Personligt betalningsansvar i styrelsen i en brf

av | 30 september, 2023 | Skatt, Ekonomi och Juridik | 0 Kommentarer

Juridisk person

En förening (ekonomisk förening, bostadsrättsförening, samfällighetsförening, ideell förening) är en juridisk person med ett eget organisationsnummer. För föreningens åtaganden svarar bara dess tillgångar. Det är synnerligen ovanligt att vanliga medlemmar eller styrelseledamöterna blir betalningsskyldiga. I aktiebolag finns bestämmelser om ansvarsgenombrott ifall tillgångar minus skulder sjunker under en viss nivå, men något motsvarande finns inte i föreningar.

Det finns undantag

Men såklart finns det situationer då en eller flera styrelseledamöter kan bli skadeståndsskyldiga. Exempelvis om man med vett och vilja fortsätter att driva en verksamhet som det är uppenbart att den är dödsdömd. Eller om man förskingrar pengar. Eller om man medvetet bryter mot någon lag så att föreningen åsamkas kostnader.

Normalt ingen risk

Men, som sagt, detta är ytterst ovanligt. Med vanligt sunt förnuft ska det inte vara något problem att åta sig ett styrelseuppdrag i en förening.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.