråkraterna (länsveterinären) lät avliva hans kor. Somliga sköts i hans hage.

Med kådade händer handlar om ett kvinnligt dragkampslag, som Erik följde med till ett europamästerskap i Italien. Schweiz vann visst, men Sverige kom tvåa.

Mannen från Jupiter är om en mobbad enstöring som byggde en jättestor modell av ett fartyg i sitt vardagsrum. Man riktigt ser på mannen hur han lever upp under filminspelningen.

Samlaren är ett original som Erik först fick syn på när mannen satt på buss och skalade elkabel för att återvinna metallen. En sådan man var oemotståndlig för Erik att göra en film om.

Intervju med Eva och Erik

Dokumentären om Björn Lundén (dvs om mig) heter En lögnares resa och är filmad i Rwanda och i Colombia, förutom i Sverige. Det är lite lustigt att nu är det ombytta roller; jag är bakom kameran och Erik framför.

Den senaste filmen hamnar om Bobygden och heter Långt från vadå? Den har visats flera gånger på Svea Bio i Delsbo samt på bio i Stockholm.

Vänliga grannar

Som så många andra stockholmare fann sig Eva och Erik snabbt till rätta i Hälsingland och grannarna var väldigt välkomnande. Det första de fick lära sig var att man alltid skulle bjuda på kaffe när någon kom på besök.

Man brukar säga att man inte blir profet i sin egen bygd. Men det stämmer inte när det gäller Eva och Erik. Eva har föreläst om sin konst och Erik om sina filmer.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.