Aleister Crowley – Tao Te Ching

av | 1 april, 2023 | Filosofi | 10 Kommentarer

En person som jag skulle vilja ha träffat under livstiden är Aleister Crowley (1875–1947), magiker, bergsbestigare, författare, poet, spion och skyldig till minst tre människors våldsamma död. I vår studiecirkel i filosofi har vi nu läst has bok Tao Te Ching.

Klicka på bilderna för att förstora.

En mycket vacker bok och i sanning en märklig skapelse.

Två andra böcker av filosofen Crowley, utgivna på svenska av Hastur Förlag.

Introduktion av Tao Te Ching

Boken är en märklig skapelse på många sätt. Det är den vackraste bok vi ha läst i vår studiecirkel i filosofi. Den är på svenska, men det gör den knappast begripligare än om den hade varit på långtbortistanska. Typiskt Aleister Crowley, som jag hade gett mycket för att ha fått träffa i verkliga livet.

Bokens utformning

Som gammal bokförläggare intresserar mig utformningen av boken förstås. Den är inbunden i hårdband, och ryggen är inte limmad utan  sydd. Boken är försedd med en silkessnodd, vilket är ovanligt nuförtiden. Den lägger man mellan två sidor där man slutar läsa för dagen.

Bokens utgivning

Boken är utgiven av o.t.o.  ett hemligt ordenssällskap. Det ryktas om märkliga initieringsriter av sexuell karaktär till de högre graderna. Det märkliga är att författaren som levde 200 e Kr och översättaren som föddes 1875 är samma person, fixat genom reinkarnation.

Märkligt foto av författaren

Det finns ett antal foton av Aleister Crowley där han framstår som hyfsat normal. Ändå har man i den här boken valt ett foto där han ser smått vansinnig ut. Jag kan inte komma på någon förklaring. Den gode Aleistaer figurerar också på omslaget till Beatles album Sgt Pepper´s lonely hearts club band.

Anteckningar och fotnoter

Under läsningen har jag gjort en hel del anteckningar i boken. Ofta har jag skrivit orden trams och nonsens, och det står jag för. Boken har gott om notanteckningar på nästan varje textsida. Sådana brukar öka förståelsen, men så icke i denna bok, där de snarare ökar förvirringen.

Vad är prãna och prãnãyãma? Och Gnosis Helgedom? Fotnot 30 är obegriplig för mig.

Vettigt att själva höljet är mindre intressant än utrymmet som höljet innesluter.

Det är mycket om våld, krig och ledarskap i boken. Passionslös likgiltighet låter intressant.

Här får du som läsare bedöma om detta är stor visdom eller nonsens.

10 Kommentarer

  1. Bitten Jonsson

    Som jag anade, så flummigt att jag storknar, en eloge till er som tog er igenom texten, jag hade nog lagt bort den efter 3 meningar.

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Bitten! För mig är det intressant att tränga in i förhållanden som jag är skeptisk till eller som jag till och med tycker illa om. Och boken är ganska tunn och glest utformad … Mvh Björn

      Svara
  2. Håkan Lindhoff

    Hej Björn, Det påkostade filosofiska trams som ni studerat i cirkeln är ju lockande om man ser till relationen mellan vacker form och tramsigt innehåll. Det finns väl bara en förklaring – det torde hänga samman med den hemliga orden som ligger bakom utgivningen. Hur når man kunskap om den?
    mvh/ Håkan

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Håkan! Jag tror att orsaken ligger hos Alisteir Crowley himself. Kontaktuppgifter till ordenssällskapet hittar du på http://www.oto.org. DEt finns en lokalavdelning i Göteborg och en i Stockholm. Mvh Björn.

      Svara
      • Sverker Thorslund

        Håkan, gamle vän. En glad överraskning att se Dig här😊

        Björn: Det där med våldsam död för tre får mig att tänka på historien här*. En person jag känner, släkt med mördaren, skriver just sina memoarer. Kakelugnsmordet kommer kanske med där.

        *) https://www.bokus.com/bok/9789185785971/kakelugnsmordet/

        Svara
        • Björn Lundén

          Hej Sverker! Stilla för mig själv undrar jag vilken Håkan du menar. Är det månne förra kommentatorn? Och Kakelugnsmordet kräver kanske ett eget inlägg i din kommande blogg. Mvh Björn

          Svara
  3. Kjell Strand

    Så tråkigt att ni fick tag i en sådan märklig skrift över taoismens store filosof – Laò Tsè (“Tsu, Zi”). För mig verkar det som om någon synnerligen “skruvad”? person vill åka snålskjuts på den store mästaren och dennes filosofi taoismen – eller “vägen” (tao, dao) som mästaren Lao pekar ut. Lao Tse – eller mästaren (tse) Lao – är ju den österländska filosofins store ande, i klass med Kon Tse (mästaren Kon) som västerlandets tänkare runt tiden efter Marco Polos resor gav det mer latinska namnet Konfucius. En sammanfattning av taoismen kan erhållas i följande rader av mästaren Lao:

    Trettio ekrar möter navet,
    men det är tomrummet mellan dem som ger hjulet mening.
    Krukor görs av lera,
    men det är tomrummet inuti dem som ger kärlen mening.
    Väggar, fönster och dörrar formar huset,
    men det är tomrummet mellan dem som ger byggnaden mening.

    [Principen]
    Det materiella ger funktion, det immateriella mening.

    Taoismen tilltalar mig, även om den österländska filosofin ligger långt bort, såväl kulturellt som geografiskt. Får jag föreslå en annan bok som enligt min mening något bättre förmedlar taoismens filosofi:

    Tao enligt Puh, av Benjamin Hoff
    (Trevlig läsning!)

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Kjell!
      Så utomordentligt intressant att du balanserar upp min negativa bild av boken. Faktum är att jag den 2 april kompletterade det ursprungliga blogginlägget med några utdrag ur bokens text samt kommentarer av mig (i skrift). Det är så bra att man i WordPress kan ändra ett publicerat inlägg när och hur som helst. Alla som går in i bloggen efter att jag tryckt på publicera-knappen möts av den nya versionen. Om du går in i inlägget nu, så ser du min ändring.
      Bland annat lade jag in en bild av sidan 27 i boken, med följande kommentar av mig:
      Detta är en vettig synpunkt i boken, det att själva höljet är mindre intressant än utrymmet som höljet innesluter.
      Great minds think alike, hahahaha.
      Jag ska följa ditt läsråd. Mvh Björn

      Svara
  4. Bitten Jonsson

    Jag hade velat att du skrev om de tramsiga saker du hittar i boken, får en känsla att det är flum i snygg förpackning?

    Svara
    • Björn Lundén

      Hej Bitten! Nu har jag följt ditt råd och lagt in fyra sidor ur boken i inlägget. Mvh Björn

      Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Prenumerera på mina blogginlägg

Om du prenumerar här nedan, så kommer du att få ett e-post meddelande när jag publicerar nya inlägg. Du kan när som helst välja att avregistrera dig.