Här berättar jag huvuddragen i den text om att bli kränkt som du kan läsa här nedan.
Vad det egentligen innebär
Det pratas mycket om kränkningar nuförtiden. Här tänkte jag göra en liten filosofisk genomgång av vad det egentligen innebär att bli kränkt, att känna sig kränkt. Kränkning är ett intressant ord och det är svårt att hitta en exakt synonym. Att bli sårad är ganska nära, men inte riktigt. Att känna sig påhoppad, ligger också ganska nära (men inte att bli hoppad på). Det finns också en annan betydelse av kränkning, som att du kränker en bestämmelse eller en förbudsskylt.
Jag har inte hittat några riktigt bra översättningar av kränkning, varken till engelska eller till spanska.
Mina egna erfarenheter som stoiker
För min egen del får jag ibland frågan om jag inte känner mig kränkt i vissa situationer som har inträffat den senaste tiden. Underförstått att jag borde känna mig kränkt. Men jag känner mig aldrig kränkt, och det har nog med stoicismen att göra. ”Det viktiga är inte hur du har det (för det kan du inte ändra på), utan hur du tar det”.
Ja, men, invänder du, så enkelt är det väl inte. Man kan väl knappast styra sina känslor. Jo, säger Epiktetos, det går att lära sig och är inte så svårt. Det här med att ha ro i sinnet har ett pris, det måste tränas upp. Så här skriver Epiktetos i Handbok i Livets konst (Bakhåll förlag): ”Du blir inte sårad om du inte själv vill det.”
Kränkning är subjektivt
Anta att du iakttar två personer, A och B, som pratar med varandra. A säger något till B som du uppfattar som en kränkning. Men jag anser att du inte kan uttala dig om det förrän du har frågat B om han eller hon kände sig kränkt. Det är alltså något subjektivt, inte objektivt.
Av ett visst beteende kan en person känna sig kränkt, medan en annan inte känner sig kränkt. Det bero på individen, på personligheten. Vissa är mer lättkränkta än andra.
Att bli kränkt beror på vad någon har uttalat, antingen muntligt eller skriftligt. Det kan vara på internet, genom ett brev, i ett samtal, i ett föredrag. Ofta känner man sig mera kränkt ju flera människor som känner till uttalandet.
Om du blir kränkt av en fysisk smärta, genom att exempelvis ha fått en örfil, beror kränkningen inte på hur ont det gjorde, utan på om sammanhanget var kränkande. Att bli knockad i en boxningsmatch är knappast kränkande.
Beroende på var du befinner dig på den hierarkiska stegen
Frågan är om det ligger närmare till hands att bli kränkt, eller snarare att känna sig kränkt, om du blir ”påhoppad” av en överordnad på jobbet, en likställd eller en underordnad. Den här frågan är besläktad med frågan om makt. Den som har makt över dig, typ en chef, kan befästa sin makt genom att försöka kränka dig. Men det är upp till dig om du känner dig kränkt. Om du visar att du inte blir det (och du inte bara använder dina skådespelartalanger), minskar chefens makt över dig.
Rätt eller fel har egentligen ingen betydelse
Många påstår sig bli mer kränkta av en lögn av en sanning. Men det kan också vara tvärtom. Så jag påstår att man kan bli kränkt både av en lögn och av en sanning.
Kränkarens avsikt
Avsikten hos den som kränker har inte heller någon avgörande betydelse. Om du känner dig kränkt över något som kränkaren har sagt eller skrivit och berättar det för kränkaren, kan det hända att han eller hon tar tillbaka sitt uttalande, antingen privat enbart inför dig, eller offentligt, inför hela världen, är skadan ofta skedd och din känsla av att ha blivit kränkt består.
Upprepade kränkningar
En person förklarade för mig att en människa kunde utveckla lättkränkthet om han eller hon ofta blev utsatt för kränkningar. Jag hävdar att det är omvänt. En människa som är lättkränkt känner sig oftare utsatt för kränkningar.
Ibland kan det vara nyttigt att bli utsatt för ett beteende som anses som kränkande, som exempelvis kritik. Här tänker jag på stoikern Epiktetos paradstrof: Fordra inte att saker ska utvecklas som du önskar, utan önska att de utvecklas som de gör. Då får du ro i sinnet.
Googla ”Man känner sig kränkt.. och hånad”😊
Hej Sverker! Ja, man får massor av träffar på det uttrycket. Frågan är om kränkt och hånad är synonymer, jag är inte säker. Mvh Björn
Mycket bra och viktigt ämne, bra tankar, nästa promenad förslår jag ämnet skamma och bli skammad. Och där kan vi diskutera makt människor och ljus tjuvar. Intressant att höra dina tankar om det. Och självklart kan man välja hur man mår.
Hej Bitten! Ja, där är vi överens, man kan välja hur man mår, särskilt i relation till andra människor som exempelvis ljustjuvar. Att bli skammad påminner kanske om att bli kränkt, det tål en vidare diskussion. Mvh! Björn
Dina tankar landade hos mig i rätt ögonblick eftersom jag för två dagar sedan bevittnade en ordbatalj som slutade med att flera parter kände sig kränkta.
Det blev en mycket tryckt stämning vid företaget där det finns mycket att nu försöka reda ut mellan flera individer.
Hej Håkan! Ja, ömsesidig kränkning är förstås ännu värre än en ensidig sådan. Men ovanlig. Mvh Björn
Gott att du sprider dina kloka ord om hur man kan öva sitt tänkande
Hej Carin! Vad roligt att du gillade blogginlägget. Det har fått ovanligt många besökare. Stoicismen är närvarande i mig, och när jag hör människor i min omgivning klaga vitt och brett över hur de “drabbas” av höjda matpriser, vad ostädat det är i tvättstugan eller hur korkade politikerna är, frestas jag att missionera, men jag låter bli.
https://bjornlundenblogg.se/sv/filmer/2024/02/missionera-vid-ratt-tillfalle/