Uthyrning av en villa

av | 10 oktober, 2023 | Skatt, Ekonomi och Juridik | 4 Kommentarer

Vad gäller när man hyr ut sin villa? Hur hög hyra kan man ta ut? Har hyresgästen något besittningsskydd? Vilken uppsägningstid gäller?

Om du vill ställa någon fråga angående privatekonomi kan du göra det i kommentarsfältet nedan. Kanske tar jag upp den frågan i nästa inlägg i bloggen.

4 Kommentarer

 1. Anders Alhbin

  Vad gäller då för rimligt belopp om man i hyran inkluderar alla övriga omkostnader för bostaden, såsom soptömning, vatten, el, fastighetsförsäkring etc? Exempelvis elen kan ju som bekant variera kraftigt upp och ner från månad till månad och från år till år.

  Och vad händer om man då beräknat en hyra enligt dagens ränta och räntan sjunker med ett par procent? Måste man sänka hyran då?

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Anders! När det gäller omkostnaderna, så finns det ett gummiband. Man ska inte ändra varje månad, utan man ska se det på sikt. En förändring på 10-15 % ska i vart fall inte leda till förändring. Likaså ska räntesatsen beräknas långsiktigt. Det är därför man använder referensräntan. Den ska avspegla den långsiktig ränteutvecklingen. Det är därför den sätts för en så pass lång tid som ett halvår i taget. Men blir det en rejäl förändring kan man omförhandla avtalet och då blir det i sista hand hyresnämnden som för fälla ett avgörande. Om referensräntan sjunker rekommenderar jag hyresvärden att avvakta tills hyresgästen begär en hyressänking med detta som motiv, och agera förs tå. Mvh Björn

   Svara
 2. Annsofie Forsberg

  Men vad bra!!! Stort tack för informationen. Det är otroligt förnämligt att få hjälp så här i juridiska spörsmål!

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Annsofie! Vad glad jag blir över att du uppskattar det jag skriver om i bloggen! Mvh Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.