Erik Strömdahls romaner

av | 18 april, 2024 | Filmer | 2 Kommentarer

Erik Strömdahl är dokumentärfilmare och bosatt i byn Glombo som ligger i Bobygden utanför Delsbo i Hälsingland. Han har gjort många dokumentärfilmer som har visats i TV, på filmfestivaler och på bio. 

Den första var Hus i helvete, som han gjorde när han gick på Konstfack. Filmen finansierades av Dramatiska institutet.

Han har också gjort en film om dragspelaren Klint-Olle, naturkraften från Fjärdsätter, Byråkraterna (länsveterinären) lät avliva hans kor. Somliga sköts i hans hage.

Med kådade händer handlar om ett kvinnligt dragkampslag, som Erik följde med till ett europamästerskap i Italien. Schweiz vann visst, men Sverige kom tvåa.

Mannen från Jupiter är om en mobbad enstöring som byggde en jättestor modell av ett fartyg i sitt vardagsrum. Man riktigt ser på mannen hur han lever upp under filminspelningen.

Samlaren är ett original som Erik först fick syn på när mannen satt på buss och skalade elkabel för att återvinna metallen. En sådan man var oemotståndlig för Erik att göra en film om.

Dokumentären om Björn Lundén (dvs om mig) heter En lögnares resa och är filmad i Rwanda och i Colombia, förutom i Sverige. Det är lite lustigt att nu är det ombytta roller; jag är bakom kameran och Erik framför.

Den senaste filmen hamnar om Bobygden och heter Långt från vadå? Den har visats flera gånger på Svea Bio i Delsbo samt på bio i Stockholm.

Även författare

Erik har många strängar på sin lyra. Han har skrivit en självbiografi, som heter Brända stickor och en roman som heter Kvinnan med den döende mobilen.

I videon besöker vi Delsbo bibliotek för att leta upp dem i hyllorna.

2 Kommentarer

 1. christoffer Lundén

  Såg just dokumentären om Klint-Olle. Mycket intressant, vi behöver ju inte leva likadant allihopa.
  Härligt med dragspel, mitt har tyvärr stått i garderoben allt för länge. Delar inte Sten Bromans åsikt “en gentleman är en som har ett dragspel och låter det stå i garderoben”.F
  Följer f.ö din blogg som alltid är intressant.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Chris! Ja, Klint-Ollar skulle det behöva finnas flera av. Jag har faktiskt spelat med honom en gång, kontrabas, men det gick inte så bra för mig … Mvh! Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.