Varför är alkoholfri öl ofta dyrare än starköl?

av | 1 december, 2025 | Mat och Dryck | 0 Kommentarer

Intressant att se en alkoholfri öl ofta är dyrare än en starköl om vi bortser från moms och alkoholskatt. Och ibland mer välgjord och godare.

Kalkyl

En Mariestads Export 5,3 % alkohol kostar 15:70 kr på Systembolaget. Det är 25 % moms på starköl, alltså blir det15:70 x 0,8 = 12:56 kr + moms. Alkoholskatten på den här starkölen är 2,28 x 5,3 x 0,33 = 3:99 kr. Alltså är priset 8:57 + alkoholskatt + moms. En Mariestads  alkoholfri kostar 12:90. På den är det ingen alkholskatt och momsen är 12 %. Alltså blir priset exkl moms 12:90 / 1,12 = 11:52 kr, vilket är mer än 8:57 kr.

Stora batcher ger lägre kostnad per liter bryggd öl

Skalfördelarna för starköl ligger inte i burkar eller malt, utan i bryggeriets produktionsprocess.

Starköl bryggs i enorma batcher, filtreras effektivt, tappas i långa serier och kräver väldigt lite kontroll jämfört med alkoholfritt. Varje liter starköl utnyttjar bryggeriets maskiner optimalt.

Alkoholfritt däremot kräver små batcher, fler kontroller, fler omställningar av tappningslinjer och en känsligare process. Det gör kostnaden per liter högre — även om burken och malten kostar samma.

Prisaggressivitet

De stora bryggerierna är utsatta för en mördande konkurrens, särskilt när det gäller de vanliga lagerölen, så en aggressiv prispolitik är nödvändig.

Dyrare metod

Det är svårare och ofta dyrare att tillverka en alkoholfri öl. Spendrups, som gör Mariestads använder en metod som kallas kallkontakt. I korthet betyder det så här:

  • Vörten (den sötblandning man får när man kokar malt + vatten) kyls ned direkt.
  • Sedan tillsätts jäst, men jäsningen får bara pågå under mycket kort tid — till en alkoholnivå nära gränsen för alkoholfritt. Därefter avbryts jäsningen (genom kylning och centrifugering för att ta bort jäst) så att socker inte omvandlas vidare till minimal alkoholbildning.
  • Därefter sker mognad/lagring i lagertankar, och smak & kolsyra byggs upp utan att alkoholhalten går över den tillåtna gränsen, som är 0,5 % för alkoholfri öl i Sverige.

Dessutom — för att balansera smak (maltighet, beska och humlearom) — använder Mariestads modern humle och även torrhumling, trots att ölet är alkoholfritt.

I praktiken innebär det att man försöker bevara så mycket ölkaraktär som möjligt — maltighet, beska, färg och arom — trots att alkoholen är minimal.

Det här är en dyrbar process.

Det är alltså inte “typ lättöl med kolsyra” utan ett medvetet hantverk med sikte på smak och balans — om än med en annan balans än i vanlig öl. Och det är en dyrbar process.

Kräver extrem precision

En ofta bortglömd orsak till att alkoholfri öl ibland är dyrare än alkoholhaltig är att reglerna för alkoholhalten ser helt olika ut.

Alkoholfri öl måste vara exakt

I Sverige får alkoholfri öl innehålla högst 0,5 %.
Hamnar den på 0,6 % måste batchen ofta kasseras, märkas om eller dras tillbaka från Systembolaget.
Det finns alltså i praktiken ingen felmarginal.

Alkoholhaltig öl får fluktuera

En öl som deklareras till exempelvis 5,3 % får enligt regelverket avvika med ±0,5 procentenheter, alltså ligga mellan 4,8 % och 5,8 %. Det är helt lagligt och kräver inga åtgärder från bryggeriet.
Variationer är naturliga i jäsningen och accepteras av systemet.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.

Suscríbete a mis publicaciones de blog

Si susribes acá, vas a recibir un correo electrónico cuando publico cosas nuevas.

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner