Cykeltur i Östeuropa – 5. Övernattningar på hotell

av | 11 juli, 2022 | Cykling | 2 Kommentarer

Från slott till koja

En månads cykling i Östeuropa med kreditkort istället för tält. Cykelkompisen Kurt och jag får trettio hotellnätter i allt från slott till koja. Ibland bokar vi i förväg, ibland chansar vi på att hitta något när vi når dagsetappens mål. Aldrig blir det så att vi behöver sova under bar himmel. Alltid skön dusch och god frukost.

Vi både inleder och avslutar cykelturen med flytande hotell i form av bekväma hytter ombord på Polferries färja Nova Star på rutten Nynäshamn – Gdansk och tillbaka. Båda överfarterna är kav lugna, så åksjuketabletterna blir liggande orörda  i necessären. Här är cyklarna nedpackade i sina väskor.

För att cyklarna inte ska behöva ha det sämre än sina ryttare får de ofta övernatta i samma hotellrum. I några enstaka fall förvägras de denna bekvämlighet och får hålla tillgodo med något förråd i sällskap med andra cyklar. Oftast med elcyklar, som är populärt bland äldre personer.

På morgonen efter den första övernattningen ser vi ett motionslopp utanför fönstret i hotell Vela i Tczew. I bakgrunden två parallella järnvägsbroar, varav den närmastes ena segment har rasat ner i floden Wisła, som vi följer i flera dagar.

Den minst lyxiga övernattningen är i den här villan i den polska byn Teremiski , 11 km från belarusiska gränsen. Värdinnan som bara pratar polska dukar upp en fantastisk frukost och pekar ut på de vilda bisonoxarna som strövar fritt i byn. Kort tar hon inte, men jag har kontanter.

Efter 55 km cykling från Lublin når vi President Hotel i den polska lilla staden Kock. Det slår oss med häpnad redan i receptionen. Vi väntar oss nästan att president Lech Wałęsa (som jag har träffat en gång) ska komma skridande ner för den breda trappan från festvåningen.

Hotell Maria ligger högst uppe på den legendomspunna kullen Marienberg i Strzelin (Strehlen) i Schlesien, idag i södra Polen. Det finns inga rum lediga i tornet, men ändå har vi fin utsikt från våra rum. Stenen med Jesu fotavtryck är ett poulärt turistmål för katolikerna.

Hotell Tre Kronor i polska Swiecie är fyllt av arbetare som är inhyrda av den den närbelägna cementfabriken. På kvällen sitter vi med dem på gården. Kurt syns längst bak med tjejerna, och med en flaska georgiskt vin som han köpt på Biedronka, en kusin till Lidl verkar det som.

Jag passar på att tvätta kalsonger och T-tröja och hänga på tork på gården till Tre Kronor, som mera är som ett vandrarhem. Min gula fotbollströja från Colombia fungerar som bästa cykeltröjan. Pyjamasbyxorna bredvid hör till någon annan hotellgäst.

I Sloveniens huvudstad Ljubljana är det någon musikfestival, så det är fullt på alla rimliga hotell och vandrarhem. Vi hamnar därför på Union Hotel, det dyraste i hela stan. Men centralt beläget och fina rum dit vi får ta med cyklarna. Och fin utsikt över fasaden mittemot.

2 Kommentarer

 1. Håkan Carlberg

  Spännande bilder och ni har verkligen haft en månad fylld av vackra händelser och upplevelser!!! Och, så snällt av er att ta med cyklarna in på hotellrummen.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Håkan! Roligt att du uppfattade vår vänlighet mot våra husdjur cyklarna. Nu ska jag göra ett avslutande inlägg om resan, om de sex länderna vi passerade. Ha det bra! Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.