Cykling längs Flåmsbanan i Norge

av | 30 juli, 2023 | Cykling | 10 Kommentarer

I juli 2023 gjorde min reskamrat Alejandra från Colombia och jag en oförglömlig cykeltur på 20 km längs Flåmsbanan. Först nattåg längs Bergensbanan från Oslo till Bergen. Därifrån fartyget Njord 5,5 timmar från Bergen genom Sognefjorden till den lilla byn Flåm, där vi tog in på hotell och hittade Ægir, ett mikrobryggeri mitt i byn.

En dag, när det lyckligtvis blev uppehållsväder hela dagen, tog vi tåget Flåmsbanan från Flåm de 867 höjdmetrarna upp till Myrdal stasjon. Där väntade de förbokade mountainbikecyklarna och sen cyklade vi de 20 kllometrarna ner tillbaka till Flåm, en tur på tre timmar inklusive pauser. En fantastisk upplevelse.

Getterna vi mötte längs vägen fick mitt getfarmarhjärta att klappa extra.

Vi tog tåget från Flåms stasjon. Jag trodde att det skulle vara ett privat litet järnvägsföretag, men tåget körs av Vy, det stora norska tågföretaget och på normal spårvidd.

Vagnarna är inredda i gammal stil och alla sökte fönsterplats med mobiltelefonerna i högsta hugg för att fotografera och videofilma vattenfallen och de vidunderliga utsikterna.

På sin stretsamma väg upp till Myrdal stannar tåget fem minuter vid Kjofossen, med en stor plattform där passagerarna kan gå ut och fotografera det imponerande vattenfallet.

Det var många passagerare på tåget, med utrustning för cykling (som vi), vandring och klättring. De mer lättjefulla satt kvar i tåget i Myrdal och åkte tåg tillbaka till Flåm igen.

På vagnarnas sidor finns alla stationer utskrivna och jag motstod frestelsen att ta med mig vit färg för att med ett penseldrag förvandla LUNDEN till LUNDÉN.

De flesta inom turistindustrin är utlänningar och killen som provade ut våra cyklar på Myrdals stasjon var inget undantag. Han var från Tjeckien. Hjälm ingår i cykelhyran.

Här står vi beredda att lämna Myrdals stasjon med våra utkvitterade cyklar. De var av bra kvalitet och bromsarna fungerade utmärkt, som tur var med tanke på backarna.

Jag har så dålig balans att jag inte vågade cykla på den inledande branta serpentinvägen, utan ledde cykeln för det mesta. Mina knän skakade när jag kom ner till mer eller mindre plan mark.

Vid frukosten på hotellet hade vi smusslat med oss några goda smörgåsar som blev bra färdkost vid pauserna vid vägkanten under cyklingen. Och dricksvatten fanns det gott om.

När vi per cykel var nästan tillbaka till Flåm passerade vi stationen Lunden, och det är klart att jag kände mig mallig när jag tog igen mig en stund på min egen lilla station.

Tillbaka ner till Flåm kom de första regndropparna och vi kunde konstatera att jag, trots stela ben, klarade av att cykla de 20 kilometrarna, åtminstone de sista 17.

I cykelhyran ingick att cyklarna fick återlämnas i Flåm där de lastades ombord på tåget för återtransport till utgångspunkten. De som hade egna cyklar kunde använda samma transport.

Videon har jag redigerat i programmet VideoPad Professional. Nu har jag lärt mig att hantera flera ljudspår. Jag har behållit tågslammer och andra ljud från inspelningen och dessutom lagt på mitt speakerljud parallellt. Ljudnivån på de båda spåren har jag kalibrerat så att inte tågljudet överröstar mig.

10 Kommentarer

  1. kwaka Magdalene

    Wow! What a beautiful view. Nature is so wonderful. Thanks for sharing.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hello Magdalene! Yes, you’re right. Nature is an unbeaten pleasure. Take care! Björn

      Svara
  2. Pelle

    Fantastiskt miljö blir nästan lite avis och jättefina bilder

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Pelle! Ja, till och med jag, som inte är så estetiskt lagd, blev helt betagen av alla vattenfall, forsar, bergskammar och stup. Mvh Björn

      Svara
  3. Håkan Carlberg

    Ett så underbart äventyr ni haft i vårt grannland Norge. Vackert och bitvis tuffa cykelvägar förstår jag. Din video ger mig en vacker upplevelse. Ja, du tog också med dig en tågvagn hem!!! Lycka till med kommande cykelupplevelser!

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Håkan! Tack för lyckönskningen till kommande cykelupplevelser. Det blir nog en långtur i höst igen, i Europa. Mvh Björn

      Svara
  4. Kathy

    Så underbart, vilken resa.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Kathy! Ja, jag har cyklat på många ställen i världen och upplevt många höga berg, men det här slår till och med bergspasset på vägen mellan Santiago de Chile och Mendoza. Mvh Björn

      Svara
  5. Karin Segrell

    Vackert🥰

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Karin! Ja, det var så vackert att ögonen tårades. Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.