När jag var med i colombiansk tv

av | 5 maj, 2023 | Mina böcker, Mitt liv, Resor | 12 Kommentarer

I stadsdelen Carlos E. Restrepo

En dag var jag till stadsdelen Carlos E. Restrepo i Medellín och levererade mina böcker till ett par bokhandlare. När jag kom ut på torget utanför bokhandeln hejdades jag av en tjej som bad mig vänta tills en annan del av hennes tv-team hade filmat klart en bit bort. Hon blev nyfiken och frågade vad jag hade köpt för bok i butiken.

– Nej, jag har inte köpt. Jag har sålt. Jag är författare.

Detta väckte hennes intresse och hon frågade varifrån jag kom, om jag bodde i Medellín och, slutligen, om jag kunde ställa upp på en intervju. tv-kanalen höll på med en serie inslag om hur bra Medellín var att bo i, och nu dyker det upp en utlänning som sitter här och skriver romaner, vilket kap!

Mina romaner säljs i flera bokhandlar i Medellín, och jag gillar att per cykel leverera böckerna personligen.

En riktig linslus

Och eftersom jag är en riktig linslus, så gick jag med på det. Dessutom förklarade jag att det gick bra på spanska, vilket uppskattades. De ville att jag skulle bläddra i min roman Padre ausente (Fader saknad) under intervjun.

Så vi satte i gång och jag bredde ut mig om hur fantastiskt jag tyckte Medellín var och hur uppslukad jag var av mitt arbete som författare. Jag överdrev båda sakerna rejält, märkte jag när jag senare tittade på inslaget på Facebook.

Redigering och undertexter

När jag skulle göra det här blogginlägget uppstod frågan om hur jag skulle ladda ner tv-inslaget från Facebook. Här kom min mentor Erik Strömdahl, filmare från Delsbo, till min hjälp. Det är han som gjort filmen om mitt liv i ett annat inlägg här i bloggen. Han tipsade om följande.

 1. Sätt på tv-programmet i datorn och visa det i fullskärm.
 2. Mörklägg rummet så gott det går.
 3. Ställ videokameran på ett stativ och zooma in så hela bilden syns på skärmen.
 4. Koppla en ljudkabel mellan datorn och videokameran i stället för att spela in ljudet med videokamerans mikrofon.
 5. Spela videon och filma.

Att offra sig för konsten

Efter några tester tycker jag att resultatet blev hyfsat. Jag behövde bara klippa i början och slutet i mitt videoredigeringsprogram VideoPad Professional. Där har jag även lärt mig att göra undertexter. Det är inte så svårt, men jag stötte på ett problem. Jag tycker att jag är överdrivet skrytsam när jag berättar i tv-inslaget, och frestades att frisera undertexterna för att tona ner överdrifterna. Men jag avstod, och satt där och skämdes under arbetet. Vad offrar man inte för konsten?

12 Kommentarer

 1. Nina

  Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att gå sönder eftersom min älskade man sa att han var trött på vårt äktenskap och ville skiljas utan anledning, jag visste att något var fel så efter 3 månaders sökande och många besvikelser gick jag för att söka hjälp från andra människor Jag träffade äntligen DR. SUNNY, en andlig man välsignad av sina gudar med en övernaturlig förmåga att lösa olika problem i livet. Jag förklarade min situation för honom och han ställde några frågor till mig som jag svarade ärligt, DR SUNNY berättade för mig vad problemet var och berättade för mig vad jag skulle göra, jag följde alla hans instruktioner och efter en vecka kom min man tillbaka hem. stannade ute i två månader och rev upp skilsmässopapperet och idag bor vi lugnt hemma. Om något stör dig i livet och du vill ha en snabb och pålitlig lösning, kontakta DR SUNNY så får du en anledning att dela ditt vittnesbörd som jag. Kontakta Whatsapp: +2348082943805 eller maila honom drsunnydsolution1@gmail.com

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej, vad du nu heter! Det är sådana här “kommentarer” som förstör bloggar och andra sociala medier. så himla trist. Och din kommentars koppling till inlägget om min medverkan i colombiansk teve är helt obefintlig. Med ovänlig hälsning! Björn

   Svara
 2. AnnMargret Knapp

  Hej Björn!
  Skämmas – nej verkligen inte! Ett mycket trevligt inslag i ett TV-program! Att visa att man brinner för något tycker jag är härligt! Viktigt att ta det lugnt mellan akterna så du inte blir utbränd!

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Ann-Margret! Vad roligt att du uppskattade mitt uppträdande i colombiansk TV. Det är faktiskt flera som har hejat på mig nu, och tack vare dig och de andra skäms jag inte längre. Det gäller bara att förstå var gränsen går, när det är dags att tagga ner från ett alltför extrovert beteende. Och tack för omtanken angående utbrändhet. Dock är min erfarenhet att jag inte blir utbränd av att arbeta mycket, jag har en välgörande lättja i mitt sätt att vara. Mvh Björn

   Svara
 3. Aini Skirgard

  Helt underbart.
  Superbra. Beskrivande med känsla. Jag gillar det i sin helhet. Lagom har sina fördelar ibland men inte här. Hängiven känsla som gör mig glad, vad nu det betyder i sammanhanget. Tack!

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Aini! Oj, vad glad jag blir över att inte behöva skämmas, din kommentar är så bra, man ska nog välja sina tillfällen att vara lagom. Och inte när man är med på TV. Mvh! björn

   Svara
 4. Sverker Thorslund

  Nu har jag sett och hört, och ska inviga helgen med att se om – i sällskap med min fru. Även hon gillar Dina alster och Ditt vänliga väsen. Annika hälsar så gott!

  Erik Strömdahl är en värdefull vän, filmiskt och i övrigt.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Sverker! Vad glad jag blir över att du gillar inlägget, till och så mycket att du vill se om det, som man gör ibland med filmer som man verkligen tycker om. Mvh! Björn

   Svara
 5. Britt-Mari Bitten Jonsson

  Mycket fin video om din kärlek till böckernas värld, man riktigt ser hur du njuter av att få berätta om det. Jag som pratar ofta med dig skulle nog säga att du är en galen blandning av eremit och stor linslus.

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Bitten! Ja, kanske är det så jag ska beskrivas. Mvh! Björn

   Svara
 6. Thomas

  Full satsning! Det är bra, ska man vara med på TV så måste man ställa upp. Ge folket det folket vill ha!

  En lagom introvert och tystlåten man från Sverige blir ju inte bra TV. De hade en himla tur som hittade dig!

  Svara
  • Björn Lundén

   Hej Thomas! Tack för uppmuntran, men kanske var det bra att jag inte fick den innan jag publicerade blogginlägget. Det blev lite kul med skäms-avsnittet, som jag nu, tack vare din kommentar, har lämnat. Du har så himla rätt! Mvh! Björn

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.