Laddstolpar i samfällighet

av | 20 september, 2023 | Skatt, Ekonomi och Juridik | 2 Kommentarer

Det finns två vägar, att få till laddstolpar i en samfällighet, vilket jag berättar om i nedanstående video.

Det ena är att vända sig till Lantmäteriet och ansöka om ändring i anläggningsbeslutet så att laddstolpar ingår i ändamålet i samfälligheten. Detta går numera rätt fort, eftersom sådana här ärenden har förtur i kön hos Lanmäteriet.

Det andra är att genom hänvisning till en färsk dom i Mark- och miljööverdomstolen installera lastbalanserare i elsystemet. Därefter får de medlemmar som vill, installera laddstolpar på sina egna garage- eller p-platser. Man kan säkert utgå från att detta ökar värdet på fastigheten.

Jag svarar på en fråga från en samfällighetsförening om installation av laddstolpar.

Du får gärna skriva in en privatekonomisk fråga i kommentarsfältet till det här inlägget, så svarar jag i en kommentar eller gör ett nytt inlägg om din fråga.

2 Kommentarer

 1. Lars

  Hej Björn.
  Jag har en fråga som vi i vår samfällighet är osäkra på. Det är det här med om ändring av anläggningsbeslut behövs, om föreningen själv investerar och tar ansvar för anläggningen, är ju ganska troligt. Men hur är det om föreningen endast upplåter mark för publika laddstolpar vilket flera aktörer erbjuder utan kostnad för föreningen. Eftersom föreningen inte ansvarar för anläggningen utan endast upplåter mark, borde det väl inrymmas i befintligt anläggningsbeslut, kan jag tycka.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Lars! Ja, det här är en fråga som diskuterades i pauserna på samfällighetsdagen. Själv är jag tveksam. Jag utgår från att det är fråga om en anläggningssamfällighet och inte en marksamfällighet. I en anläggningssamfällighet äger ju inte samfälligheten marken och samfällighetsföreningen har inte rättskapacitet att hyra ut eller på något annat sätt upplåta mark. Jag tror knappast att Lantmäteriet skulle vilja ändra anläggningsbeslutet i den riktningen heller. Mvh Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.