Upphävande av adoption som vuxen

av | 7 mars, 2024 | Skatt, Ekonomi och Juridik | 0 Kommentarer

Fakta om vuxenadoption

Det är tingsrätten som beslutar om adoptionen efter ansökan från den eller de som vill adoptera. För den som har fyllt 18 år måste det finna en särskild anledning till adoptionen. Det krävs att den som ska adopteras ger sitt samtycke till adoptionen

En adoption får inte göras mot betalning. Detta ska den eller de sökande intyga i ansökan.

När adoptionen är genomförd klipps alla juridiska band till den biologiska föräldern (eller den tidigare adoptivföräldern om det är en ny adoption) och ersätts med band till (den nya) adoptivföräldern. Detta gäller inom arvsrätten, skatterätten, hyresrätten, socialrätten, fastighetsrätten mm.

Domstolen tittar på det personliga förhållandet mellan sökanden och den som sökanden vill adoptera. Man tar hänsyn till om den sökande har uppfostrat den som han eller hon vill adoptera.

Domstolen kan också ta hänsyn till om adoptionen görs för att bekräfta en relation som motsvarar den mellan barn och föräldrar.

En adoption kan bara upphöra om den som adopterats blir adopterad på nytt. Då krävs att de befintliga adoptivföräldrarna samtycker. Om de är avlidna kan ett sådant samtycke förstås inte inhämtas.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.