Studier i filosofi 2

av | 10 mars, 2023 | Filosofi | 0 Kommentarer

Studiecirkeln går vidare

Vår studiecirkel i filosofi går vidare, och vi avverkar i rask takt den ena boken efter den andra. Mest på svenska, men även ibland på engelska. Vi saknar tyvärr kunskaper i såväl latin som antikens grekiska. Vi kastar oss mellan epokerna och mellan jordens poler. Här behandlas Aztekerna, Epiktetos, Camus och Hume.

Aztekisk filosofi

För mig, som nyligen rest omkring i Mexiko och sett pyramider och cenotes på nära håll är aztekisk filosofi förstå intressant.

Tankebyggnaden är intressant med teotl som det högsta. Inte någon gud, utan enbart ”det högsta”. Eftersom teotl inte är någon gud stavas beteckningen med liten bokstav (gemen) i början.

Epiktetos

Om jag ska välja en enda filosofi som påverkat mig mest så är det Epiktetos. Den lilla boken innehåller så himla mycket vishet, som jag försöker tillämpa efter bästa förmåga. Dessutom finns det mycket att fundera över, som hur de reste, hur man kunde veta om någon är slav och varför synen på getter (mina favoritdjur) är så negativ.

 

Den här videon är flyttad till ett annat blogginlägg som heter Epiktetos Handbok i livets konst.

Myten om Sisyfos

Albert Camus, nobelpristagaren, skrev den här boken 1942. Den anspelar på den antika grekiska myten om kung Sisyfos, som till straff för att han mopsade upp sig mot överguden Zeus blev tvingad att rulla en tung sten uppför ett högt berg. Men när han precis har kommit upp, snubblar han och stenen rullar ner igen. Men skrattar bäst som skrattar sist. Sisyfos lurade Zeus på konfekten genom att bestämma sig för att älska det påtvingade kroppsarbetetet och förvandlade straffet till en belöning. På samma sätt tycker Camus att vi ska se livet.

Den här videon är flyttad till ett annat blogginlägg som heter Myten om Sisyfos av Albert Camus.

David Hume

David Hume var en av Bertrand Russells favoriter. Boken är översatt till svenska av Paul K. T. Persson, som även har försett texten med intressanta noter som ökar förståelsen. Hume ger oss gott om argument mot auktoritära läror som världen i dag knappast saknar.

I min blogg finns ett särskilt inlägg om Intelligens enlig David Hume

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.