Bad i hela världen

av | 21 april, 2023 | Resor | 4 Kommentarer

Jag tycker om att bada i hav och insjöar om temperaturen inte är alltför låg. Kallt vatten övervinner jag bara om det gäller att imponera på någon tjej, väldigt barnsligt, eller hur.

Jag har badat i de flesta världsdelar och aldrig råkat ut för bilhazia eller något liknande elände. Det kallaste vattnet var vid Skelettkusten i Namibia, där bara äldre tyska damer vågade kasta sig i. Det är någon lömsk ström från Antarktis som står för kylan. Varmast var det nog i Vietnam.

 

Klicka på bilderna om du vill se dem förstorade

Santa Maria på Kuba

Dukandammen i Kurdistan

Brorsan och jag hamnade på ett lyxhotell i Ashur invid den stora Dukandammen nära Sulemania i Kurdistan. Poolen såg inte så lockande ut, men jag gillar ju kor, så det var bara att plumsa i dammen vid deras badplats.

Ön Ometepe i Nicaraguasjön

Mitt i Nicaragua ligger en stor insjö, Lago Cocibolca. Och i den sjön ligger en stor ö, Ometepe. Brorsan och jag hyrde cyklar och drog runt delar av ön. Och ett dopp i sjön var ett uppfriskande avbrott i den svettiga cykelturen

Tel Aviv i Israel

Underbara löparslingor runt Tel Aviv, och här kunde man bli en örn och flyga dit vingarna bar. Härligt varm kändes det skönt att fortsätta till den fina badstranden, som inte så många storstäder har, jo Barcelona.

Havsutsikt på Mallorca

När jag cyklade runt Mallorca bokade jag hotell på nätet. En dag lockade ett hotell med havsutsikt, härligt! Men när jag närmade mig det höga berget, tvivlade jag på havsutsikten. Den fanns där dock, men avståndet från fönstret var nog 60 km.

Lake Kivu i Rwanda

När jag bodde i Rwanda åkte vi ofta till Lake Kivu för att bada. Tvärs över sjön ligger Demokratiska Republiken Kongo. Jag tedde mig säkert som en jättelik valfisk när jag dök upp och ruskade av mig vattnet på stranden.

Pan Thiet i Vietnam

Cykel och bad hör ihop. Brorsan och jag lånade cyklar på hotellet och drog iväg uti det okända. Det fanns många underbara sandstränder med strålande sol och ljummet vatten. Och befriande fritt från strandförsäljare.

Santa Maria-stranden på Kuba

När jag cyklade runt Kuba på min Brompton var det nära stränder överallt, som här vid badorten Santa María ett tiotal mil utanför Havanna. Härligt att jag redan då pratade hyftad spanska, så att jag kunde göra mig förstådd.

Cenotes i Mexiko

På Yukatanhalvön i Mexiko finns många pyramider att utforska, kolla https://bjornlundenblogg.se/sv/resor/2021/11/bland-pyramider-i-mexiko-2/

Men även under mark finns grottor att utforska. De kallas cenotes.

 

Duscha ordentligt

Ska man bada i cenotes är det obligatoriska att duscha ordentligt innan. Rester av solskyddsmedel är mycket skadligt för det klara och friska vattnet där nere.

Ölmagen

Jag skulle vilja bli av med den ölmage som jag har lagt mig till med på gamla dar. Kanske är det en tröst att jag redan när de här fotografierna togs, en del för typ tjugo år sedan, hade en rejäl kagge.

4 Kommentarer

 1. Bitten Jonsson

  Den bästa alla kategorier jag badat på var Siesta Beach, Sarasota, Florida men favoriten är svart sand på Santorini Grekland, hoppas på en varm sommar och många bad i Norr Dellhem

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Bitten! Det låter härligt, jag har inte haft nöjet att vara på någondera av dina favoriter. I Norr Dellhem har jag inte heller badat, men däremot i Hallboviken och nedanför Borgarberget. Mvh Björn

   Svara
 2. Håkan Carlberg

  Trevligt Björn med bad över hela vår jord. Kanske har du även badat i Dellensjöarna, ja nära där du bor? Min favorit när det gäller bad är Mare Ligure, att simma, dyka och då uppleva de vackra och spännande bottnarna av havet. Ha nu ett bra vårbad.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Håkan! Ja, jag vet var du har din favoritplats på jorden, och din längtan är kanske skönare än verkligheten, så som det kan vara ibland. Något vårbad blir det inte för min del, vattnet är alltför kallt och jag har ingen tjej att imponera på. Mvh Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.